15.05.2021
Redakce

Pardubická stopa na Českých hokejových hrách? Hned sedm hokejistů

Poslední přípravou před mistrovstvím světa v Lotyšsku jsou již tradičně České hokejové hry. A národní tým se na nich prezentoval skvěle – tři zápasy, tři vítězství. Jaká je souvislost s Dynamem? K výhrám přispělo hned sedm hráčů se silnou vazbou na Pardubice.

Zajímavou bilanci má v dresu se lvem na prsou Matěj Blümel. Dvacetiletý útočník je v dospělé reprezentaci nováčkem, hned v premiérovém utkání se ale gólově prosadil a produktivita mu vydržela i na dalších mezinárodních akcích. V 12 zápasech letos posbíral osm bodů (navíc s kladnou bilancí +6), přestože na ledě v průměru stráví jen přibližně 11 minut.

V sobotu se dozvěděl, že patří do konečné nominace pro MS v Rize. Naváže tím na šampionáty mládežnických reprezentací ročníku 2000, kterých se vždy účastnil i s vysokým bodovým přínosem pro tým. Je nejmladším hráčem v konečné nominaci. Matěj má narozeniny 31. května – Oslaví je na ledě při zápase MS proti Dánsku?

Blümelův spolužák ze základní školy Filip Zadina měl naopak nominaci na MS jistou. O rok starší odchovanec Pardubic totiž už třetím rokem střílí branky v NHL. K českému národnímu týmu se připojil právě na Českých hokejových hrách, kde ve dvou zápasech třikrát skóroval.

V mládežnických výběrech odehrál 87 utkání s neuvěřitelnou bilancí bodu na zápas. Na MS juniorů 2018 byl členem all-star týmu, o dva roky dříve pomohl k zisku zlaté medaile na Memoriálu Ivana Hlinky. Celkově má na svůj věk také velmi produktivní bilanci v národním týmu dospělých – osm zápasů, pět bodů. Premiéru zaznamenal již před třemi lety na turnaji EHT v Pardubicích.

Před startem NHL letos Zadina odehrál také 17 utkání za Třinec. Částečně tak přispěl k mistrovskému titulu Ocelářů, stejně jako další odchovanec Dynama a reprezentant Michael Špaček. Čtyřiadvacetiletý talent má letos v 11 zápasech za „repre“ osm bodů, a ani jeho neminula nominace na šampionát.

Stejně jako Blümel se Zadinou, také Špaček se účastnil všech mládežnických mezinárodních turnajů. A také on nakoukl do seniorského hokeje v Pardubicích, dokonce již v 16 letech. V tom jsou si se Zadinou podobní, na rozdíl od něj ale Špaček bude příští rok hrát ve Švédsku v dresu Frölundy.

Matěj Blümel, Filip Zadina a Michael Špaček udělali první hokejové krůčky v našem Kurzu bruslení a postupně prošli všemi věkovými kategoriemi až do A-týmu.

Filip Zadina v objetí s Michaelem Špačkem. Foto: Karel Švec

Zkušenější Lukáš Radil naskočil do extraligy jako osmnáctiletý, nyní je mu třicet let a má za sebou zkušenosti z KHL i NHL. I on ukáže svůj hokejový um na mistrovství světa. V šesti „repre“ zápasech letos nastřádal pět bodů a při cestě za úspěchem by mohl být jednou z klíčových postav. Lukáš Radil patří mezi významné odchovance pardubického klubu posledních dvou dekád.

Nejstarším hokejistou, který kromě Dynama předvádí své umění i v reprezentaci, je Tomáš Zohorna. Třiatřicetiletý centr patří mezi stálice národního týmu, pochlubit se může účastí na olympiádě i třech mistrovstvích světa a statistikou 36 bodů ve 104 zápasech. Útočník s bohatými zkušenostmi z KHL prošel mládežnickými kategoriemi Dynama po svém příchodu z Havlíčkova Brodu v mladém věku.

Na Českých hokejových hrách odehrál všechna utkání, ve kterých jej trenér Filip Pešán nasazoval do elitních formací. Tomáš se dostal do konečné nominace na MS.

Na Českých hokejových hrách se objevil i Jan Ščotka. Kvůli konkurenci v defenzivě se na MS nepodívá, budoucnost má ale rozhodnutou, protože míří do finského Jyväskylä. Do dospělého hokeje jej vytáhlo právě Dynamo, ve kterém byl Ščotka po čtyři sezony důležitou součástí obranných řad. Do Pardubic přišel před sezonou 2014-2015, odehrál 13 utkání za juniory, avšak velmi brzy se prosadil do A-mužstva. Do letošní nominace na MS se však nakonec nedostal.

V jednom týmu s ním tehdy působil David Tomášek. Do Pardubic přišel z OHL jako devatenáctiletý a brzy se zařadil mezi extraligovou elitu. Tři povedené sezony v Dynamu jej vynesly až do národního týmu a také do finské ligy, kde později hrál právě za Jyväskylä. Nyní útočník Sparty letos v osmi reprezentačních utkáních sedmkrát bodoval. Do kádru pro MS se nedostal.