19.08.2020
Redakce

Olomouc je nepříjemný soupeř, shodují se Vála s Tyborem

Dynamu zbývá odehrát poslední zápas ve skupině C Generali Česká Cupu. Tu mohou pardubičtí hokejisté dokonce celou vyhrát, potřebují k tomu ale porazit Olomouc. Ondřej Vála a Radoslav Tybor doufají, že si se soupeřem z Moravy poradí stejně dobře, jako v úterý s brněnskou Kometou.

Cílem týmu je samozřejmě postup do vyřazovací části poháru, v Olomouci ale na Dynamo nečeká nic lehkého. „Už jsme s nimi hráli, je to nepříjemný soupeř – mladý, pohyblivý, dobře napadali. Pro mě to byl zatím asi nejtěžší zápas. Dobře brání a hrají jiným stylem než ostatní,“ jmenuje Vála specifika nadcházejícího soupeře.

Právě Vála a jeho starší spoluhráč Tybor v posledním zápase zařídili tři branky Dynama. Slovenský útočník se prosadil dvakrát, nejprve proměnil únik v oslabení (branka na 1:0) a poté dorážel v přesilové hře (zvýšení na 3:1). Mezitím se však poprvé zapsal mezi střelce Pardubic Ondřej Vála. „Že by to byla nějaká světová rána, to asi ne. Přijel jsem do situace, když už to celé bylo rozehrané, dostal jsem puk na modrou a jen jsem vystřelil. Všiml jsem si totiž, že brankář měl zakrytý výhled,“ popisuje Vála gólovou situaci v závěru druhé třetiny.

Místní odchovanec je zatím jedinou posilou Pardubic ze zámoří, domů se vrátil po pěti sezonách. Na kontě má 18 zápasů v AHL nebo účast na dvou juniorských mistrovstvích světa. „Jsem spíše defenzivní obránce a sváteční střelec, takže vstřelit gól je pro mě vždycky příjemné,“ říká Vála. To Radoslav Tybor má během dvou zápasů na svém kontě hned 5 přesných zásahů. „Není to ještě hlavní část sezony, ale doufám, že mi to vydrží a bude se dařit i nadále,“ přeje si Tybor. Největší radost má z týmového výkonu Pardubic. „Celkový obraz naší hry se zlepšil, z toho vznikají šance i branky. Důležité je pak také štěstí,“ říká.

Zlepšila se i hra Dynama směrem dozadu. Proti Kometě lovily Pardubice puk ze sítě jen jednou. „Šest obdržených gólů snad byla jen výjimka,“ doufá Vála a pokračuje: „Měli jsme utkání jen s jednou či dvěma brankami, takže zápas v Hradci nás hodně mrzel. Teď se nám to povedlo obrátit zase zpátky.“ Spolehnout se přitom může na zatím výborného Milana Kloučka, ale i na spoluhráče z obrany, konkrétně na osm spoluhráčů.

„Konkurence je důležitá, myslím, že nám to může být jedině ku prospěchu. Každý musíme bojovat o svoje místo, na druhou stranu ale držíme při sobě a není mezi námi žádná rivalita,“ komentuje Vála boj o sestavu. Soudržnost celku si pochvaluje i útočník Tybor: „Vzájemně si pomáháme a hrajeme v pěti v útoku i obraně, právě to je náš klíč k úspěchu.“

Snad najde Dynamo vítězný recept i na Olomouc, která bude chtít Pardubicím sebrat postup. „V duelech s nimi je hodně důležitá obrana, kdo pak udělá větší chybu, tak ten odejde poražený,“ přemýšlí Tybor nad tím, jak bude zápas vypadat.

S mužstvem by chtěl postoupit a v Generali Cupu pokračovat. „Pro nás hráče je to skvělá příprava na extraligu," říká Tybor a Vála má na nový turnaj stejný názor: „Je to určitě lepší, než hrát klasické přípravné zápasy. Jsem rád, že se jen netrénuje, zápas je vždycky zábavnější.“

Odhodlání před čtvrtečním zápasem nechybí ani jednomu. „Všechna utkání jsou ve vysokém tempu a postoupit dále chce každý. Bude to boj,“ prohlásil slovenský střelec Tybor, a Vála souhlasí: „Jedeme tam vyhrát, v turnaji chceme dojít co nejdál.“