29.03.2021
Redakce

Ode dna až do čtvrtfinále. Richard Král chválil Kloučka a mladé hráče

Premiérovou sezonu v pozici hlavního kouče Dynama Pardubice má za sebou trenér A-týmu Richard Král. Celek přebíral v listopadu ve spodních patrech tabulky, dostal se s ním až na sedmé místo základní části a přešel přes předkolo play-off. Jak hodnotí uplynulou sezonu na lavičce pardubického Dynama?

Od vyřazení ve čtvrtfinále uběhlo již několik dní, jak ho s odstupem hodnotíte?
Výsledek 0:4 je rozhodně neúspěch. Všichni jsme věřili, že přes Mladou Boleslav můžeme přejít. Každý jiný výsledek by byl přijatelnější, na druhou stranu takto dopadly všechny série, takže se z toho dá vyčíst, že se mohla projevit únava týmů, které do konce základní části hrály o hodně, třikrát týdně, a pak šly do předkola a čtvrtfinále. Ostatní celky měly deset dní volno, zregenerovaly a mělo to ve finále dost vysoký význam.

Už proběhly individuální pohovory s hráči. Můžete prozradit, jaké byly?
Bavili jsme se jen s několika kluky, kteří odjíždí, spíše jsme se ptali na pocity, jak to viděli a cítili, jak byli spokojeni po individuální a týmové stránce. Zjišťovali jsme věci, abychom si mohli udělat kompletní analýzu a poučit se ze sezony tak, aby byl příští rok lepší. Žádné zásadní závěry jsme z pohovorů nevyvozovali. Mluvili jsme s kluky, kteří mají smlouvy na příští sezonu.

Vy jste přebírali v listopadu tým, kterému se nepovedl vstup do sezony. Byla to pro vás především obrovská výzva? Neměl jste strach z tlaku, který na vás byl vyvíjen?
Když jdete během sezony k novému týmu, většinou ta výměna přijde v době, kdy se týmu nedaří, takže si myslím, že to tak mají všichni trenéři. Samozřejmě, nějaké obavy byly, na druhou stranu ode dna se nejlépe odráží. Bylo pozitivní, že na zápasy nemohli diváci, protože když je tým dole a oni na něj hvízdají nebo mají negativní reakce, může to ještě uškodit. My jsme toho byli ušetřeni a díky tomu to bylo o něco jednodušší. Snažili jsme se na kluky působit pozitivně, dát jim sebevědomí a důvěru, aby si mohli na ledě něco vyzkoušet.

V rozjeté sezoně je těžké přijít k mužstvu. Jaká byla vaše nejzásadnější změna? Tým začal konstantně šlapat až do konce základní části…
Myslím, že jsme se hodně odpíchli od třetí třetiny s Třincem, protože jsme prohrávali 3:6 a dokázali ji otočit a vyhrát v prodloužení. Bylo to hodně důležité a hlavně obrovský impuls pro hráče. Začali jsme hrát více aktivně, chtěli jsme po nich, aby byli útočnější a hráli s kotoučem více než doposud. Změnili jsme hru v oslabení, což se nám dařilo držet, až na čtvrtfinále, dokonale. Bylo to hlavně o tom, dostat kluky do pohody, aby si začali více věřit.

Vyhráli jste osmkrát v řadě, nálada se zlepšila, tým začal šlapat. Jak velký problém potom byla kauza Jana Mandáta?
Myslím si, že žádná kauza nikomu nepomůže, Honza byl pro nás jeden z klíčových hráčů a vliv na tým to mělo. Když už ne psychicky, tak výkonnostně, protože to byl platný hráč. Spekulovalo se o tom, psalo, ale já si myslím, že to nemělo takový vliv, abychom se dostali do krize. Je naprosto normální, že některé zápasy v sezoně prohrajete. Každý tým má porážky a nevyhne se jim, většinou sezona probíhá na sinusoidě, nikdo nejede pecky celou sezonu. Měli jsme také nějaká zranění a bylo strašně moc okolností, které, když se sejdou s faktem, že jsme hráli pravidelně třikrát za týden, tak jsou pro kluky obrovským náporem.

Co se týče brankářské otázky, hodně jste věřil Milanovi Kloučkovi, který odchytal v play off všechny zápasy. Nezklamal?
Určitě ne. Bylo to jeho první play off a vlastně celá sezona. Podával velice kvalitní výkony, třetí a čtvrtý zápas mu tam sice něco napadalo, ale Boleslav měla dobrý tlak do brány a využívala hráče na brankovišti. Když vezmu v potaz, jak zápasy odchytal a jak se se situací popral, určitě nezklamal. Jeho výkonnost má stoupající tendenci, je to mladý gólman, který se může zlepšovat a být daleko lepší.

Záda mu kryl zkušený Barulin. Jak se sžil s rolí náhradníka?
Přišel sem s tím, že bude jednička. Je to gólman s velkou historií, odchytal různé světové šampionáty a my jsme také na začátku předpokládali, že bude plnit roli jedničky. Jak ale šly zápasy, s jeho výkony jsme někdy nebyli spokojeni a Milan chytal dobře, tak jsme se prostě rozhodli pro něj. Určitě měl lepší formu než Barulin, ten to nakonec přijal a s Milanem vycházel v pohodě.

Mohl se od Barulina Milan Klouček něco naučit?
Zejména rozehrávku, v té byl Konstantin výborný. Snad si od něj Milan něco vzal, rozehrávka a práce s holí je jeho možná slabina. Naopak Barulin ji má fantastickou.

Jaký je plán na následující týdny, nastoupili hráči na dovolenou?
Oficiálně jsme ukončili sezonu, řešili jsme, jaký bude program, do kabiny přišlo i vedení. V pondělí a úterý nás čekají další pohovory, pak dostanou kluci volno. Od půlky dubna se budou připravovat individuálně a začátkem května odstartujeme letní přípravu, která by měla trvat devět týdnů.

Jak moc budete zasahovat do složení kádru?
Někteří hráči našeho kádru již mají neoficiálně podepsáno jinde, takže to musíme rozhodně řešit. Nějaká jména jsou, ale musíme si opravdu počkat až na první květnový den. V současné době již víme, že ani Andrej Kosticyn, ani Konstantin Barulin v Pardubicích pokračovat nebudou. Rozloučili jsem se, oba odletěli na konci minulého týdne.

Chtěl jste zapojovat mladé hráče, řada z nich nastoupila i v play off. Jak jste byli spokojeni?
Věřím, že do budoucna to bude obrovský plus pro tým a pro klub, že na nich budeme moci stavět. Jsem rád, že byli schopni hrát. Chyby se stávají a možná nám ty zkušenosti ve čtvrtfinále chyběly, ale na druhou stranu nám hráli v play-off tři mladí beci a vpředu hráli hráči, kteří by o tom před sezonou ani nepřemýšleli. Je to cesta, díky které se o tyto hráče budeme třeba za tři nebo čtyři roky opírat.

Zároveň poprvé probíhala spolupráce s prvoligovým Vrchlabím. Hráči měli vytížení, jak jste to vnímal?
Pro samotné hráče je to obrovské plus. Kdyby tu hráli například sedmého beka, tak by nemohli dostat tolik příležitostí, ve Vrchlabí hrají v prvních dvou lajnách dvacet minut za zápas a je to pro ně velmi výhodné. Spolupráce je na výborné úrovni. Chceme, aby to pokračovalo, musíme doladit některé detaily a vychytat mouchy. Ale je to pecka, že si hráči mohou zahrát první ligu a rozehrát se v ní.