18.01.2021
Redakce

Nejvíc mě těší, že je na hokejistech opět vidět radost ze hry, říká Martin Charvát

Pardubický primátor Martin Charvát se ještě jednou vrací k doslova infarktovému konci minulé sezony, ale i příchodu nového majoritního akcionáře HC Dynamo Pardubice Petra Dědka. „Obrat k lepším výkonům a výsledkům je zřejmý. Nejvíce mě ale těší to – a doufám, že to není jenom můj pocit – že je vidět, že se mužstvu vrátila radost ze hry, že hrají s maximálním nasazením,“ nechal se slyšet primátor.

Co podle vás znamená hokejový klub pro město Pardubice?
Zcela jistě tradici, úspěchy i množství osobností, které klubem za dobu jeho existence prošly. Ať už jako hráči, trenéři, nebo členové realizačního týmu.

Když se vrátíme k uplynulé nedohrané sezoně. Jak velké nervy jste měl ke konci základní části?
Byla to nejhorší hokejová sezona v mém životě… Došlo k velkým rozbrojům uvnitř klubu. Nejvíce mě mrzel odchod velkého srdcaře Tomáše Rolinka po neshodě s tehdejším vedením klubu. Byl jsem rád, že v druhé části sezony do klubu vstoupil Ondra Heřman. S ním následně přišel i nový partner pan Dědek. Po jeho příchodu došlo ke stabilizaci A týmu, novým příchodům a hlavně návratu Tomáše. A stal se zázrak. Tým doplněný o posily našel obrovskou vnitřní sílu a zachránil extraligu. Bylo úžasné být na závěrečném zápase a vidět tu úžasnou euforii hráčů i fanoušků.

Jak nyní, s odstupem více jak půl roku, hodnotíte cestu k dohodě o prodeji majoritního podílu akcií v hokejovém klubu Petru Dědkovi?
Jakýkoliv sportovní klub potřebuje cítit stabilní zázemí a to, aby v jeho čele stál manažer, který umí přinést finance a který sestaví tým odborníků, kteří klub budou tlačit stále výš. A to pan Dědek přesně splňuje.

Zcela jistě extraligu sledujete. Jak hodnotíte výkony Dynama pod vedením nového trenérského týmu?
Obrat k lepším výkonům a výsledkům je zřejmý. Nejvíce mě ale těší to – a doufám, že to není jenom můj pocit – že je vidět, že se mužstvu vrátila radost ze hry, že hrají s maximálním nasazením. Prostě to má drive.

Rok 2020 byl silně zasažený coronavirovou pandemií. Byl to váš nejtěžší rok ve funkci primátora?
Svým způsobem ano. Bylo to proto, že nikdo s něčím takovým absolutně nepočítal. Nebyl připraven ani stát, a tak jsme si museli pomoci sami. Ta národní pospolitost, ochota pomáhat mě opravdu ohromila.

Nedávno jsme vstoupili do nového roku 2021. Je něco, co byste hokejistům, ať už těm z A-týmu nebo z mládeže, do nového roku popřál?
Především zdraví. A v kontextu coronavirové pandemie to není jen fráze. Přeji také pověstné štěstí. A-týmu přeji také návrat fanoušků do hal, protože bez jejich fandění a emocí to není ten pravý hokej. Fanouškům pak přeji, aby se „jejich“ Dynamo vrátilo na špici extraligy, kam patří!