01.10.2020
Redakce

Milan Razým: Po zápase se Zlínem bylo vidět, že se kluci s něčím prali

Po pondělním potvrzení nákazy koronavirem museli hráči HC Dynamo Pardubice do karantény. Hlavní kouč Milan Razým pro náš web obsáhle shrnul dosud odehraná čtyři extraligová kola, představil plán, jak bude realizační tým reagovat na současnou situaci a také popsal stav několika zraněných hráčů.

Máte za sebou čtyři odehraná kola a od úterý jste v karanténě. Jaká je nyní přesná situace v týmu?
Naposledy jsme se sešli v pondělí po tom nevydařeném utkání se Zlínem. Ráno jsme začali zjišťovat, že někteří hráči mají teplotu, není jim dobře, takže jsme je obratem poslali na testy. Když se u nich nákaza potvrdila, tak hned druhý den šel zbytek týmu, i ti, kteří nejevili příznaky. Pozitivní nález byl u většiny hráčů. Takže jsme vstoupili do karantény a řídíme se pokyny hygieniků.

Vraťme se o dva týdny zpět, s čím šel tým po povedené letní přípravě do nové sezony?
Do každé sezony se chodí s odhodláním podávat co nejlepší výkony a mít co nejvíce bodů. U nás to bylo ještě umocněné tím, že jsme hráli finále Generali Česká Cupu. Už dříve jsme ale zmiňoval, abychom to nepřeceňovali, protože se nehrálo semifinále. Příprava byla kvalitní, jenže vstup do soutěže v Liberci se nám nepovedl.

Co se v Liberci stalo?
Bílí Tygři jsou v posledních pěti letech nejúspěšnějším týmem v extralize, doma body nerozdávají. Byť týden před extraligou prošli karanténou, tak na ročník byli dobře připravení. Co se týče toho zápasu – půlku utkání jsme drželi krok, bylo to 1:1, pak 2:1. Jenže poté jsme nevyužili přesilovku pět na tři a po chybě Zacharčuka nám liberečtí odskočili na rozdíl dvou branek. Ve třetí třetině to zpečetili využitím dalších přesilovek a výsledek narostl až do té finální podoby. Pro nás bylo zarážející, že jsme propadali v oslabeních a v před brankovém prostoru. To byly důležité lekce, které jsme si z Liberce odvezli.

Jak moc si ceníte odpovědi hráčů v podobě vítězství nad Plzní pod debaklu v Liberci?
Následující zápas byl hned v neděli proti silné Plzni. Jak se dnes ukazuje, zatím jsme jediní, kdo dokázal Plzeň porazit. Úkol byl jasný, chtěli jsme odčinit páteční výsledek z Liberce a bodovat, což se nám podařilo. V prodloužení jsme, dovolím si říct zaslouženě, získali dva body.

Ve třetím kole jste cestovali do Olomouce. Co rozhodlo tento vyrovnaný souboj, ve kterém jsme nakonec tahali za kratší konec?
V Olomouci jsme špatně začali, když jsme hned v úvodu zápasu dostali gól. Rozhodla využitá přesilovka domácích. Sice jsme měli dvě přesilovky, nepovedlo se nám však zužitkovat ani jednu. Šance jsme měli, ale nespadlo nám to do branky. Bylo to vyrovnané utkání, které rozhodly maličkosti.

A hned v neděli přišel zápas se Zlínem. Jak moc ho ovlivnilo pondělní zjištění o nákaze v týmu?
První třetina proti Zlínu byla ještě dle mého názoru vyrovnaná. Ve druhé třetině jsme byli jasně lepší – Zlín jsme přestříleli 12:4, bylo jen otázkou času, kdy se nám povede vstřelit branku. Bohužel, jak to ale občas bývá, se nám to nepovedlo. Myslím, že jsme si gól zasloužili, šancí jsme měli spoustu. Ve třetí třetině jsme pak z nahození na bránu, které soupeř tečoval, inkasovali. Druhá branka byla z dorážky. Jak jsem řekl na tiskové konferenci po zápase – byly to takové pracovní góly. Zlín dal takto dvě šťastné branky a nás to zlomilo. Hned po utkání bylo na klucích v kabině vidět, že jsou opravdu hodně vyčerpaní, že do něj dali všechno. Mrzí mě spekulace, že nehráli naplno. Po jeho skončení byli unavení, bylo vidět, že se s něčím prali. A hned v pondělí ráno bylo jasné, že v pohodě určitě nejsou. Takže jsme přistoupili k testům a ukázalo se, že se ta nákaza projevila.

Co vás čeká nyní v nejbližších dnech, kdy je tým v karanténě?
S kluky, co jsou negativní, jsme se domluvili, že jim v pátek rozvezeme rotopedy a činky, protože na zimák se nesmí. Ti, kteří jsou pozitivní, se z toho nyní musí dostat a odpočinout si. Všichni dostanou od kondičního trenéra Petra Mocka individuální plán, jak se připravovat. Ten dle svých zdravotních možností budou plnit, aby ve chvíli, kdy se budeme moci znovu sejít ke společnému tréninku, byli v co nejlepší kondici. Nebylo to opravdu jednoduché. Po Zlínu jsme na klucích viděli, že jsou úplně hotoví, ještě to umocňovala ta nešťastná porážka. Po návratu se budeme muset zaměřit především na přesilové hry, které nám v prvních čtyřech utkáních vůbec nevycházely. Musíme se dát dohromady a začít v podstatě znova. S touto situací se potýkají všechny týmy, nejen my. Už si karanténou prošly nebo prochází téměř všichni účastníci extraligy.

Jak jsou na tom ostatní zranění – Tomáš Rolinek, Michal Vondrka, Jan Zdráhal, Matej Paulovič a Ondřej Machala?
Michal Vondrka je zatím stále mimo tréninkový proces, jeho zranění bude nejspíše dlouhodobějšího charakteru. Zatím nemáme od lékařů datum, kdy by se mohl vrátit k tréninku. Co se týče Rolinka, Zdráhala a Pauloviče – všichni tři už individuálně trénují na ledě, mají i svoji kabinu. U Tomáše Rolinka to bude ještě chvilku trvat. Honzu Zdráhala čeká v příštím týdnu kontrolní rentgen zraněné čelisti, když bude v pořádku, bude se moci plnohodnotně zapojit do přípravy. Už je hodně natěšený, ale musíme počkat na rozhodnutí lékaře. Operace ramene Ondry Machaly dopadla dobře. Nejblíže návratu do sestavy je Matej Paulovič, jehož ruka už vypadá slušně.