03.12.2020
Redakce

Michal Hrádek je v nominaci na přípravu reprezentace před MS juniorů

Praha – Pardubický odchovanec Michal Hrádek obdržel nominaci na přípravný kemp českého výběru hokejistů do 20 let před mistrovstvím světa v Kanadě. Během devíti dnů bude mít ve Vyškově šanci zabojovat o účast na šampionátu talentů z celého světa. Podle svých slov udělá Hrádek všechno pro to, aby Českou republiku mohl reprezentovat.

Dva dny po Štědrém večeru odehraje česká juniorská reprezentace první utkání na mistrovství světa do 20 let. Již 5. prosince se tak sejde 42 mladých reprezentantů na přípravném kempu ve Vyškově. Součástí tohoto širšího výběru reprezentace je osmnáctiletý Michal Hrádek, obránce A-týmu Dynama.

Pardubický odchovanec Hrádek byl v loňském roce oporou reprezentačního mužstva ČR do 18 let na Hlinka Gretzky Cupu, nyní dostává šanci, aby se prosadil i ve starší kategorii. „Po šanci na minulém kempu v Litoměřicích jsem začal doufat, že by to mohlo vyjít. Ale určitě jsem byl spíše překvapený,“ popsal Hrádek pocity ze své nominace.

Kromě něj je na sraz juniorské reprezentace nominováno 13 obránců, většina z nich je staršího ročníku 2001. „Konkurence v mužstvu je obrovská. Všichni kluci už pravidelně nastupují mezi dospělými a někteří hráli i v zahraničí. Udělám vše pro to, abych se do konečné nominace vešel,“ uvedl Hrádek ke svým šancím na letenku do Edmontonu, kde se šampionát odehraje.

Hrádek letos odehrál sedm utkání za Dynamo a čtyři zápasy ve Vrchlabí. Nyní bude zpět mezi juniory. Podle něj ale oproti dospělému hokeji nejde o velký rozdíl. „Možná pouze v tom, že extraligoví hráči jsou zkušenější. Ale to je asi vše, zvyknu si rychle,“ říká.

Problémem pro Hrádka není ani povinnost dodržovat přísná hygienická opatření, výběr „dvacítky“ bude žít v takzvané bublině. „Je to trochu nepříjemnost, ale musíme brát tyhle věci tak, jak jsou, protože všichni chceme hrát,“ uvedl rodák z Pardubic a dodal: „Většinou se na kempu každý nějak zabaví, momentálně je důležité hlavně to, že se může na led.“

O mladém obránci mluvil i hlavní kouč Dynama Richard Král: „Michal má skvělou povahu, má to v hlavě srovnané. Je pracovitý v tréninku i v zápase. Hraje jednoduše, dobře bruslí, umí dát rychlé kotouče a je obětavý. To jsou jeho největší atributy. Letos je ve dvacítkách prvním rokem, takže i kdyby se do týmu nedostal, nemám strach, že by ho příští rok nominace minula. Roste z něj dobrý extraligový bek," popsal svého svěřence Richard Král.

V posledních zápasech mladý obránce nastupoval ve druhém obranném páru po boku zkušeného Juraje Mikuše. „Michal Hrádek hrál v posledních zápasech dobře a stabilně. Je to samozřejmě zásah do sestavy, ale máme kluky, kteří jsou nyní ve Vrchlabí - Ondřeje Válu nebo Martina Bučka, kteří ho zastoupí," odpověděl Král.

Spolu s osmnáctiletým obráncem na přípravný kemp před MS juniorů míří také o rok starší odchovanec Dynama Filip Koffer, v současnosti útočník Litoměřic. Konečný výběr 28 českých hokejistů odletí do Kanady 13. prosince a ve skupině vyzve Švédsko, Rusko, USA a Rakousko.