24.04.2019
Jan Hrabal

Martin Kaut: Lépe baráž dopadnout nemohla

PARDUBICE — Komu fandil expardubický útočník Martin Kaut během extraligové baráže, je jasné. Moc si přál, aby Dynamo udrželo nejvyšší soutěž a Rytíři se do ní vrátili. Nakonec byla jeho tužba vyslyšena. „Skončilo to nejlépe, jak mohlo,“ pověděl s tím, že se bál, aby Pardubice nesestoupily: „Kluci nakonec ukázali, jací jsou bojovníci.“

Jeho tým Colorado Eagles ve své první sezoně postoupil do play off. Po dvou domácích utkáních hraje s Bakersfield Condors 1:2 na zápasy. „Jsme nový tým v American Hockey League a hned hrajeme play off. Jsem za tuto cennou zkušenost rád,“ řekl Martin Kaut.

Po úspěšné minulé sezoně v pardubickém dresu se odchovanec Žďáru nad Sázavou vydal na novou misi. Do úplně nového prostředí na jiném kontinentu… „Ze začátku jsem se trápil, zvykal jsem si na nový hokej a život bez rodiny. Představoval jsem si to trochu jinak. Ale jsem za to rád, že už vím, co od toho mám čekat na příští sezonu,“ nechal se slyšet s tím, že žádnou speciální roli v týmu nemá: „Každý zápas musím ukázat to nejlepší a makat.“

I díky osmihodinovému časovému posunu sledoval zápasy Pardubic v nejvyšší soutěži na internetu. „Přiznám se, ze jsem se opravdu bál, že se Dynamo se neudrží. Základní část nedopadla vůbec dobře. Ale kluci ukázali v baráži, jací jsou bojovníci a chtěli to zachránit, protože Pardubice prostě do extraligy patří a vždycky budou!“ prohlásil.

Celá rodina jsme baráž silně prožívali

Když do baráže postoupilo i Kladno, za něhož hraje jeho bratr Tomáš, tak měl jasno: Dynamo a Rytíři to musí zvládnout. A povedlo se… „Jsem za to moc rád, lépe to ani dopadnout nemohlo,“ usmíval se.

„Pardubicím jsem samozřejmě fandil, aby se udržely, dost jsem to prožíval. Přál jsem i postup bráchovi, on takhle moc u úspěchů nebyl, přitom si je zaslouží. Celá rodina jsme baráž silně prožívali a fandili také jemu,“ pokračoval.

Vzájemné zápasy Dynama s Rytíři, v nichž zatím vždy vyhráli hosté, prožíval silně nejen on. „To bylo hodně zajímavé! Na poslední utkání v Pardubicích bylo těžké sehnat vstupenky, ale povedlo se. Taťka šel fandit v mém pardubickém dresu a mamka v bráchově. Fandil jsem oběma klubům, ale přece jen rodina je rodina,“ pousmál se.

Východočeši letěli baráží, o své záchraně rozhodli již po jejím devátém kole. „Měl jsem velikou radost, když Pardubice otočily zápas v Chomutově a měly jistou záchranu. Sledoval jsem i Kladno, tomu se to povedlo později, měl jsem pak dvojnásobnou radost,“ prozradil Martin Kaut.

Progresivní útočník moc dobře ví, jaké to je, když se daří a když naopak. Jeho tým Colorado Eagles v průběhu sezony třeba prohrál devětkrát v řadě. „Fanoušci ale pokaždé přišli a bylo vyprodáno. Moc nám chtěli pomoci to zlomit, i tady jsou super! Podpora v době, kdy se nevede, je nejdůležitější,“ uvedl.

Rád bych šel v létě na led s Pardubicemi

Na Pardubice samozřejmě vzpomíná v dobrém. „Hráli jsme play off a potrápili silný Třinec, který letos postoupil až do finále. Mám v Pardubicích, které mi v hokeji pomohly, hodně kamarádů – budu je muset navštívit!“ řekl Martin Kaut.

Až mu skončí šichta v Americe, přiletí do Evropy. „Budu šťastný doma s rodinou, s ní si odpočinu nejvíc. Asi bude nějaká práce na zahradě, ale na ni se těším, bude to fajn změna,“ pousmál se.

„Pokud to vyjde, rád bych šel v létě na led s Dynamem, abych se připravil co nejvíce na novou sezonu,“ doplnil Martin Kaut.