03.08.2024
Redakce

Junioři obhájili Pohár primátora města Pardubice

Pardubičtí junioři obhájili prvenství v Poháru primátora města Pardubice, když vyhráli tři ze čtyř zápasů na turnaji. Dynamo porazilo postupně Hradec Králové, Kometu Brno a německý Ingolstadt a padlo v posledním duelu s Plzní.

Sobota 3. 8. 2024

HC DYNAMO PARDUBICE – MOUNTFIELD HK 4:3

Branky a nahrávky: 5. Fiala (Kalužík, Bartoň), 12. Rájek (Fiala, Úlehla), 16. Fiala (Bartoň, Kalužík), 32. Macek (Štěpánek) – 26. Vanags (Gašo, Zámečník), 33. Hornych (Sláma), 44. Samek (Gašo)

Dynamo vstoupilo do derby s Mountfieldem aktivně a už v 5. minutě otevřelo skóre. Pěknou a rychlou souhrou na polovině soupeře se blýskl pardubický trojzubec Adam Fiala, Šimon Bartoň a Tadeáš Kalužík, první jmenovaný pak celou kombinaci zakončil přesnou ránou z mezikruží. Autor úvodní trefy se podílel také na druhém gólu, když vyzval obránce Štěpána Rájka ke střele z modré. Tvrdý projektil osmnáctiletého beka proletěl až do rohu brány a Pardubice tak pojistily své vedení, které znovu navýšily na začátku druhé třetiny. Už po 41 sekundách se opět prosadil produktivní útočník Adam Fiala, jenž se po pasu Šimona Bartoně ocitl sám před brankářem Mrázkem. Situaci vyřešil typickou bekhendovou stahovačkou a úspěšně tak režíroval už třetí gólovou akci týmu. Deficit však hradečtí junioři čtyři minuty před koncem druhého dějství stáhli, první branku Mountfieldu zapsal Nils Vanags, jehož rapidní střelu nad beton nedokázal gólman Lukáš Vilém chytit. Duel se v poslední patnáctiminutovce ještě přeci jen zdramatizoval. Dynamo sice v čase 31:21 znovu skórovalo, jenže Hradec o minutu později rychle odpověděl a navíc 90 vteřin před závěrečnou sirénou snížil na 3:4. Hra vabank ale už žádnou změnu stavu nepřinesla a pardubičtí junioři se tak mohli radovat z prvního vítězství.

HC ŠKODA PLZEŇ – HC KOMETA BRNO 2:3

Branky a nahrávky: 15. Kamas (Řehoř), 44. Sabiniok (Hořejší, Pšenička) – 21. Modl (Sladký), 30. Pospíšil (Rakus), 30. Sakmár

Ve druhém sobotním klání se na úvodní branku čekalo mnohem déle než ve Východočeském derby. Na 1:0 dával teprve tři vteřiny před koncem první třetiny plzeňský Kamas, který se dostal k odraženému puku po střele Řehoře. Kometu ale gól do šatny nerozhodil a už ve 21. minutě srovnala na 1:1, když do prázdné brány po nabídce Sladkého pálil Modl. V závěru druhého dějství přidali brněnští junioři také druhou a třetí trefu, postupně se trefili Pospíšil a Sakmár. Indiánům se sice podařilo chvíli před koncem zápasu snížit na 2:3, ale remízu už nevybojovali.

ERC INGOLSTADT – MOUNTFIELD HK 1:4

Branky a nahrávky: 42. Hofverberg (Kulpinau) – 18. Páleník (Vivial), 25. Hora (Aschenbrenner), 38. Gašo (Vanags), 40. Schenbrenner

V prvním česko-německém střetnutí otevřel skóre Hradec Králové, který se branky dočkal v čase 17:51. Gólovou situaci odstartoval Vivial, jenž na vlastní polovině vybojoval kotouč, zavezl ho do útočného pásma a nabídl tutovku Páleníkovi, který se z bezprostřední blízkosti nemýlil. Ve 25. minutě ztratili hokejisté Ingolstadtu puk v přechodu do útoku, čehož využil Hora. Útočník Mountfieldu předvedl tváří v tvář s brankářem chladnokrevné zakončení do horního rohu brány. Ve třetí třetině ještě hradečtí mladíci skórovali potřetí a počtvrté gól a v jejich cestě za vítězstvím nezabránil ani ingolstadtský gól útěchy na 1:4 v závěru klání.

HC KOMETA BRNO – HC DYNAMO PARDUBICE 2:3 SN

Branky a nahrávky: 29. Moravec, 39. Chludil (Veselský) – 5. Korec (Tvrdík), 17. Pilař, 50. Yevtiekhov

Také ve druhém zápase se Dynamo dostalo do vedení v 5. minutě, tentokrát u toho Adam Fiala, nýbrž Lukáš Korec, který se dostal do situace do samostatného úniku a jednoduchou kličkou na bekhend překonal brankáře. Podruhé skórovali pardubičtí junioři na začátku druhé třetiny, kdy skvěle přečetl rozehrávku brněnských hokejistů útočník Vít Pilař a z mezikruží zavěsil do rohu brány. V čase 28:42 však vstřelila Kometa gól do šatny a stejně tak se prosadila i v závěru třetí třetiny, čímž poslala utkání do samostatných nájezdů. V nich ale zazářil pardubický brankář Matěj Tuláček a útočník Oleksii Yevtiekhov a Dynamo tak ovládlo obě sobotní utkání.

ERC INGOLSTADT – HC ŠKODA PLZEŇ 2:4

Branky a nahrávky: 27. Schaller (Reinwald), 44. Kuttenreich – 8. Řehoř (Mazanec), 16. Hořejší, 37. Karo (Křepel), 38. Sabiniok

Poslednímu sobotnímu mači kralovali plzeňští Indiáni, kteří šli do vedení v 8. minutě, kdy se Mazanec blýskl pěknou krosovou přihrávkou na úplně volného Řehoře. Druhý jmenovaný obdržel puk v pravém kruhu a přesně zamířil do odkryté části brány. V čase 15:32 přispěl trefou také plzeňský Hořejší, když využil svých rychlých nohou a jako první se dostal k mrtvému puku. Poté už neměl problém gólmana překonat. Ingolstadt sice ve 27. minutě snížil, ale Škoda pak pojistila svůj náskok dvěma brankami během jedné minuty. Druhý gól Němců 100 vteřin před koncem už jen skóre poupravil.

Neděle 4. 8. 2024

ERC INGOLSTADT – HC KOMETA BRNO 2:4

Branky a nahrávky: 4. Hofverberg, 10. Arzt (Weidner) – 11. Habermann (Spanel), 29. Veselský (Pospíšil, Habermann), 32. Nesvadba (Caňo), 33. Pavlík (Červenka)

Ingolstadt se v bitvě s Kometou poprvé za celý turnaj dostal do vedení jako první, když ve 4. minutě Hofverberg chytře přečetl brněnskou rozehrávku ve středním pásmu, sebral protihráči puk z hokejky a vystartoval v plné rychlosti sám na bránu. V souboji jeden na jednoho s brankářem se nemýlil a v oslabení skóroval. Na jeho trefu navázal o šest minut později Arzt, který rozvlnil síť po přesném nahození od Weidnera, kdy už prvnímu jmenovanému stačilo odražený kotouč jen procpat mezi tři tyče. Moravané se však vůbec nenechali vyvést z míry a už za přibližně 90 sekund snížili manko na rozdíl jedné branky. V závěru druhé třetiny se jim navíc podařilo vstřelit gól do šatny, s nímž se němečtí hokejisté nedokázali psychicky vypořádat a v posledním dějství zápas úplně ztratili, když nechali Kometu během jedné minuty dvakrát skórovat. Stav 4:2 už si Brňané pohlídali a zapsali tak svou druhou výhru v turnaji.

MOUNTFIELD HK – HC ŠKODA PLZEŇ 2:1 SN

Branky a nahrávky: 19. Špaček (Prášek, Zámečník), rozh. náj. Hora – 24. Úbl (Matějka)

Dramatický souboj mezi Hradcem Králové a Plzní vygradoval ve druhé třetině, v níž se nejprve trefil Mountfield z přesilovky, když se po pěkné kombinaci utvořil před bránou Škody velký chaos. Zmatku využil hradecký Samuel Špaček, který poslal kotouč do sítě. Jednogólové vedení ale nemělo dlouhého trvání, jelikož už o pět minut později srovnával Matyáš Úbl po bleskurychlém plzeňském kontru, v němž ho doplnil Jiří Matějka. Žádná jiná branka už v základní hrací době nepadla a musely tedy rozhodnout samostatné nájezdy. V nich se prosadili dva hradečtí hráči, naopak plzeňští hokejisté nedokázali brankáře propálit a výhru si tak připsali Východočeši.

HC DYNAMO PARDUBICE – ERC INGOLSTADT 7:0

Branky a nahrávky: 20. Oliva (Kalužík), 32. Burda (Krčál), 41. Křečan, 42. Rolinek (Korec, Lučan), 43. Křečan (Kaštánek), 45. Pilař (Lučan), 45. Pilař

Ve svém prvním nedělním zápase vyzvali pardubičtí junioři německý Ingolstadt a od prvních minut utkání dominovali. Branky se nicméně dočkali až ve 20. minutě, kdy se po vynikající práci Tadeáše Kalužíka za bránou prosadil Matěj Oliva. S góly se ale roztrhl pytel až ve třetí třetině, v níž se Dynamo radovalo celkem šestkrát. Mezi střelce se vedle Olivy zapsali Daniel Burda, Filip Křečan, Tomáš Rolinek a Vít Pilař. Nejenže Pardubice nastřílely v zápase proti Ingolstadtu nejvíce branek, ale zároveň udržely jako první tým na turnaji čisté konto.

HC KOMETA BRNO – MOUNTFIELD HK 2:4

Branky a nahrávky: 23. Antony (Čaňo), 41. Červenka (Nesvadba) – 17. Hora (Fiala), 18. Sláma (Gašo), 30. Špaček (Jón), 45. Jón

Také v souboji Komety s Mountfieldem padla první branka až ve druhé třetině. V 17. minutě rozvlnil síť hradecký Tomáš Hora a hned o 70 sekund později se trefil Matyáš Sláma, který doklepl skákavý puk do brány. Brno dokázalo v čase 22:06 snížit na 1:2, když obránce Čaňo chytře vybídl svého spoluhráče Patrika Antonyho k teči. Východočeši ale dokázali ještě před koncem druhého dějství znovu udeřit, když předvedli ukázkový forčeking a donutili svého soupeře k chybě. Kometa sice znovu zmenšila manko na rozdíl jednoho gólu, ale ve hře vabank počtvrté inkasovala a výhře Hradce už nezabránila.

HC ŠKODA PLZEŇ – HC DYNAMO PARDUBICE 3:1

Branky a nahrávky: 15. Karo (Fehér), 26. Koubek (Tolar) – 29. Lučan

Dynamo dostalo v posledním utkání proti Plzni krutou lekci z produktivity. Už od úvodního buly byli pardubičtí junioři střelecky aktivnější, jako první se však radovali Západočeši, kteří využili přesilovku po trestu Toma Kaštánka. Ve 25. minutě měl Dominik Dostál na své hokejce velkou šanci, když neobsazený vypálil ze slotu, svatyni ale přestřelil. Škodovka znovu Pardubice potrestala a hned o chvíli později šla do dvougólového vedení. Naději dal Dynamu před koncem druhé třetiny Antonín Lučan, když z dálky zavěsil pod víko. V závěrečném dějství měli pardubičtí mladíci několik velmi slibných šancí, z nichž ta největší přišla v čase 34:00, kdy netrefili odkrytou bránu. Ve hře bez brankáře v posledních minutách také neuspěli, ba naopak přidala Plzeň třetí gól a jako jediný mančaft na turnaji si připsala výhru proti Pardubicím. Dynamo se sice nemohlo radovat z výhry posledního utkání, ovšem z obhajoby Poháru primátora města Pardubice ano, když prošlo turnajem se třemi vítězstvími a jednou porážkou.

Nejlepší útočník: Alex Gašo (Mountfield HK)
Nejlepší brankář: Nico Wiens (ERC Ingolstadt)
Nejlepší obránce: Teodor Vápeník (HC Dynamo Pardubice)

Celkové pořadí týmů:
1. místo – HC Dynamo Pardubice
2. místo – Mountfield HK
3. místo – HC Kometa Brno
4. místo – HC Škoda Plzeň
5.místo – ERC Ingolstadt