31.05.2021
Redakce

Hrávali jsme s kluky v kabině proti sobě Counter-Strike, vzpomíná Tomáš Rolinek

Stále více populární esport se rozšířil i do řad pardubického Dynama, když většinový akcionář Petr Dědek zainvestoval do gamingového týmu, který nově nese název Dynamo Eclot. Jako pro někoho možná nečekaný "pařan" her se v rozhovoru vyjádřila i bývalá dlouholetá opora Dynama a kapitán mistrů světa Tomáš Rolinek.

I Tomáš Rolinek si především ve svém mládí rád zahrál počítačové hry a nejen sám.

„Když jsem byl mladší, tak ty hry začínaly a s Michalem Mikeskou a Andrejem Novotným jsme po každém tréninku spěchali domů, abychom si zahráli fotbal na PlayStationu. To byly moje začátky. Když mi bylo 10 nebo 12 let, tak jsme samozřejmě hráli na Atari s joystickem třeba atletiku, to si málokdo z dnes mladších vůbec pamatuje,“ popsal své začátky u videoher Tomáš Rolinek.

Ten si v květnu zahrál v oznamovacích videích nově vzniklého gamingového týmu Dynamo Eclot, který vznikl fůzí Dynama Esports a Eclotu. Ukázal se jak v teaserech po boku Michala "hcpce1996" Vaňka a Terezy "itsterez" Herzánové, tak ve finálním videu, ve kterém se posadil za počítač s talentovaným hráčem League of Legends Vojtěchem "Kneza" Kněžíčkou.

Tomáš Rolinek mimo jiné zavzpomínal, že již v dřívějších dobách byly hry populární i v kabinách hokejistů. „Jo, hráli jsme. Když měl ještě Petr Sýkora obchod s počítačovými věcmi – to už je ale šestnáct let zpět, tak tam kluci zavřeli večer obchod, byly tam dvě místnosti, kde se proti sobě postavily počítače a hráli jsme Counter-Strike. Pro mě to bylo strašně zajímavé, protože to byly často nepřátelské souboje a bavilo nás to. Bylo to super, bylo to naše mládí,“ přiznává kapitán mistrů světa z roku 2010.

Bývalý dlouholetý pardubický kapitán ale dával raději přednost fotbalu: „Vím, že asi každý hokejista NHL hraje, ale já jsem měl a mám na PlayStationu radši fotbal. Za mě je fotbal na PlayStationu určitě lepší.“

O Tomášovi Rolinkovi se ví, že je vášnivým rybářem, proto přichází v úvahu i rybářské simulátory, populární především ve Spojených státech. „Zkoušel jsem to na Xboxu, kde jsem chtěl jenom vidět, jak ta hra vypadá. Ale s běžným rybařením se to vůbec nedá srovnávat, takže ta stažená hra šla okamžitě do kouta a vůbec se to u nás nehraje,“ říká otevřeně.

„Když jsem byl mladý, tak se hrál fotbal, hodně Counter-Strike na počítači. Poslední dobou začal Fortnite, kdy byla taková móda, že všechny mladší děti to hrály na počítači, na telefonu... Díky synovi, který to taky hrál, vím, co to je za hru, ale osobně musím říct, že z her, které se k mně dostaly, je suverénně nejlepší fotbal. Já ho mám rád jak na počítačových hrách, tak i normálně v životě. Rád ho hraju,“ nezastírá pardubická legenda.

A jak vnímá současný manažer A-týmu Dynama vzestupný trend esportu? „Hodně se to obrací. Dřív to rozhodně nebylo tak populární, a teď tomu hlavně mladá generace přichází na chuť a myslím si, že se to bude víc profesionalizovat, víc to přijde do povědomí lidí.“

Dynamo v minulém roce vyhrálo ENYAQ hokejovou ligu. „Neviděl jsem, ale vím, že to Dynamo vyhrálo. To se ke mně dostalo,“ říká bývalý pardubický a reprezentační bojovník, který drží novému gamingovému týmu Dynamo Eclot palce: „Jsem rád, že Dynamo bude vlastnit klub esportu a budou ho podporovat.“

Sledujte Dynamo Eclot zde:

web - http://www.dynamoeclot.cz
instagram - https://www.instagram.com/dynamoeclot/
facebook - https://www.facebook.com/dynamoeclot
twitter - https://twitter.com/dynamoeclot
youtube - https://www.youtube.com/c/ECLOTTV
tiktok - https://www.tiktok.com/@dynamoeclot