17.11.2021
Redakce

Hrát za Pardubice je výzva, říká nová posila Urban

Dynamo oznámilo novou posilu, kterou je mladý talentovaný útočník Tomáš Urban. V posledních dvou sezonách působí převážně v Litoměřicích, naskakovat teď bude ale v Pardubicích, kde může pomoci i juniorce. V obsáhlém rozhovoru pro klubový web se dozvíte, jak se k angažmá v Dynamu dostal, o jeho působení ve Spojených státech i o tom, jak se cítil na prvním tréninku.

Jak se vůbec zrodil přestup do Dynama?
První kontakt přišel před letní přípravou, kdy jsem dostal nabídku, kterou jsme s agentem přijali.

Bylo to lákavé vzít nabídku z Pardubic, když víte, že hrají extraligu a mají vysoké ambice?
Určitě. Je to jeden z top klubů v České republice a pro mě výzva se propracovat se do A týmu Pardubic a stabilně za ně hrát.

Sezonu hrajete v Litoměřicích. Bylo domluveno už před sezonou, že vzhledem k MS juniorů budete hrát tam?
Minulý půlrok jsem strávil v Litoměřicích i kvůli reprezentaci. Tuhle sezonu chtěli, jestli bych mohl být z Pardubic na hostování v Litoměřicích a následně se dohodlo, že by to bylo dobré řešení.

Vy jste minulou sezonu začínal ve Spojených státech. Proč jste se poté hned vrátil zpátky do Čech, bylo to kvůli koronaviru?
Já jsem odlétal do Ameriky později z důvodu, že jsem se na Kladně nedostal do A týmu. Už předtím jsem ale měl z Ameriky nabídku do juniorské soutěže. Bylo to pro mě velké lákadlo, ale nějak se to tam nevydařilo. S trenéry byla špatná domluva a následně se zrodila možnost jít do Litoměřic, kde mi dali šanci a jsem za to moc rád.

Když jste byl v zámoří v sezoně 2018/2019, tak se vám i hodně bodově dařilo. Co vám ta zkušenost dala?
Byl jsem tam jednu sezonu, potom jsem byl v Čechách a další jsem tam byl znovu. V té sezoně, kdy jsem byl na tom bodově hodně dobře, tak jsem byl na Floridě v akademii u pana Vokouna a Radka Dvořáka. Byl to super rok jak hokejově, tak ve škole, naučil jsem se dostatečně angličtinu. Hokej byl super, byla to úplně jiná zkušenost, hodně se hrálo do útoku a bodově to bylo navíc, byla to odměna za odváděné výkony.

Dalo vám to angažmá nějaké zkušenosti do osobního života, že jste se osamostatnil?
Je to tak, já už jsem toho procestoval hodně. Byla to asi úplně ta první a největší zkouška, pro mě byla nejtěžší v životě. Tolikrát jsem se chtěl vrátit, ale vydržel jsem to, když mi hlavně máma pomáhala, abych tam vydržel. Zůstal jsem a byly z toho body. (úsměv)

Kdybyste se měl popsat jako hokejista, jaký jste útočník?
Myslím si, že jsem hráč, který hraje hodně s pukem. Mám přehled, nahrávky. Občas dobré zakončení, pokud ho v šanci nepromrhám. Mám i super bruslení.

Pokud jste koukal na nějaké zápasy Pardubic, tak si myslíte, že by vám hra mohla sedět? Trenéři chtějí, aby se hrál spíše ofenzivní hokej.
Já bych řekl, že ano. Koukal jsem na několik zápasů a moc se mi to líbí, těším se, až půjdu hrát.

Jak se zrodilo, že jste nyní přišel do Pardubic? Na letní přípravě jste tady nebyl a teď je to poprvé, co jste v kabině A týmu.
Původně jsem měl přijít už před čtrnácti dny, kdy se tady hrálo hodně zápasů. Ale nešel jsem kvůli tomu, abych měl více prostoru teď, mohl se se všemi seznámit, více trénovat a sžít se s prostředím.

Jaký byl první příchod do pardubické kabiny, když jste viděl zázemí?
Je to bomba! Nedá se to srovnat s Kladnem, když jsem viděl extraligovou kabinu. Tady je to úžasné, je tady všechno, co má být. Regenerace, kabina, obrovská posilovna. Je tady ještě spousta věcí, které musím prozkoumat.

Dorazil jste s Michalem Hrádkem, se kterým jste byl na dvacítkách. Pomohlo Vám, že jste nepřišel úplně sám, ale že vám Michal ukázal základní věci v kabině?
Určitě. Už jsem se s ním domlouval dva, tři dny dopředu, aby na mě čekal před zimákem, že nevím, kam mám vůbec jít a aby mi pomohl. Moc mu děkuju za to, že mi se vším pomáhá.

Jaký byl první trénink s A týmem? Co říkali trenéři před tréninkem a po něm?
Hodně mi říkali, ať nejsem nervózní, že nemám být z čeho. Za mě to byl můj asi nejhorší trénink, který jsem kdy měl. (úsměv) Nebyl jsem to já, byl jsem nervózní. Zbytečně jsem odhazoval puky, nehrál jsem s pukem. Jak jsem říkal, co mě zdobí, tak jsem to vůbec nedělal. Musím se k tomu co nejdřív vrátit.

Byl pro vás nějaký rozdíl v tréninku mezi Pardubicemi a Litoměřicemi, kde se hraje Chance liga?
Určitě je tam rozdíl, tady jsou zkušenější, vyspělejší hráči. Rychlostně to taky bude v extralize o něco vyšší. Hráči jsou tady chytřejší, silnější a hlavně větší. Na ledě se tady mnohem víc přemýšlí, je to úplně jiné.

Budete hrát tady i za juniorku. Berete to jako výhodu, že budete mít vytížení poměrně velké?
Těším se na to, bavil jsem o tom i s Hrádysem (Michalem Hrádkem), jestli budeme hrát. Jsem na to strašně zvědavý. Naposledy, když jsem hrál za juniorku, tak to bylo před dvěma lety právě proti Pardubicím, takže je to asi nějaká náhoda. (směje se) Moc se na to těším. Doufám, že budu mít velké vytížení a ukážu trenérům, že na to mám.

Je možné, že prožijete i svoji premiéru v extralize. Jak se těšíte? Přemýšlíte nad tím dopředu, nebo se snažíte nevnímat, abyste nebyl třeba nervózní?
Motivace bude určitě obrovská. Když jsem byl nervózní na prvním tréninku, tak doufám, že to nebude i v prvním zápase, ale myslím, že ne. Strašně se na to těším. Nevím, kdy to bude, ale možná už v pátek. Trenéři říkali, že bych měl hrát, tak doufám, že zápas odehraji co nejlépe jak umím.

Je pro vás motivace bojovat o účast na MS U20?
Je a obrovská. Pro mě to je teď největší cíl, který v nejbližší době je. Doufám, že tam pojedu a ukážu, co umím.

Těšíte se na zápasy před pardubickými fanoušky, kdy jich chodí nejvíce v celé extralize?
Na fanoušky jsem strašně zvědavý, jak všichni fandí. Jak jste říkal, chodí tady nejvíc lidí, je to asi úplně to nejlepší, co může být.

Konkurence v týmu je velká. Je tady hodně zkušených hráčů. Myslíte, že by vás mohlo i toto posunout, proto jste si vybral Pardubice?
Je to výborné. Můžu se se staršími kluky předhánět, učit se a hecuje mě to, abych dostal ze sebe to nejlepší a držel se v Pardubicích.