13.05.2021
Redakce

Hokejisté Tesly porazili 13. května 1973 Jihlavu a stali se ligovými mistry!

Napínavá finálová série mezi hokejisty Tesly Pardubice a Dukly Jihlava měla 13. května 1973 na programu šesté utkání. Naši hokejisté v něm díky skvělé druhé třetině vyhráli 5:3 a poprvé v historii našeho klubu získali mistrovský titul.

Tehdejší tým Tesly Pardubice vyhrál základní část. Play-off mělo tenkrát jiný formát než dnes - postoupila do něj čtyři nejlepší mužstva po základní části a první hrál se třetím a druhý se čtvrtým. Cesta k prvnímu titulu vedla přes Slovan Bratislava a Duklu Jihlava. Právě 13. května sehrála Tesla šesté rozhodující utkání série. V Jihlavě vyhrála 5:3 díky brankám Bezdíčka, Martince, Palečka, Pavlíčka a Sekery.

„V Pardubicích jsme měli štěstí, že koncem šedesátých let přišel trenér Horymír Sekera. On dokázal ze všech hráčů dostat maximum. Když se mužstvo sehraje a vyhrává, tak se postupně začnou ukazovat mimořádné individuality. Vždyť dorostenci a junioři ze šedesátých let byli páteří mužstva, které v sezoně 1972–1973 získalo titul," vzpomínal po letech důležitý člen vítězného mužstva Vladimír Martinec.

Mistrovský tým

Brankáři: Jiří Crha, Jiří Ráca.
Obránci: Jiří Andrt, Jiří Bačina, Vladimír Bezdíček, Pavel Dočkal, František Panchártek st., Horymír Sekera ml., Antonín Slavík, Karel Vohralík.
Útočníci: František Bulis, Radovan Čížek, Václav Haňka, Milan Hejduk st., Vladimír Martinec, Jiří Novák, Josef Paleček, Martin Pavlíček, Stanislav Prýl, Bohuslav Šťastný, Vladimír Veith.

Trenéři: Horymír Sekera a Josef Novák.