17.01.2023
Klub

Dynamo se vymezuje proti výkonům rozhodčích. „Nejhorší poměr přesilovek a oslabení u takto technického týmu? Nesmysl,“ konstatuje Dušan Salfický

Hokejový klub Dynamo Pardubice se veřejně vymezuje proti výkonům rozhodčích Tipsport extraligy ledního hokeje. Družina Radima Rulíka je z hlediska poměru nabídnutých přesilových her a absolvovaných oslabeních nejvíce znevýhodněným týmem v rámci nejvyšší soutěže. „Neradi se stavíme do role týmu, který si stěžuje na nevyváženost výkonů arbitrů, jenže 37 odehraných zápasů je dostatečný vzorek pro to, abychom měli dojem, že jsme poškozováni. Celé to jde proti hokejové logice. Jako kvalitní tým, který vévodí extralize, máme v kádru celou řadu technických hráčů, kteří jsou zároveň silní na puku. Všude ve světě je trend chránit hokejovost na úkor hrubé síly. U nás se to nedaří a doplácíme na to,“ uvedl sportovní ředitel Dynama Dušan Salfický.

Dynamo absolvovalo během 37 zápasů 133 oslabení, což z celkového hlediska znamená, že pardubický celek je šestým nejvylučovanějším týmem soutěže. Zajímavější je ovšem poměr nabídnutých přesilovek a absolvovaných oslabení. V tomto ohledu totiž Východočeši od startu ligy hráli o 33 oslabení více, než kolik jim bylo nabídnutých přesilových her. V tomto ohledu jsou jednoznačně nejvíce znevýhodněným týmem. „Když jsme si zápasy analyzovali, došli jsme k tomu, že nejvíce jsme biti v situacích, kdy protivníka přehráváme a soupeři se nás snaží rozhodit nejrůznějšími způsoby. Právě v těch chvílích dochází k přehlížení zákroků, které by mohly zápasy jednoznačně převažovat na naši stranu. Jde ale i o ochranu hráčů. Zákroky na ně se opakovaně přehlížejí a my se musíme za tým postavit. Blíží se nejdůležitější část sezóny a všichni víme, že na ledě často rozhodují nerovnovážné situace,“ komentuje dále sportovní ředitel Pardubic.

Dynamo v neděli zvládlo vyrovnané klání na ledě Litvínova, odkud si po vítězství 2:1 odvezlo další tříbodové vítězství. Tomu ovšem předcházela lítá bitva, při níž východočechům navzdory několika hraničním situacím nebyla jedinkrát nabídnuta přesilová hra. „Víme, že se to může jevit jako subjektivní pocit. Ten ale s postupem soutěže sílí a my se vše snažíme podložit diskusemi s odborníky a také fakty. Nabitý kádr Dynama láká do ochozů velké množství fanoušků v domácím prostředí, ale také na hřištích soupeřů. Poslední dobou se ovšem více řeší výkony rozhodčích, než ty týmové. Rozhodně nehrajeme jako Philadelphia v 70. letech, a přesto musíme absolvovat spoustu oslabení,“ dodává Salfický.

„Jako bývalý hráč většinou dokážu posoudit zjevný faul i hraniční zákroky. Když jsme ale za hraniční faul čtyřikrát za zápas vyloučení a na druhé straně se to čtyřikrát přejde, je to frustrující. Hráči jsou podráždění a v kabině musíme neustále apelovat na to, že nebudeme řešit osobní věci, ale pouze hokej. Je to únavné, ale jsme hrdí na tým, jak to zvládá,“ přidává osobní pohled šéf skautů Dynama a také nejlepší střelec v historii klubu Petr Sýkora.