09.03.2021
Redakce

Dynamo má šanci uspět, věří před play-off Král s Nakládalem

Jsou symbolem zkušeností i lídry kabiny. Richard Král a Jakub Nakládal už v dresu Pardubic zažili, jaké je být mistrem republiky. Teď se něco takového pokusí zopakovat, poprvé v rolích trenéra a kapitána. Jak oba vnímají vyzařovací boje? A proč věří, že předkolo zvládnou vítězně?

Richard Král byl součástí vítězného celku Tesly Pardubice v roce 1989, Jakub Nakládal slavil v roce 2010. Společně se teď snaží uspět v play-off 2021, jako první stojí v cestě Karlovy Vary. „Není to lehký soupeř, ale pro postup uděláme maximum,“ říká kouč Král v rozhovoru, kterého se účastnil i kapitán Nakládal.

Zůstává pro vás význam play-off stejný, navzdory absenci diváků na tribunách?
Jakub Nakládal:
Určitě ano, už jenom tím, že minulý rok bylo play-off zrušené. O to víc se toho nemůžeme dočkat. A co je hlavní, Pardubice nehrály o titul hodně dlouho, takže každý je natěšený. Je to prostě něco navíc, můžete hrát play-off 10 let po sobě, a stejně se neomrzí.
Richard Král: Samozřejmě je to vždy vrchol sezóny. Všichni si to užívají, hokej má grády.

Rozdíl mezi hrou v základní části a v play-off je asi hodně znát, že?
R.K.: Myslím, že „play-off hokej“ není jenom fráze. Opravdu se hraje trochu jiným stylem, k vidění je více tvrdých soubojů, více bojovnosti. Každý tým se hrozně moc soustředí, přece jenom prohra v základní části neznamená konec sezony, ztráta se dá dohnat lepšími výsledky. Oproti tomu předkolo se hraje na tři vítězné zápasy, a pokud by se jeden z nich podcenil, může to mít fatální následky. Play-off je tedy specifické, opravdu v něm záleží na každém utkání.

Vy jste jako hráč zažil nespočet vyřazovacích bojů. V roli trenéra v nich ale A-tým povedete poprvé. Není to pro vás překážkou?
R.K.: I pro trenéry platí, že je to „jiná soutěž.“ Sice půjde o moji premiéru, ale nedělám si z toho těžkou hlavu. Máme natolik zkušený tým, že všichni víme, co nás čeká. Včetně mých kolegů v realizačním týmu, kteří za sebou také mají bohatou hráčskou kariéru.

Jakube, bude vyřazovací část speciální i pro vás? Na dresu máte kapitánské „C“ a při návratu ze zahraničí jste hlásil, že jste přišel do Pardubic udělat úspěch.
J.N.: Play-off jsem tu už dvakrát zažil a nemyslím si, že to letošní bude v něčem zvláštní. Několikrát jsem hrál o titul i v zahraničí, takže pro mě nejde o nic nového. Céčko na dresu nehraje roli, obzvlášť play-off vůbec není o jedinci, ale o celém týmu. A jak už říkal trenér, máme obrovsky zkušený tým, kabinu rozhodně nevedu sám. Zodpovědnost určitě vnímám, ale během sezony jsem si na ni zvykl a nijak mě netíží.

Vraťme se ještě k základní části. Sedmé místo je druhý nejlepší výsledek za posledních devět let. Jste tedy spokojení s dosavadním průběhem sezony?
R.K.: Po nevydařeném začátku, kdy jsme přebírali mužstvo na předposlední příčce, jsme spokojeni hlavně s prostřední částí ročníku. Okolo Vánoc se nám povedly dvě delší bodové série, a dostali jsme se tak na sedmé místo. Samozřejmě závěr bodově úplně nevyšel dle představ, ale snad žádný tým se letos nevyhnul nějaké krizi. Na nás to přišlo ke konci, podle mě nejde o nic zvláštního. Věřím, že to na nás nezanechá stopy.
J.N.: Už před sezonou jsem věřil, že máme určitý potenciál. Akorát se musely napravit některé nedostatky. To se povedlo, začali jsme hrát jiný hokej, který týmu vyhovuje, postupně jsme se naučili vyhrávat. Zmíněnému výpadku bych nepřikládal nějaký velký důraz. Naše výkony se i tak hodně zvedly a alespoň jsme zjistili, že se vyhrává pouze s maximálním nasazením a disciplínou.

Co může být v play-off předností Pardubic?
R.K.: Během té vítězné série jsme měli velice dobrý pohyb, směrem dopředu jsme byli důrazní, dokázali jsme rychle otáčet hru. Chodili jsme do protiútoků, byli jsme kreativní. Mohlo by také rozhodovat, že máme zkušený tým, jsou to všechno hráči, na kterých by to mělo stát. K tomu se přidají mladí kluci, kteří letos hráli dobře, a tahle chemie by měla fungovat.

Funguje i chemie mezi kapitánem a realizačním týmem?
J.N.: Jednoznačně. Když chceme něco rozebrat, můžeme si o tom s kýmkoli promluvit. U trenérů máme vždy dveře otevřené.

Jak vnímá kabina bohatou hráčskou minulost svých trenérů?
J.N.: Prošli si mnoha situacemi a vědí, jak se zachovat, umí poradit. Hlavně pro mladé kluky to má obrovský přínos. Letos bylo hodně vidět, že se s nimi pracuje. Ať už na ledě, nebo mimo něj ohledně psychiky. Kdo jiný by mohl radit a předávat zkušenosti, než trenér nebo bývalý hráč? Tím spíše, když jde o takové osobnosti se skvělými kariérami.

Zápasy s Karlovými Vary letos vždy končily těsným rozdílem o jednu branku. Dá se očekávat vyrovnaná série?
R.K.: Každé play-off je těžké. Nikdy v něm nedostanete lehkého soupeře, kterého byste pokaždé přehrál třeba o šest gólů. Extraliga je velmi vyrovnaná a my k Varům musíme přistupovat s respektem. Věříme však, že máme kvalitní kádr a sérii zvládneme.

Vary hrají trochu divoký hokej, v jejich utkáních bývá mnoho akcí na obou stranách. Myslíte, že jejich herní projev bude více nezávazný, otevřený? V play-off se většinou hraje spíše zodpovědně.
R.K.: Určitě můžou mít i méně tradiční přístup a zvolit aktivní hru. Karlovy Vary sází na svůj výborný pohyb, takže asi najednou nepřepnou do jiného, pasivního stylu. Musíme vymyslet, co na ně bude platit, ale to si nechám pro sebe. (směje se) Řekl bych, že to bude atraktivní hokej.

Cílem do playoff je určitě dojít co nejdál. Jaké umístění by pro vás ale bylo hranicí úspěchu?
R.K.: Na to je hodně těžké odpovědět. Každý by chtěl zvednout pohár, roli ale bude hrát hrozně moc okolností, nemusí se povést nějaká drobnost, naopak může pomoci shoda náhod… Asi neexistuje jednoznačná hranice. K týmu jsme přišli s cílem postoupit do play-off, se základní částí jsme tedy spokojení. Teď se ale začíná od nuly, a my máme jiná očekávání. Chceme jít co nejdál a musíme pro to udělat všechno. Co bude potom, to se uvidí.