17.03.2020
Redakce

Dynamo je s návštěvností v evropské TOP 15

Curych – Mezinárodní hokejová federace v pondělí oznámila pořadí jednotlivých evropských klubů a soutěží dle návštěvnosti zápasů za sezonu 2019/2020. Zatímco Tipsport extraliga obhájila páté místo, Dynamo se díky věrným fanouškům vyšvihlo na patnáctou příčku mezi evropskými kluby a v rámci tuzemské soutěže jsou Pardubice druhé za pražskou Spartou.

Ačkoli letos hokejové soutěže po celé Evropě končily předčasně, obliba hokeje stoupá. A to nejenom za hranicemi, ale i v tuzemských končinách. Česká extraliga se může pochlubit průměrnou návštěvností 5724 diváků, což v rámci starého kontinentu stačí na celkové páté místo před finskou Liigou. Stejně jako na ostatní hokejové soutěže, i na extraligu letos chodilo více lidí, v průměru o šest procent. První místo drží švýcarská NLA, následovaná německou DEL, Švýcaři se ale mohou pochlubit také první pozicí v návštěvnosti klubů, SC Bern s 16 237 diváky na zápas v Evropě nemá konkurenci.

Na místní poměry na tom je velmi dobře i pardubické Dynamo. Na jeho domácí utkání si letos našlo cestu přes 204 tisíc fanoušků, což Východočechy vyneslo zpět na druhou příčku s průměrným číslem 7852. Oproti loňské sezoně jde o nárust více než 500 diváků na zápas. Prvenství drží již čtvrtým rokem Sparta Praha, hrající ve vysočanské O2 Areně. A její kapacity využívá opravdu naplno, letos tam pražští fanoušci vytvořili rekord české extraligy - 10330 diváků na utkání. Překonali tak dosud nejlepší zápis Moelleru Pardubice ze sezony 2008/2009 o více než tisícovku. Aby ale Sparta překonala Dynamo i historicky, prvenství by jí muselo vydržet ještě jedenáct let. Pardubice byly totiž nejnavštěvovanějším českým klubem dlouhých 15 roků, úctyhodnou sérii držely mezi lety 2000 až 2015.

V rámci Evropy si Dynamo taktéž polepšilo a vystřídalo brněnskou Kometu na patnáctém místě. Pardubice tak skončily s lepším výsledkem, než například švédský Färjestad Karlstad a Djurgarden Stockholm, ruský Lokomotiv Jaroslavl nebo švýcarský EV Zug. Sparta Praha je osmá, v Česku třetí Brno je v Evropě sedmnácté.