07.09.2020
Redakce

Dynamo čeká první finálový zápas letního poháru na ledě Třince

Středa nabídne první finálový souboj letošního letního přípravného poháru Generali Česká Cupu mezi Pardubicemi a Třincem. Dynamo se bude snažit odvézt si z třinecké WERK Arény co nejlepší výsledek do sobotní odvety, kterou odehraje na domácí půdě.

Pardubice čeká v pořadí už osmý zápas v Generali Česká Cupu. Postup ze skupiny si Dynamo uhrálo v posledním kole základní skupiny, když podruhé v rámci přípravného turnaje zdolalo Olomouc. Dvakrát si Východočeši poradili také s Kometou Brno, nestačili pouze dvakrát na Mountfield HK.

Ve čtvrtfinále Dynamo sehrálo dramatický dvojzápas se Zlínem. První duel na Moravě skončil 2:4 v neprospěch Pardubic, avšak doma Východočeši potvrdili, že se s nimi musí do sezony počítat a po výhře 5:2 mohly propuknout oslavy z postupu do semifinále.

Semifinále mělo nabídnout opět zajímavý souboj, tentokrát s Bílými Tygry z Liberce. Z důvodu nákazy koronavirem COVID-19 v týmu Severočechů a následné karanténě se ale dvojzápas neodehrál.

„Je to o dva přípravné zápas méně, navíc Liberec je jeden z nejlepších týmu v republice. Z tohoto důvodu nás zrušení zápasu určitě mrzí," okomentoval neodehrané semifinále útočník Vladimír Svačina.

Během Generali Česká Cupu hrály Pardubice dvakrát týdně, teď měl tým Milana Razýma dvoutýdenní zápasovou pauzu. Východočeši tak měli čas se připravit na svého finálového soupeře. „Volno s námi určitě nezamává, měli jsme čas se na Třinec připravit a kouknout se co a jak asi budou hrát," přiznal Svačina.

Rodák ze Studénky v týmu Ocelářů odehrál tři sezony, ve kterých si připsal 48 bodů a finále tak pro něho bude ještě o trochu prestižnější: "Na Třinec mám pěkné vzpomínky, v kabině byla pohoda a dokonce jsme získali titul, oslavy byly nádherné."

Trenér Razým zatím ponechal Svačinův útok s Janem Mandátem a Patrikem Poulíčkem pospolu a tato volba se ukazuje jako trefa do černého. „Začali jsme tak hrát ke konci minulé sezony a lidsky jsme si sedli, což je nejdůležitější. Řekneme si, co máme hrát, ale hlavně nás to spolu musí bavit. Oba jsou to hrozně fajn kluci," pochválil své spoluhráče Svačina, který si ve čtvrtfinále připsal čtyři body (1+3).

Sestava HC Dynamo Pardubice z minulého utkání:

Klouček – Kolář, Nakládal, Mikuš, Bučko, Vála, Holland, Hrádek – Blümel, Kousal, Tybor – Mandát, Poulíček, Svačina – Vondrka, Claireaux, Kusý – Machala, Anděl, Zeman.

Posílený Třinec

Třinec postoupil ze základní skupiny stejně jako Pardubice z prvního místa, když se ziskem třinácti bodů dokázal vyhrát skupinu D, ve které se střetl se Zlínem, Přerovem a Vítkovicemi. Ve čtvrtfinále přípravného turnaje poté vyřadil hradecký Mountfield.

První zápas dopadl jednoznačným výsledkem pro Oceláře - 7:1. Ve druhém klání si tak mohli Slezané dovolit nasadit omlazenou sestavu a hráče širšího kádru, prohra 2:3 postupu nezabránila. V semifinále na hráče z Třince měla narazit HC Škoda Plzeň, zápas se ale také neodehrál z důvodu několika nakažených v týmu Plzně.

"Mrzí mě, že se nemohly odehrát dvě kvalitní série semifinále. Oba týmy, tedy Plzeň a Liberec, mají v kádru velmi kvalitní hokejisty. Teď se potýkají s onemocněním a nařízenou karanténou. Ta situace se ale musela nějak rozseknout, zrušení semifinále je tedy to východisko, jak odehrát další hodnotná utkání před extraligou. Těšíme se na dva zajímavé zápasy s Pardubicemi," okomentoval situaci třinecký trenér Václav Varaďa.

Třinec je pro letošní sezonu opět jedním z favoritů, což dokazuje i posilování kádru. Druhý tým po základní části minulého ročníku už dříve přivedl do svého týmu pardubického odchovance Filipa Zadinu, který týmu vypomůže do startu NHL, stejně jako Lukáš Jašek nebo brankář Josef Kořenář.

Sestava HC Oceláři Třinec z minulého utkání:

Kořenář – Gernát, Doudera, Jaroměřský, Kundrátek, Galvinš, Musil – Stránský, Vrána, Růžička – Kurovský, Marcinko, Hrňa – Zadina, M. Kovařčík, O. Kovařčík – Kofroň, Raška.