25.03.2020
Redakce

Česká televize připomene úspěchy pardubického hokeje

Praha – Zrušení naprosté většiny sportovních soutěží v Evropě se nedotklo jen samotných hokejistů a diváků, ale i televizního vysílání. Na náhlé změny musela zareagovat i stanice ČT sport, která se rozhodla zařadit do vysílání záznamy památných utkání hokejového playoff. A to včetně pěti významných soubojů Pardubic mezi lety 2003 a 2005.

Sportovní stanice České televize bude v následujících dvou týdnech připomínat památné okamžiky extraligových soubojů z počátků nového tisíciletí. „Místo přímých přenosů ze zrušeného playoff hokejové extraligy se na obrazovky vrátí hokejový Archiv Z s reprízami historických zápasů,“ uvádí web ČT sport. Podle šéfkomentátora Roberta Záruby je v plánu připomenout celkem 20 památných sérií. Některé z nich už byly odvysílány, další brzy navazují. A to včetně zápasů východočeských hokejistů.

Prvním dnem, který by si pardubičtí fanoušci měli poznamenat, je 27. březen, kdy bude na obrazovkách České televize k vidění finálová série s pražskou Slavií z roku 2003. Tehdy Pardubice postoupily do finále přes znojemské Orly a třinecké Oceláře. K titulu ovšem svěřenci Miloše Říhy nedošli, ve vyrovnané sérii si sice vynutili rozhodující sedmý zápas na domácím ledě, v něm ale o historicky první zlaté medaili pro Slavii rozhodl Michal Sup jedinou brankou utkání. ČT sport tehdejší stříbro Pardubic připomene od 15 hodin.

O den později budou od 15:45 opět v hlavní roli Východočeši, tentokrát v čtvrtfinálovém utkání s Plzní z roku 2004. Rozhodující sedmý duel, který v přeplněné Duhové aréně sledovalo 9165 diváků, pro Moeller opět neskončil výhrou, nad síly domácích byl především výtečný Roman Málek v brance hostů. Proti Plzni tehdy nastoupili hráči jako Adam Svoboda, Michal Sýkora, Jiří Dopita, Petr Průcha nebo Michal Mikeska.

Vítězné vzpomínky poté přinesou záznamy playoff z výlukové sezony 2004/2005. V prvním dubnovém týdnu se bude ČT sport věnovat pouze tomuto výjimečnému ročníku, během kterého se po českých kluzištích proháněli například Tomáš Kaberle, Patrik Eliáš, Jaromír Jágr nebo David Výborný. Moeller díky výluce NHL posílili Milan Hejduk, Aleš Hemský a Jan Bulis, později i Michal Rozsíval. Pardubičtí fanoušci si ale rok 2005 pamatují především díky mistrovskému titulu, který navíc po dlouhých 16 letech mohli oslavit na domácím kluzišti. Druhého dubna se můžete těšit na čtvrtfinále s Kladnem, o den později na semifinále s Libercem a konečně pátého dubna bude k vidění i finále se Zlínem, které mužstvo Vladimíra Martince suverénně ovládlo ve čtyřech utkáních.
Zápasy Pardubic na ČT sport:
27. 3., 15:00 Pardubice - Slavia (finálová série 2003)
28. 3., 15:45 Pardubice - Plzeň (7. čtvrtfinále 2004)
2. 4. Pardubice - Kladno (čtvrtfinálová série 2005)
3. 4. Pardubice - Liberec (semifinálová série 2005

5. 4. Zlín - Pardubice (finálová série 2005)