13.04.2020
Redakce

Brankář mistrovské Tesly Jiří Crha slaví sedmdesátiny

Pardubice – Odchovanec pardubického hokeje Jiří Crha, první československý brankář se zkušenostmi z NHL, dnes slaví kulaté narozeniny. Legendárnímu hokejistovi přeje klub HC Dynamo Pardubice všechno nejlepší a především mnoho zdraví do dalších let.

Přesně před sedmi desítkami let přišel v Pardubicích na svět jeden z nejlepších brankářů tuzemského hokeje. Právě v dresu východočeské Tesly Jiří Crha odstartoval svou obdivuhodnou kariéru, když v mužstvu dospělých debutoval již v osmnácti letech. O rok později ovšem zamířil na vojnu do Dukly Jihlava, kde během dvou let získal dva mistrovské tituly. Crha se poté vrátil domů do Pardubic, s nimiž vybojoval historické první zlato pro náš klub z roku 1973. Výborné výkony mu zajistily i místo v reprezentačním výběru, který v sedmdesátých letech pravidelně soupeřil se Sovětským svazem o medaile. Crha tak postupně získal tři stříbrné a jednu bronzovou medaili z mistrovství světa a v roce 1976 dokonce pro Československo vybojoval olympijské stříbro. Společně s Vladimírem Martincem nebo Ivanem Hlinkou byl tehdy jednou z hlavních postav národního mužstva.

Po návratu z Dukly Crha čelil střelám soupeřů v brance Pardubic 8 sezon, mezi lety 1971 a 1979. Celkem v československé lize odchytal 357 utkání. V létě roku 1979 ovšem během dovolené v Jugoslávii emigroval do zámoří, kde byl jeho jedinou jistotou přislib angažmá v Torontu Maple Leafs. Crha nejprve začal chytat na farmě kvůli pravidlům ve smlouvě mezi IIHF a NHL, podle níž tehdy hráči z Evropy po dobu jednoho roku nesměli působit v NHL bez souhlasu domovského oddílu či svazu. Ten kvůli emigraci samozřejmě nepřicházel a tak Crha na farmě dále čekal na svou šanci, kterou měl dostat od sezony 1980/81. Vše změnila sovětská invaze do Afghanistánu v únoru 1980, po které jako "protest" podepsal antikomunistický majitel Toronta Harald Bullard smlouvu s českým emigrantem. Za Crhu zaplatil i pokutu 25 000 dolarů do kasy IIHF. Díky tomu se Jiří Crha mohl postavit do branky Maple Leafs jako první český brankář v historii NHL (dalším byl až Dominik Hašek o deset let později).

Závěr sezony 1979/80 už odchytal sám a v následujícím roce se Crha dokonce stal historicky první evropskou jedničkou nejslavnější hokejové ligy světa. Poté se ale zranil a vzhledem k tomu, že mu bylo již 33 let, rozhodl se pro návrat do Evropy. V Německu následně přidal ještě devět sezon v dresech týmů Bayeruthu a Freiburgu. Aktivní kariéru ukončil až ve 43 letech. Možná i kvůli tomu byl vzorem nejen pro Dominika Haška, ale i celou řadu dalších českých brankářů.

V pondělí 13. dubna slaví pan Jiří Crha své sedmdesáté narozeniny a hokejové Pardubice mu přejí jen to nejlepší!