14.06.2021
Redakce

Bohaté zastoupení pardubického hokeje. V Rize si zahrálo devět hráčů spojených s Dynamem

Na nedávno skončeném světovém šampionátu v lotyšské Rize se představilo několik hráčů, kteří byli nebo jsou spjati s pardubickým hokejem. Většina z nich navíc v klubu působila již od mládežnických kategorií, odkud následně vystřelila do nejlepších evropských soutěží nebo do NHL. Na Mistrovství světa v Lotyšsku si zahrálo pět českých a čtyři slovenští hokejisté, které fanoušci z jejich zdejšího působení v Pardubicích velmi dobře znají.

Češi ani Slováci se sice přes čtvrtfinále dále neprobojovali, pardubická stopa na mezinárodní úrovni ale byla opět velmi výrazná. Jak se dařilo na šampionátu českým a slovenským hráčům, kteří se představili v pardubickém dresu?

V sezoně 2013/2014 odchytal za Pardubice 38 utkání slovenský brankář Július Hudáček. V Rize odchytal po zranění olomouckého Konráda nejvíce zápasů – 5. Na své konto si připsal tři výhry a navíc vychytal čisté konto proti Dánsku. Úspěšnost zákroků měl přes 87 %. Ve čtvrtfinále ale Slováci nestačili na Spojené státy, Hudáček v tomto zápase nechytal. Po MS se rozhodl ukončit svoji reprezentační kariéru.

Ve slovenském národním dresu se představili také tři obránci, kteří jsou propojeni s pardubickým hokejem. Prvním z nich je dvaatřicetiletý obránce Marek Ďaloga, který dělal kapitána slovenského výběru. Skvělý bruslař si zahrál v sedmi zápasech, ve kterých se jednou trefil – skóroval proti Rusku do prázdné brány. Od příští sezony bude Ďaloga působit v brněnské Kometě.

Druhým obráncem, který obdržel pozvánku od kouče Craiga Ramsayho, je mladý bek Martin Bučko. Letos za Dynamo stačil odehrát 28 utkání a dalších 14 přidal v partnerském Vrchlabí. Na světovém šampionátu podával velmi dobré výkony, za které byl odměněn i první reprezentační brankou v seniorské reprezentaci, na ledě strávil průměrně 11 minut a 23 vteřin. I v příští sezoně bude bojovat o místo v pardubickém áčku.

Ve dvou zápasech si zahrál i jednadvacetiletý obránce Michal Ivan, který v sezoně 2019/2020 odehrál za Pardubice 36 zápasů. Na ledě strávil 26 minut a do statistik si zapsal dva mínusové body za účast na ledě při vstřelených a obdržených gólech. V následující sezoně oblékne dres Liberce, kde podepsal roční smlouvu s opcí.

V českém výběru se představilo hned pět útočníků, z nichž dva působili v dresu Dynama v letošní sezoně.

Nejmladším hráčem českého reprezentačního týmu byl jednadvacetiletý útočník Dynama Matěj Blümel. Na šampionátu sice naskočil do pěti utkání, času na ledě mu ale Filip Pešán příliš nedopřál (6:03 na zápas). I přesto se ale stačil střelecky prosadit v posledním zápase skupiny proti Slovensku, když se u mantinelu uvolnil a nádherně pověsil puk pod horní tyč. Na bránu soupeřů vyslal celkem šest střeleckých pokusů.

Matěj Blümel v zápase se Slováky. Foto: Markéta Křížová

Blümelův spolužák ze základní školy Filip Zadina byl po Kubalíkovi druhým nejpilnějším střelcem celého výběru, když zaznamenal 28 střel. Ve statistice plus/minus byl se čtyřmi plusovými body po Robinovi Hanzlovi a Davidovi Musilovi třetím nejlepším z českého týmu. V osmi zápasech získal čtyři body (2 + 2) při času na ledě přes 17 minut na utkání.

Dalším odchovancem pardubického hokeje je čtyřiadvacetiletý centr Michael Špaček. Nejtvořivější český hráč odehrál v Rize sedm utkání, ve kterých vstřelil jednu branku a na další čtyři nahrál. To vše zvládl při necelých 12 minutách na utkání. V zásadním čtvrtfinálovém střetnutí proti Finům ale po rozhodnutí trenérů nehrál. Od příští sezony bude působit ve švédské soutěži v dresu Frölundy.

Zkušený Lukáš Radil naskočil poprvé do extraligy před třinácti lety. Od té doby nasbíral zkušenosti nejen za A tým Pardubic, ale také v NHL nebo KHL. Na šampionátu naskočil jen do tří zápasů a trefil se stejně jako Blümel proti Slovensku, když zvyšoval na 3:0. Při účasti na ledě měl jeden mínusový bod a odehrál průměrně dvanáct minut.

Nejzkušenějším hokejistou letošního kádru na MS byl Tomáš Zohorna, který se účastnil už čtvrtého mistrovství světa. V loňské sezoně po příchodu z Chabarovsku zaznamenal v Pardubicích patnáct bodů v 17 zápasech. V Lotyšsku plnil roli asistenta kapitána a byl také často nasazován při hře v oslabení. V 5 zápasech zůstal bez bodu a v kolonce plus/minus měl jeden plusový bod.

Titulní fotografie: Markéta Křížová/Esports