19.05.2021
Redakce

Blümel za Čechy, Bučko za Slováky. Je to důkaz dobré práce s mladými hráči v Dynamu, říká Blümel

Matěj Blümel a Martin Bučko se letos naplno prosadili v pardubickém A-týmu. Ani pro jednoho ale povedená sezona nekončí. Svými výkony zaujali v reprezentacích, prošli celou přípravou a získali místo mezi těmi nejlepšími hokejisty, jaké jejich země mají pro mistrovství světa k dispozici.

Matěj s Martinem oslaví své 21. narozeniny teprve letos v květnu. Zdá se, že pro oba dva je to šťastný měsíc. Dostali totiž dárek v podobě nominace na mistrovství světa. Útočník Dynama Matěj Blümel se tak stane prvním hráčem ročníku 2000, který bude na světovém šampionátu dospělých reprezentovat Česko.

„Když mi to trenér oznámil, byl jsem nadšený. O místo v týmu jsem bojoval sedm týdnů, a jak už se turnaj blížil, tak jsem si strašně moc přál, abych na něj mohl odjet,“ popisuje Blümel, jenž v Dynamu prošel od Kurzu bruslení všemi věkovými kategoriemi.

„Na druhou stranu jsem věděl, kolik výborných hráčů se v české reprezentaci sešlo. Takže po sobotním utkání jsem dvacet minut seděl na místě a nemohl nic pít ani jíst. Bolelo mě břicho, byl jsem nervózní,“ vzpomíná dvacetiletý útočník na moment, který nominaci předcházel.

Také slovenský obránce Martin Bučko prošel všemi přípravnými kempy. Kanadského trenéra Ramseyho v nich zaujal natolik, že dva dny před odjezdem uslyšel vysněnou zprávu o odletu do Rigy. „Vůbec jsem to nečekal, celou dobu jsem myslel, že brzy pojedu domů,“ vypráví Bučko, který se v Dynamu pohybuje od dorostenecké kategorie.

Martin Bučko na tréninku slovenské reprezentace. Foto: Slovenský hokejový svaz

Slováci ale na šampionát berou svůj historicky nejmladší výběr. „Věkový průměr máme fakt nízký, pod 25 let. Pro každého mladého kluka je to lepší. Víc si rozumíme, máme srandu, super tým. Navíc hodně hráčů už znám z mládežnických reprezentací,“ přidává Bučko svůj pohled na věc.

O české reprezentaci pak mluví jako o nejméně příjemném soupeři ve skupině A. „Přál bych si, abych naskočil právě proti Česku. Zahrát si s Matějem proti sobě by bylo skvělé,“ říká Bučko, který momentálně trénuje mezi náhradníky. Blümel však prý bude rád za šanci v jakémkoli utkání: „Jsem rád, že tu vůbec můžu být. Jestli si zahraju nebo ne, už záleží na trenérech. Já se soustředím na to, abych každý trénink odmakal naplno.“ Ohlasy na svůj úspěch ale Blümel zaznamenal. „Psalo mi hodně kamarádů, spoluhráčů i trenérů z Pardubic, to mě hodně potěšilo,“ říká.

Ohledně šancí svých celků v turnaji se oba pardubičtí talenti shodují, že uspět může kdokoli. „Náš tým má sílu a je dobře poskládaný. Ale pokud budeme hrát podobně jako na Českých hokejových hrách, mohli bychom mít šanci,“ myslí si Blümel.

Matěj Blümel oslavuje branku do sítě Finska. Foto: Jan Bednář

Oba mladí hokejisté Dynama teď v Rize trávili čas v povinné karanténě na hotelu. „Nesmíme vyjít z pokoje, dnes už bychom ale měli mít trénink. Takže se na to všichni moc těšíme, píšeme si navzájem, jak skvělé to bude. A že se obejmeme, až se uvidíme,“ směje se Matěj Blümel.

A dodává: „Parta je tady skvělá, i starší kluci nás vzali mezi sebe a troufnu si říct, že jsme jeden tým.“