05.12.2019
Redakce

Během sobotního utkání si Vladimír Martinec s Dominikem Haškem převezmou zlaté mince

Pardubice – Při dalším domácím utkání Dynama proti Spartě, které se uskuteční 7. prosince 2019 budou zlaté mince oficiálně předány Vladimírovi Martincovi a Dominikovi Haškovi, kteří si je sami vyrazili v jablonecké mincovně.

Na hokejisty, kteří na olympiádě v Naganu v roce 1998 získali zlatou medaili se vzpomíná dodnes jako na hrdiny. U příležitosti 20. výročí jejich triumfu je jim věnována sběratelská série zlatých a stříbrných mincí. Celý cyklus “Legendy československého hokeje” zobrazuje nejen vítěze z Nagana, ale i jejich slavné předchůdce, kteří šířili dobré jméno československého sportu po celém světě v 60. a 70. letech.

Čtrnáctidílnou sérii zahájily pamětní ražby věnované Ivanu Hlinkovi, který obě etapy propojuje. Další stříbrné a zlaté mince jsou věnovány hvězdám jako Jan Suchý, David Moravec, František Pospíšil, Pavel Patera, Vladimír Růžička, Jaroslav Pouzar či Jiří Šlégr. Všech čtrnáct mincí lze uložit do speciálního pouzdra, které připomíná puk. Série pokračuje i v následujícím roce, kdy se zájemci mohou těšit na mince s Jaromírem Jágrem nebo Milanem Novým. Více informací naleznete přímo na stránkách České mincovny.

O mincích:

Portrét podle návrhu Vojtěcha Dostála obklopuje bohatý opis: DOMINIK HAŠEK, NAGANO 1998, VÍTĚZ STANLEY CUPU 2002, 2008, ČLEN SÍNĚ SLÁVY ČESKÉHO HOKEJE, ČLEN SÍNĚ SLÁVY IIHF. Kompozici reverzu dotváří číslo Haškova dresu 39. Mince České mincovny jsou vydávány pod zahraniční licencí státu Samoa, a jejich averzní strana proto obsahuje nezbytné atributy tohoto emitenta – státní znak, portrét a jméno královny Alžběty II., nominální hodnotu 25 DOLLARS (WST) a letopočet vydání 2019. Ve stříbrné verzi pak nominální hodnotu 2 DOLLARS.

Reverzní strana pamětní mince, která je dílem medailéra MgA. Martina Daška, předkládá hokejistův portrét doplněný číslem jeho dresu 10 a opisem VLADIMÍR MARTINEC, ČLEN SÍNĚ SLÁVY IIHF, MISTR SVĚTA 1972, 1976, 1977, ČLEN SÍNĚ SLÁVY ČESKÉHO HOKEJE. Protože mince České mincovny vycházejí v licenci zahraničního emitenta, kterým je stát Samoa, jejich averzní strana obsahuje jeho nezbytné atributy – státní znak, portrét a jméno královny Alžběty II., nominální hodnotu 25 DOLLARS (WST) a letopočet vydání 2019. Ve stříbrné verzi pak 2 DOLLARS.