25.09.2020
Redakce

Anděl stále vzpomíná na Salzburg, teď ale bere v Pardubicích energii soupeřům

Prvním domácím pardubickým střelcem v novém extraligovém ročníku se stal Lukáš Anděl, který tak hned na úvod své premiérové sezony za Dynamo dopomohl k důležitému vítězství 3:2 po prodloužení nad Plzní. Jak podle vlastních slov zapadl do čtvrté lajny mezi mladé spoluhráče a jak vzpomíná na roční působení v mládežnické akademii Salzburgu?

Již před letošním příchodem do kádru Pardubic okusil Lukáš Anděl mužskou extraligu, stalo se tak v sezoně 2018/19, kdy nastoupil za Zlín ke čtyřem utkáním, ve kterých si zapsal skvělé tři body.

I proto přiznává, že věděl, co od extraligy může očekávat. „Samozřejmě, že se nezměnila. Potvrdilo se mi to, co jsem od extraligy čekal, ale jak jsem ji teď rok nehrál, tak mi chvíli bude trvat, než si na to opět přivyknu. Hráči jsou tady zkušenější a je těžší se prosadit, ale člověk se do toho dostane,“ věří letní posila Dynama.

V dosavadních zápasech dostal šikovný útočník od trenéra Milana Razýma prostor ve čtvrté formaci, kde nastupuje společně s Tomášem Zemanem a Ondřejem Machalou. „Jsou to mladí kluci. Je dobře, že jsme mladší, více si tak rozumíme. Myslím si, že tam jsme od toho, abychom po ledě lítali a přinášeli nějakou energii, a tím odebírali soupeři síly. Doufám, že to zatím plníme,“ popisuje cíle nejstarší člen útočné trojice.

Talentovaný forvard se může také pochlubit nevšedním angažmá. Během sezony 2013/14 si vyzkoušel, jaké je to hrát ve věhlasné mládežnické akademii Salzburgu.

Jak se tam vůbec český hráč dostane? „Já jsem se tam tenkrát dostal po dobré sezoně v mládeži, hrál jsem i v reprezentaci, takže jsem měl nějaký ten kredit. A potom to je také o agentovi, který má nějaké kontakty. Za ten rok v akademii jsem rád, měl jsem možnost vidět, jak funguje jedna z nejlepších organizací v Evropě,“ vzpomíná na svoji zahraniční zkušenost Anděl.

Čerstvě třiadvacetiletý hráč také zmínil, jak v akademii vše probíhá: „Jste tam pod velkým drobnohledem, jste tam společně. Ráno vstanete, jdete všichni na snídani, pak máte tréninky na techniku, bruslení, střelbu. Takže v tomto ohledu to tam je dobré pro mladé kluky a jejich další rozvoj.“

Lukáš Anděl si rakouské angažmá pochvaluje, protože mu dalo velké zkušenosti do dalších let. „Myslím, že mi bylo 15 nebo 16. Další věc byla ta, že jsem se trochu osamostatnil, zlepšil jazyk a také vám to otevřelo oči. Je to skvělá zkušenost do života a jsem rád, že jsem tam mohl být,“ pochvaluje si jihlavský rodák.

Právě studium na gymnáziu v Jihlavě musel skloubit s hokejem v Rakousku. „Dálkově jsem v Jihlavě studoval gymnázium a vždy jednou za měsíc jsem přijel na zkoušky ze všech předmětů. Bylo to náročné, ale jak jsem říkal – mají tam připravené třeba i hodiny studia, kdy se musíte denně tři hodiny učit, máte tam na to prostor. Oni na výuku opravdu apelují, a i díky tomu jsem zvládl dostudovat v Jihlavě,“ přiznává.

„Pořád jsem byl velmi mladý, takže v kariéře máte více věcí, které vás posunou dál. Působení v akademii byl takový startovací můstek v tom, že jsem byl poprvé někde jinde a to, že jsem se tam vůbec dostal, protože to se nepovede každému, mi ukázalo, že mám šanci se v budoucnu někam dostat a jsem rád, že to opravdu tak bylo,“ uzavírá Lukáš Anděl.