23.04.2021
Redakce

Anděl o zranění: Nejhorší je za mnou. Teď chci zpátky do formy

Lukáš Anděl za Pardubice v sezoně 2020/2021 odehrál 28 utkání. Vstřelil tři branky a na čtyři přihrál. Jeho stoupající formu zastavilo vážné zranění ramene, které ho v 37. kole vyřadilo ze sestavy do konce ročníku. Třiadvacetiletý útočník už má po operaci a pro klubový web se rozpovídal o probíhající rehabilitaci a také o tom, zda sleduje svůj mateřský klub ve finále první ligy.

Lukáši, jak pokračuje tvoje rehabilitace?
Zranění bylo vážnější. Dostal jsem se nejen ze sestavy, ale i z jakéhokoli cvičení zhruba na čtyři měsíce, takže to pro mě bylo náročné. Nyní jsem po operaci, rehabilituji, a to nejhorší je snad za mnou. Přes léto bych měl pořádně potrénovat a dostat rameno zpátky do formy. Do sezony by mělo být všechno v pořádku.

Jak po sezoně trávíš čas?
Prvních pár dní poté, co jsem si zranil rameno, bylo velmi krušných. Hodně to bolelo, pořádně jsem se ani nevyspal. Byl jsem rád, že jsem rád. Potom jsem sledoval kluky, jak hráli. Teď hokej sleduji dál. Do toho začínám trénovat, abych se dostal zpátky do formy.

Do Pardubic si za kluky dojížděl. Můžeš nám přiblížit, co prožívá hráč, který nehraje, ale stále je součástí týmu?
Byl jsem z toho hodně špatný. Není to stejné, jako když člověk hraje, ale jezdil jsem se na kluky alespoň dívat a fandil jsem jim. Věřil jsem, že dojdou co nejdál. Když byla nějaká akce, jel jsem je podpořit a na zápasy jsem se jezdil dívat také.

Co říkáš na svou šanci v Dynamu a také na to, že si v Pardubicích prodloužil svůj kontrakt?
Jsem obrovsky vděčný, že jsem dostal šanci pokračovat. Jsem v Pardubicích se vším spokojený a velmi mě mrzelo, že jsem toho letos moc neodehrál. Začínal jsem se cítit líp a líp a zápasy mi začaly vycházet. Bohužel, ve chvíli, kdy jsem se srovnal s novým prostředím a všechno si začalo sedat, přišlo zranění. S tím člověk ale nic neudělá, tak to je. Věřím, že jsem si na dlouhou dobu zranění vybral.

Jak bys ze svého pohledu ohodnotil uplynulou sezonu?
Byla náročná. Díky době, která je, do hokeje zasahovala spousta jiných věcí. Měsíc jsme ani nehráli, jezdili jsme do Polska trénovat. Byla to specifická sezona, zvláštní, bez diváků. Do toho ono zranění. Doufám, že už taková nebude a vše bude lepší, než bylo.

Ve finále první ligy je Jihlava, která hraje proti Kladnu. Je to tvůj mateřský klub, sleduješ finále?
Sleduji. Jsem hodně doma, takže koukám na to, jak kluci hrají. Je to můj mateřský klub, takže jim fandím a budu je sledovat i dále. Věřím, že finále zvládnou a doklepou ho, i když to budou mít ještě strašně těžké. Pořád je série jen 2:0 a dva zápasy ještě chybí (rozhovor vznikal 20. dubna, pozn. red.). Ale věřím, že to zvládnou! Jihlavský klub má svou historii a nejvyšší soutěž si zaslouží.

Jsi v kontaktu s někým z jihlavského týmu? Přál si jim něco do kabiny?
Že bych jim úplně něco přál do kabiny, to ne. Občas si s někým napíšu, ale že bych vyloženě celému týmu přál, to zase úplně ne. Vnitřně to ve mně pořád je, byl jsem tam celou kariéru, takže je budu sledovat stále.

Co říkáš na výkony Ondřeje Machaly, který hraje po boku Jaromíra Jágra a Tomáše Plekance? Pár zápasů jste spolu za Dynamo odehráli v jednom útoku.
S Ondrou se znám už dlouho. Je také z Vysočiny. Potkali jsme se i v reprezentaci. Pár zápasů jsme spolu odehráli, ale v době, kdy se nám nedařilo, takže se lajny přeházely a poté Ondra přestoupil do Kladna. Pro něho je to určitě výborná škola, navíc hraje finále o postup do extraligy. Snad se mu bude dařit i nadále.

Ještě zpátky k Jihlavě. Řeší se, že se v Jihlavě postaví nový stadion. Koukal si na ten projekt a jak se ti líbí?
Jak jsem říkal. Jihlavu sleduji, takže o tomhle vím. Je vtipné, že poprvé se o výstavbě nového stadionu mluvilo, když jsem byl ve čtvrté třídě. Jihlava by si však novou halu zasloužila. Určitě by do ní chodilo spoustu lidí, jako chodí třeba v Pardubicích.

Kde vidíš svou pozici v příští sezoně? O jakou pozici se chceš poprat?
To je strašně daleko. Nejdřív nás čeká letní příprava, musím se dát dohromady, abych byl ještě v lepší kondici než loňský rok. Až poté se můžeme bavit o nějaké pozici v týmu. Je pro mě hlavně důležité, abych se stal pevnou součástí Dynama, to je hlavní cíl!