24.07.2020
Redakce

A-tým trénuje naplno. Trenéři i hráči netrpělivě vyhlíží zápasy

Hráči hokejového klubu HC Dynamo Pardubice naplno pokračují v přípravě na nadcházející sezonu. V současnosti je náplň tréninků zaměřená na udržení kondice nabrané během suché fázi přípravy.

V neděli 19. července se hráči znovu sešli po dvoutýdenním volnu, během kterého měli naordinované individuální plány. K týmu se připojili i cizinci Rhett Holland a Valentin Claireaux a zkušení zadáci Jan Kolář s Jakubem Nákladalem.

„První týden po pauze byl na rozjezd. Zaměřovali jsme se spíše na individuální cvičení nebo po dvojicích, trojicích. Nezabývali jsme se ještě vyloženě týmovými věcmi,“ řekl asistent trenéra HC Dynamo Pardubice Michal Mikeska.

Podle něj by nyní měli hráči těžit z kondice, kterou nabrali při suché části přípravy. Proto jsou tréninky v této době už vedené s větší intenzitou.

„Současná fáze by měla být namáhavější, první tři týdny přípravy jsme třeba i kvůli riziku zranění nechtěli moc brzdit, teď už to bude hodně i o brzdění. Náplň tréninků se změní,“ popsal někdejší útočník Dynama Michal Mikeska.

Útočníkovi A-týmu Janu Mandátovi se nejprve na led těžce zvykalo. „První dva dny po té čtrnáctidenní pauze jsem se hodně trápil. To asi odkýve každý hráč, že můžete trénovat na suchu sebevíc, ale první dva dny si na ledě zvykáte. Postupem času je to ale lepší a lepší,“ myslí si útočník A-týmu Jan Mandát.

Čtyřiadvacetiletý rodák z Jihlavy si pochvaluje výtečnou atmosféru v kabině, která mu podle jeho slov pomáhá zvládat náročný tréninkový plán. „Jsme rádi, že jsme zase spolu na ledě a musím říct, že tréninky jsou opravdu náročné. Nálada je ale tak skvělá, že nám to vždycky rychle uteče. Připojil se k nám nedávno Valentin Claireaux a ten je z atmosféry v kabině úplně unešený,“ připojil své postřehy Jan Mandát.

Vše směřuje k extralize

V neděli se k týmu připojil také dlouholetý reprezentant a zkušený bek Jan Kolář. Ten se připravoval nejprve individuálně. Je to pro něj standardní praktika, na kterou je jako zkušený matador už roky zvyklý.

„Začal jsem se připravovat sám jako mladý, protože jsem byl zraněný v létě. Už tenkrát jsem s trenéry vše konzultoval a vyhovovalo mi to. Pokračoval jsem v tom i po odchodu do Ruska,“ vysvětlil Jan Kolář.

Do jeho letní přípravy v minulých letech často zasahovaly také zápasy reprezentačního výběru. Nyní měl po dlouhé době velkou spoustu času cvičit. „Letní příprava bývá neoblíbená, i když mě letos po dlouhé době bavila, protože byla jiná, než jsem byl doposud zvyklý. Za těch deset týdnů, co jsem na ni měl, byl opravdu vidět progres. Těšil jsem se, až to budu moci zúročit na ledě. Už aby se vše rozběhlo a začali jsme hrát zápasy,“ natěšeně vyprávěl Jan Kolář.

A co je podle zkušeného zadáka v této fázi nejdůležitější? „Hlavně se nezranit. To by byla strašná škoda, protože dva měsíce tu všichni makají, aby byli ready na začátek sezony. Když v této fázi přijde zranění, tak je to jako kdybyste vzali zmizík. Důležité je se také připravit po taktické a silové stránce na začátek soutěže. Aby forma vygradovala tam,“ ukončil své vyprávění Jan Kolář.

HC Dynamo Pardubice se zúčastní turnaje Generali Česká Cup, který má odstartovat v úterý 4. srpna utkáním s Kometou Brno.

„Každý zápas je dobrý, máme nějaké porovnání, ale vše směřujeme hlavně ke startu extraligy. Od pondělí začneme dělat už hokejové věci, kterým se budeme věnovat prakticky po celou sezonu. Začneme i s taktickými věcmi, což během Generali Česká Cupu poběží dál,“ uvedl Michal Mikeska.