11.09.2007
Jan Hrabal, fotografie Vladimír Škorpík

Ján Lašák půjde brzy na led, mladým brankářům věří

Problémy s kolenem vyřadily zhruba před měsícem z přípravy brankářskou jedničku HC Moeller Pardubice. Ján Lašák na počátku srpna prodělal chiropraktický zákrok a nyní se pomalu začíná připravovat na novou extraligovou sezonu. Tu sice nestihne od samého počátku, ale i tak věří, že za deset dní bude moci nastoupit na led a za dalších několik dní i aktivně do brány. „Byl tam nějaký defekt, nic vážného. Dal jsem si to spravit, abych měl pokoj,“ říká osmadvacetiletý gólman pardubického hokejového klubu.

Operace zdárně proběhla v srpnu. „Po zranění jsme se s vedením rozhodli, že půjdu na operaci, abych se dal zcela do pořádku na další roky. Dávám se do kupy. Rehabilitace skončila, nyní se připravuji, abych mohl jít na led. Jezdím na kole, začínám posilovat, abych zpevnil svaly,“ upřesňuje Ján Lašák.

To, že půjde na operační stůl, se rozhodl po zralé úvaze. Nyní se ukazuje, že, byť nestihne začátek nové klubové sezony, tak učinil správně. „Koleno se plnilo vodou. Nechtěli jsme riskovat, zda couvne nebo ne. Otevřelo se to a můžeme nyní konstatovat, že to bylo správné rozhodnutí,“ tvrdí rozhodně.

Mužstvo HC Moeller Pardubice se pilně připravuje na blížící sezonu, Ján Lašák zatím na led nemůže. V kabině se ale nefláká, naopak. Speciálními cvičeními posiluje vazy v koleni, dál absolvuje kilometry na rotopedu.

Operace se zdařila, to je důležité

„Bude trvat delší dobu, než budu opravdu na sto procent vyléčený,“ přiznává slovenský reprezentační brankář. „Půjdu do toho trošičku dřív, ale samozřejmě si neublížím. Budu se snažit, aby to co nejdříve bylo v pořádku.“

Ján Lašák plánuje, že prvně na led by mohl jít tak za deset dní a za další dva až tři by mohl nastoupit do branky. „Uvidíme, jak to bude. Každopádně vím, že nemá cenu nic uspěchat. Snad bude vše v pohodě, abych při pádu na koleno necítil nějaké problémy,“ věří.

Svůj léčebný postup, aby vše dopadlo tak, jak má, konzultuje s Janem Vanáčem, týmovým doktorem. „Ještě chodím do rehabilitačního centra Titan na Stavařově. Slečna mi tam řekla, že koleno je dobře spravené,“ rád pozitivně zpravuje.

„Snažím se nyní koleno co nejvíce zpevnit a aby mi dorostly svaly. Nejsou to ale činnosti, při kterých se nějak moc zapotím. Abych se přiznal, tak mi toto trošku chybí,“ přiznává Ján Lašák.

Ján Lašák odchytal poslední zápas před pěti měsíci v holešovické T-Mobile Areně. Věří, že již brzy se opět postaví před tři červené tyče.

Odchovanec zvolenského hokeje nyní mnoho času tráví v kabině Pardubic. Využívá nepřeberných možností rehabilitace. „Posiluji na nestabilních předmětech, dále mám lehkou posilovnu. Běhám ve vodě, kde dělám i speciální cvičení, třeba se zakopáváním,“ vyjmenovává.

Do kolena ještě dostává každý týden injekce. Brzy dostane třetí, poslední… „Až pak mohu jít do úplné zátěže. Zatím jsem dostal dvě,“ přibližuje další podrobnosti svého léčebného procesu.

Kluci jsou výborní, věřím jim, říká o svých kolezích

Ján Lašák ví, že na led ještě nesmí, nicméně se moc těší, až poprvé vstoupí mezi mantinely. Od extraligy si ale musí chvíli odpočinout, v prvních kolech bude chytat jeden ze dvojice Alexandr Hylák – Vladislav Koutský.

Oběma věří. „Kluci jsou mladí, jsou opravdu dobří. Saša Hylák měl vloni geniální sezonu v Hradci Králové, jeho výkony budou výborné, má psychiku úplně jinde, než když odcházel do Hradce. Budou chytat dobře a já se v klidu doléčím. Věřím jim. Pak nastane souboj o místo,“ usmívá se.

A co když si někdo z mladé dvojice parádními výkony řekne o post jedničky? „Je třeba to brát ze dvou stran, kdyby, tak se mohu pořádně doléčit. To může být i výhoda i nevýhoda,“ doplňuje s úsměvem ve tváři.