07.11.2018
Dušan Korel, Jan Hrabal

Dynamo podpoří hledání nových dárců krve

PARDUBICE — Na transfuzním oddělení Pardubické nemocnice se 8. listopadu 2018 dopoledne bude konat nábor dárců krve nazvaný „Daruj krev s pardubickými hokejisty“.

Hokejové Dynamo opět podpoří dárcovství nejcennější životní tekutiny. Již sedmým rokem se bude konat tradiční podzimní nábor nových dárců krve nazvaný „Daruj krev s pardubickými hokejisty“. Uskuteční se ve čtvrtek 8. listopadu 2018 od 7.00 do 11.00 hodin na transfuzním oddělení Pardubické nemocnice. Každý, kdo v tento den ulehne na odběrové lůžko, si kromě dobrého pocitu odnese i dárek od hokejového klubu.

„Snažíme se mít co nejširší registr dárců krve, proto vítáme tyto náborové akce, abychom získali nové zájemce o dárcovství. Vážíme si dlouhodobé spolupráce s pardubickým hokejovým klubem, který naši snahu podporuje,“ řekla primářka transfuzního oddělení Pardubické nemocnice Helena Geierová.

„Můžeme tímto způsobem udělat něco pro společnost a přispět na dobrou věci. Není snad ani potřeba říkat, že darováním krve můžeme zachránit lidský život. Proto se snažíme jít příkladem a strhnout s sebou další lidi, aby se tým dárců co nejvíce rozšířil, protože je to potřeba,“ prohlásil předseda představenstva a generální manažer HC Dynamo Pardubice strong>Dušan Salfický, který sám je aktivním dárcem krve.

Do akce „Daruj krev s pardubickými hokejisty“ se může zapojit takřka každý. Dárcem krve se může stát každý zdravý člověk ve věku mezi 18 až 65 lety. Pro první odběr se doporučuje věk do 60 let. Potřebná tělesná hmotnost je nad 50 kilogramů. K odběru krve je nutné si přinést průkaz totožnosti. Všechna potřebná vyšetření budou provedena zdarma bezprostředně před odběrem. Není vhodné 24 hodin před odběrem krve pít alkohol a jíst tučná jídla, stejně tak není vhodná ani nadměrná fyzická námaha, například při sportu. Na druhou stranu se nedoporučuje dostavit se na vlastní odběr nalačno. Dárce by si měl ráno před odběrem dát lehkou netučnou snídani a zejména vypít dostatek tekutin.

Daruj krev s pardubickými hokejisty

V minulých šesti letech z této náborové akce vzešly desítky nových dárců krve, kteří pravidelně docházejí na transfuzní oddělení Pardubické nemocnice. „Budeme pochopitelně rádi, když i letošní ročník bude hojně navštívený. Uvítáme každého zájemce o dárcovství krve, ale samozřejmě s ohledem na dlouhodobou perspektivu je nejzajímavější především mladá generace,“ uvedla primářka Geierová.

Na odběrovém lůžku v průběhu akce již tradičně nebudou scházet ani zástupci managementu hokejového klubu. A opět odmění i všechny dárce. Z transfuzního oddělení si odnesou dvě vstupenky na domácí extraligové utkání s Plzní, nebo s Mladou Boleslaví po reprezentační přestávce, na prvodárce navíc čekají klubové suvenýry.

„Každý, kdo se rozhodne darovat krev, si zaslouží obdiv a úctu. Myslí na druhé, což v dnešní době není zcela samozřejmé. Jako symbolické poděkování jim chceme dát tyto drobné dárky,“ doplnil Dušan Salfický.