28.08.2007
Jan Hrabal, fotografie Vladimír Škorpík

Klobouk dolů! Miloš Říha chválil svěřence po postupu do finále

Vynikající zápas s výborným výsledkem sehráli včera hokejisté HC Moeller Pardubice. V semifinálovém utkání Tipsport Hockey Cupu porazili Třinecké Oceláře 4:2. Moeller měl prakticky po celý zápas územní převahu, celý duel sehrál v obrovské chuti po vítězství. Pardubičtí se propracovali k výhře jako hladoví vlci při lovu kořisti. „Musím před hráči smeknout klobout, hráli v obrovském tempu,“ chválil po zápase pardubický kouč Miloš Říha. Na Východočeších nebylo vůbec znát, že včera sehráli těžký mač ve Švýcarsku s Luganem a že v brzkých ranních hodinách absolvovali náročný přejezd do České republiky.

Už samotný vstup se Pardubicím povedl. Moeller ubránil brzké dvojnásobné oslabení a ihned při vlastní početní výhodě prvně udeřil. To pardubickou mašinu popohnalo… „Třinec počítal s tím, že budeme unaveni, ale my sehráli vynikající zápas s obrovským nasazením a tempu. Vytvořili jsme si spoustu šancí,“ pochvaloval si trenér HC Moeller Pardubice.

Podle něj se včerejší hokejová podívaná dala měřit se zápasy v sezoně… „Řekl bych, že se jednalo o nadstandardní zápas s extraligovými parametry. My jsme to všechno zvládli, před hráči smekám,“ pokračoval v pozitivním hodnocení výhry nad Třincem. „Myslel jsem si, že z naší strany to bude vlažnější. Nasazení ale bylo vynikající!“

Východočeši působili mezi mantinely nesmírně trpělivě. Měli puk často na svých hokejkách, ale nehnali se bezhlavě do útoku. Trpělivě čekali na šanci. Ty přicházely a kdyby je Pardubičtí proměňovali, mohl být včerejší výsledek ještě výraznější ve prospěch domácích.

Chuť urvat každý kotouč včera zdobila i útočníka Jana Starého.

Přitom včerejší program museli trenéři po příjezdu ze Švýcarska „překopávat“. „Měli jsme to připravené tak, že přijedeme okolo sedmé hodiny ranní až o půl osmé, že zajdeme na snídani do Hotelu Sport, dáme si pauzu a na dvacet minut půjdeme na led a pak to rozpustíme. Přijeli jsme už před šestou hodinou, tak bychom museli dvě hodiny čekat na led, tak jsme kluky rozpustili hned. Rozbruslení jsme neměli,“ vysvětluje Miloš Říha.

„Kluci odehráli dva zápasy v řadě s náročným přesunem a bez pořádného noclehu. Uvidíme, co to s nimi udělá dále,“ přemýšlí nahlas pardubický trenér.

Právě proto vedení týmu přizpůsobilo nejbližší program A mužstva. Dnes mají hráči dobrovolnou rehabilitaci. „Ve středu a čtvrtek máme dvoufázové tréninky, ve středu je hlavně zaměříme na bruslení, abychom vybruslili únavu. Na pátek, sobotu a neděli dostanou hráči volno,“ hledí do nejbližších dní Miloš Říha.

Pardubice ve Švýcarsku nevyhrály, i tak bylo vystoupení přínosné

Ten také pozitivně hodnotí pardubické vystoupení na turné ve Švýcarsku. Moeller sice pod Alpami nevyhrál, ale sehrál velice obtížné zápasy před extraligovým startem. „Dalo nám to, co jsme potřebovali,“ prohlašuje pardubický trenér.

Že zápasy ve Švýcarsku nebyly žádnou pohodovou zábavou, dokazuje tento snímek z posledního utkání proti HC Lugano.

„Vyzkoušeli jsme všechny hráče. Duely byly vyrovnané, ukázalo se nám, že po celý zápas jsme byli aktivní jako dnes, ale góly jsme nedávali a naopak v závěru třetiny jsme prohráli. V utkání s Třincem jsme se z toho již poučili a udrželi nadějný výsledek,“ pokračuje šéf pardubické střídačky, kterého z těchto důvodů ani příliš nemrzí, že jeho tým ve Švýcarsku nevyhrál.

Naopak kvituje, že ve Švýcarsku získal spoustu nových poznatků. „Řeklo mi to hodně, tam se hraje prestižně ve velkém tempu. Dělali jsme chyby v obraně, neproměňovali jsme šance, ale na druhou stranu jsme se do nich dostávali. Přivezli jsme si spoustu materiálu,“ říká.

Před odjezdem na turné vzkazoval, že po návratu provede zúžení týmu na extraligu. „Vypadá to na dva tři lidi,“ prohlašuje. „Chceme mít široký kádr, máme těžce zraněné – mimo hru jsou nyní útočník Jan Kolář, Ján Lašák, Peter Pucher a Libor Pivko, jenž má natažená třísla“ zdůvodňuje své záměry.

„Je to prakticky dané, sejdeme se ale s vedením klubu a pak to oznámíme. Se všemi každopádně chceme pracovat, půjdou na hostování do Hradce Králové, Vrchlabí a dalších mužstev. Budeme je neustále sledovat, budou to členové našeho klubu,“ pokračuje.

Už je tam! Včerejší první branku vstřelil obránce Jan Kolář, na snímku se zleva radují Tomáš Zohorna a Daniel Rákos.

A jak to bude s Lukášem Havlem, kterému koncem srpna končí zkouška v Pardubicích? „Rozhodneme se, víme, že mu končí termín tady. Nebavili jsme se ještě s hráči, nejprve se s nimi chceme popovídat a pak můžeme pouštět detailnější informace do médií,“ reaguje Miloš Říha.

Hodně o své místo si říká trojice mladých hráčů Michal Klejna – Daniel Rákos – Tomáš Zohorna. Ti ve včerejším utkání v přesilovce vstřelili úvodní gól celého zápasu. „Pracují velmi dobře, dostali spoustu šancí. Jsou check lajnou, co bývali Průcha – Koukal – Kolář,“ říká o nich pardubický kouč.

„Říkali nám, že zůstanou, udělali za poslední rok obrovský kus práce. Nemají střelce, je to neefektivní, ale to v začátcích byla tamta řada na tom stejně. Počítáme s nimi do týmu při úzké spolupráci s Hradcem Králové. Pokud zůstanou, využijeme je určitě,“ dodává trenér HC Moeller Pardubice.