23.08.2007
Jan Hrabal, Petr Novák, foto Vladimír Škorpík

Když to nevyjde v Pardubicích, zvažuje Tomáš Zohorna návrat

Patří k hráčům, kteří v raném hokejovém věku odešli hledat štěstí za oceán. S hokejem začal v Havlíčkově Brodě, ale už coby kluk přesídlil na sever do Pardubic. Poslední dvě hokejové sezony ale strávil v Quebec Major Junior Hockey League v týmu Drummondville Voltigeurs. V obou soutěžních si zahrál play off. Kde bude působit v letošní sezoně útočník Tomáš Zohorna? „Stále zvažuji obě varianty. Definitivně rozhodnuto by mělo být tento týden,“ říká devatenáctiletý hokejista, který většinu přípravných utkání sehrál ve hbité formaci s Danielem Rákosem a Michalem Klejnou.

Na jeho rozhodnutí bude mít zásadní vliv, jestli dostane nabídku z Pardubic. Pokud ano, tak pravděpodobně zůstane na východě Čech. „V zámoří jsem hrál dva roky juniorskou soutěž a týmy z NHL nemají o mé služby zájem. Proto uvažuji o působení v české extralize,“ nahlas přemýšlí o své hokejové budoucnosti.

„Česká extraliga má určitě dobré jméno a dobrou úroveň. Doufám, že budu mít možnost si ji zahrát,“ pokračuje Tomáš Zohorna, kterým v dosavadních pěti odehraných zápasech v létě za HC Moeller Pardubice nastřádal dva body za gól a přihrávku.

Útočník Tomáš Zohorna.

Letos podruhé absolvuje letní přípravu s A týmem HC Moeller Pardubice. „Je to hodně náročné, ale rozhodně je to lehčí než v loňském roce,“ srovnává. „Asi jsem si už na tu zátěž trochu zvykl. Dříve jsem totiž trénoval s juniorským týmem a to bylo trochu lehčí.“

Nyní ale čeká, jak se vyvine situace v Pardubicích. „Nevím, co bude. Před dvěma týdny jsem byl rozhodnutý, že odejdu zpět do zámoří, ale minulý týden se otočilo. Stále nevím,“ přibližuje své pocity. „Konečné rozhodnutí by mělo padnout asi během turné ve Švýcarsku.“

Mladí hráči bojují urputně o výsluní. Snažíme se hodně bruslit, říká Tomáš Zohorna

V Pardubicích je opravdu široký kádr. Podle Tomáše Zohorny je v něm cítit konkurence především mezi hráči „na hraně“. „Je vidět, že je nás tady opravdu hodně mladých hráčů. Navíc Pardubice získaly dalšího útočníka Radovana Somíka a tím konkurence ještě vzrostla,“ konstatuje.

Tomáš Zohorna nejčastěji nastupuje v lajně s Danielem Rákosem a Michalem Klejnou. Mladíci dokáží dostat soupeře pod tlak vířivou hrou. „Jsme všichni mladí hráči a snažíme se hodně bruslit, dáváme si puk do jízdy a hrajeme jednoduše. Snažíme se hodně střílet a docela nám to zatím jde,“ myslí si.

Poslední dobou se hodně diskutuje o tom, zda je pro mladé hráče přínosné, když v poměrně raném věku odejdou sbírat zkušenosti do zámoří. Tomáš Zohorna je příkladem borce, který se za oceán vydal.

„Záleží na štěstí, jaký tým a trenéra dostanete,“ reaguje na tento otazník. „Myslím si ale, že je dobré tam na pár let jít. Potom se uvidí, jestli vás některý tým draftuje, nebo se vrátíte zpět do Čech,“ doplňuje Tomáš Zohorna.