20.08.2007
Jan Hrabal

Junioři vyhráli domácí turnaj. Jsou opravdu parta, říká Jiří Šejba

Prohráli východočeské derby a pak všechny své soupeře porazili. Junioři HC Pardubice po loňském čtvrtém místě vyhráli letošní turnaj O pohár primátora města Pardubic, jehož osmý ročník o tomto víkendu hostila malá hala pardubické ČEZ Areny. Pardubičtí borci nejprve poměrně smolně podlehli Hradci Králové 4:5, ale pak v sobotu odpoledne porazili Havířov 4:3. V neděli přehráli Litvínov 4:0 a po vysoké 6:1 nad Českými Budějovicemi se mohli radovat z celkového prvenství. „Pro mě je nejdůležitější to, že mužstvo věří tomu, co po něm chceme,“ spokojeně prohlásil trenér pardubické juniorky Jiří Šejba, který vede juniorský výběr společně s Ladislavem Dinisem.

Byl to závěrečný test před finálním zúžením kádru. A pardubičtí hokejisté jej zvládli, přestože do turnaje vstoupili porážkou s Hradcem Králové, byť soupeře jasně přestříleli 36:15. „Pardubice mají visačku extraligového týmu od A mužstva a v tomto směru taková porážka se těžko kouše,“ přiznal trenér Šejba.

„Tento výsledek mi vadil nejvíce z celého turnaje, protože to bylo zrovna proti Hradci Králové. I když jsme je drtili, jasně je přestříleli, tak se nám nemůže stát, aby nám třikrát za třetinu se dostali do našeho pásma a dali nám čtyři góly,“ zlobil se pardubický kouč. „To se zkrátka nemůže přihodit, i když se pod to podepsal gólman, ale v tomto směru to neházíme jen na něj, ale i na kluky, kteří tu dobu měli na ledě hrát v postaveních, kde by k přečíslení nedošlo.“

I na pardubickém trenérovi bylo při úvodním utkání turnaje patrné, že chce rivala porazit. „Pro mě určitě to je prestižnější souboj. Nemám nic proti Jirkovi Seidlovi, který Hradec Králové trénuje, to ne, ale rivalita Pardubice – Hradec Králové tu stále je,“ podotkl Jiří Šejba směrem k nejprestižnějšímu soupeři nejen v extralize juniorů.

Pardubičtí se ale z úvodní porážky hbitě oklepali. V sobotu odpoledne doslova vydřeli výhru 4:3 nad Havířovem, aby v neděli excelovali: jasně porazili Litvínov 4:0 a o pět branek přehráli České Budějovice, loňského vítěze téhož turnaje.

„Vloni byli soupeři lepší, připravenější, naopak náš tým nebyl tak silný. Důrazový ročník nám chyběl, i když i v letošní sezoně se nezdá, že bychom jej měli silný. Hráli jsme turnaj jen se čtyřmi hráči ročníku 1988, navíc nám chyběl obránce Michael Kučera a Ladislav Jindřich, který se k nám ještě nezapojil. Je dobré, že se prosadili ‚druhoročáci‘ a mladí kluci z dorostu,“ srovnával pardubický trenér letošní a loňský ročník tradičního juniorského klání.

První místo, šest získaných bodů za tři výhry a skóre 18:9. Takový je letošní výsledek. „V posledních třetinách kromě zápasu s Havířovem, kde nás soupeř tlačil do konce, jsme týmy přehrávali od poloviny zápasu. To ještě neplatí o utkání s Hradcem Králové, kde ne, že by nás přehrávali, ale my dostávali góly a neproměňovali šance,“ prohlásil.

„Kluci, což se mi zdá a dlouho to tu nebylo, jsou opravdu parta. Ukázalo to poslední utkání s Českými Budějovicemi, kdy po první třetině jsme prohrávali 0:1 a já si řekl svoje v kabině, tak najednou mužstvo začalo tahat a všichni viděli, že věci, které do nich cpeme, fungují,“ spokojeně komentoval vydařený turnaj.

Podle něj o celkovém prvenství rozhodla též šíře pardubického kádru. „Hráli jsme ve větším počtu hráčů, možná i to bylo v posledním zápase znát, že České Budějovice tolik nemohly. Na tomto turnaji se jednalo, jak se nám kdo ukáže a podle toho budeme dělat závěrečnou nominaci, která se bude skládat ze tří gólmanů, devíti obránců a sedmnácti útočníků,“ prohlásil Jiří Šejba.

K ní dojde v nejbližších dnech. „Hráče jsme pozorovali v celé letní přípravě, sledovali jsme, jak jsou na tom po fyzické stránce, jak kdo přistupoval k tréninkům, což se nám ukázalo v letní přípravě v testech. Na to navázalo krátké soustředění na suchu od 26. července. Příprava probíhala ve dvou blocích, nejprve jsme kluky nechali zapracovat a potom jsme začali s přátelskými zápasy,“ přiblížil program posledních týdnů pardubické juniorky.

„Kluky jsme ale sondovali i v trénincích – pozorovali jsme, jak kdo se připravuje na tréninky, jak pracuje sám na sobě a jak jim funguje hokejové myšlení. Vysvětlili jsme všem, jak budeme zakládat útoky, jakým způsobem budeme hrát, čili založení přesilovky v utkáních a další. Zápasy nám potvrdily pohledy na kluky z tréninků,“ konstatoval Jiří Šejba.

V minulé sezoně nepostoupili pardubičtí junioři do play off. Bude letos juniorka silnější? To se těžko odhaduje, navíc když podle nového systému hraje všech 24 mužstev v jedné skupině. V poslední sezoně skončili „Pardubáci“ devátí ze dvanácti českých mužstev po základní části.

„My jsme neměli kontakt s Moravou, letos jsme si v přípravě vyzkoušeli Havířov a Brno, navíc s ním budeme ještě jednou hrát. Těžko hodnotit, jak na tom budeme, ale co mě těší, že začíná být vidět práce, kterou jsme loni začali. Mužstvo ji přebírá za svou. ‚Třetiročáci‘ a ‚druhoročáci‘ a chápou to i kluci z dorostu. Jsou tu jasné věci, co dělat na ledě, ať hraje kdokoliv s kýmkoliv a ono to funguje. To mě právě těší, že v tomto turnaji hráči dělali věci, co jim ordinujeme,“ doplnil závěrem spokojený trenér pardubických juniorů.

Výsledky VIII. ročníku turnaje O pohár primátora města Pardubic

Sobota 18. srpna 2007:
HC Pardubice – HC Lev Hradec Králové 4:5.
HC Chemopetrol Litvínov – HC Mountfield České Budějovice 1:5.
HC Pardubice – HC Havířov 4:3.
HC Lev Hradec Králové – HC Chemopetrol Litvínov 3:3.
HC Havířov – HC Mountfield České Budějovice 5:1.

Neděle 19. srpna 2007:
HC Havířov – HC Lev Hradec Králové 1:0.
HC Chemopetrol Litvínov – HC Pardubice 0:4.
HC Mountfield České Budějovice – HC Lev Hradec Králové 1:3.
HC Chemopetrol Litvínov – HC Havířov 1:5.
HC Pardubice – HC Mountfield České Budějovice 6:1.

Tabulka VIII. ročníku turnaje O pohár primátora města Pardubic

1. HC Pardubice                    5  3  0  1  18:9   6
2. HC Havířov                      5  3  0  1  14:6   6
3. HC Lev Hradec Králové           5  2  1  2  11:9   5
4. HC Mountfield České Budějovice  5  1  0  3   8:15  2
5. HC Chemopetrol Litvínov         5  0  1  4   5:17  1