19.08.2007
Jan Hrabal, fotografie Vladimír Škorpík

Moeller míří do Švýcarska. Chce tu propagovat pardubický hokej

Příští týden stráví hokejisté HC Moeller Pardubice ve Švýcarsku. Pod alpskými velikány Pardubičtí sehrají čtyři přípravné zápasy, které by měly tým trenérské dvojice Miloš Říha – Pavel Rohlík řádně prověřit před nabíhající nejen extraligovou sezonou. Na turné chtějí Východočeši uspět výsledkově a udělat pěknou reklamu pardubickému hokeji. „Budeme hrát naplno, chceme hrát na výsledek – čili výborný hokej s disciplínou. Naším prvním vrcholem letošní sezony je Spenglerův pohár a my chceme Švýcarsku nabídnout to, že Pardubice jsou dobrým mužstvem,“ řekl trenér Miloš Říha.

Pardubičtí mají za sebou porci osmi přípravných zápasů. Šestkrát vyhráli, pouze dvakrát odešli poražení, z toho jednou po prodloužení. „Až na některé věci jsme se s přípravnými zápasy vypracovali velmi dobře, chyběla mi jen trocha disciplíny, ale zvládli jsme to velmi dobře,“ ohlédl se za uplynulými třemi hokejovými týdny pardubický kouč.

„Po soustředění na nás podle mě v tomto týdnu dopadla tíha, bruslení nebylo tak lehounké, potýkali jsme se i se zraněními, takže jsme točili i jiné varianty pětek. Zvládli jsme to ale,“ pokračoval Miloš Říha.

O výsledky, byť byly určitě pozitivní, podle trenéra HC Moeller Pardubice tolik nešlo. „Hlavní je vyzkoušet hráče, dát jim šanci, vyzkoušet brankáře, k tomu jsme přípravu hráli,“ pronesl Miloš Říha.

Mladí hráči jsou vítaným oživením

Hlavně mladí hráči odehráli bezpočet minut a měli možnost se předvést. V Pardubicích panuje velká konkurence a to je jen dobře. „Mladí se jeví velmi dobře,“ přiznal Miloš Říha a ihned doplnil: „Chceme je vyzkoušet i v největší zátěží, jak se budou chovat, jestli budou neustále takto pracovat. Oproti loňsku udělali opravdu velký kus práce. Navíc se nám tam objevili noví z juniorů. Perspektiva, budou-li nadále poctivě pracovat, tu je přes velkou konkurenci v týmu.“

Hodně o sobě dává vědět trojlístek Michal Klejna – Daniel Rákos – Tomáš Zohorna. „Je to taková trojka, která tu dlouho nebyla. Naposledy byli podobnou lajnou Průcha – Koukal – Kolář,“ konstatoval Miloš Říha. „Je to taková trojka, mají checking v rotacích, trochu jim chybí koncovka, ale to kromě Průchy chybělo také jim. Každopádně jsou pro nás velkým oživením a to je jedině dobře.“

Právě ve Švýcarsku budou mít hráči „na hraně“ asi poslední možnost se ukázat trenérům a přesvědčit je, že patří do základní sestavy. „Po návratu si v klidu sedneme a popovídáme si. Z trojky Klejna – Rákos – Zohorna klidně může někdo odejít do zámoří. Tam je třeba toto prodiskutovat a říci si jasné věci,“ řekl pardubický trenér.

„My se těchto hráčů ale nechceme zbavovat, chceme, aby s námi nadále pracovali. Chceme více spolupracovat s Hradcem Králové, kde by měla hrát naše pátá formace. Dále někteří hráči budou hrát za juniory. Letos zkrátka chceme obehrát co nejvíce hráčů, protože nás čeká velice náročná sezona. Nechci to přivolávat, ale mohou přijít zranění, kde nechceme mít problémy se záskokem,“ doplnil.

Pardubice mohou vyhrát skupinu C Tipsport Hockey Cupu, i na tom závisí další program

Kdy přesně trenéři provedou „řez“ týmem rovněž závisí na tom, jak Pardubičtí skončí v Tipsport Hockey Cupu. Nyní vedou skupinu C s náskokem čtyř bodů na pražskou Spartu. Ta ale má dva zápasy s Libercem a Ústím nad Labem k dobru. Čili může pardubický klub předehnat.

„Máme dvě varianty. Jestli po návratu ze Švýcarska budeme trénovat do čtvrtka a pátek a o víkendu dáme hráčům volno, tak klukům oznámíme zúžení ve čtvrtek. Pokud uděláme volno a pak nastoupíme, tak to sdělíme až v pátek,“ uvedl Miloš Říha.

Případný semifinálový zápas Tipsport Hockey Cupu by totiž byl na programu ve středu 29. srpna 2007 na ledě mužstva, které se umístilo v konečné tabulce O2 extraligy 2006/2007 na lepším místě. Podle Miloše Říhy by Pardubičtí svůj program s ohledem na sparťanské výsledky a případný postup do dalších bojů letní pohárové soutěže operativně přizpůsobili.

Skvělí rozhodčí – jedna z devíz soustředění ve Švýcarsku

HC Moeller Pardubice nepoletí do Švýcarska „jen tak“. Východočeši chtějí uspět, propagovat pardubický hokej. „Chceme hrát na výsledky. Chceme hrát výborný hokej s disciplínou,“ vyhlásil kouč Říha.

„Turné po Švýcarsku je vyzkoušení, co v mužstvu je. Hrajeme čtyři náročné zápasy se švýcarskými mužstvy, která, jak je všeobecně známo, nevypouštějí žádné utkání. Chceme Švýcarsku nabídnout to, že Pardubice jsou dobrým mužstvem. Už s ohledem na první vrchol letošní náročné sezony, kterým je Spenglerův pohár,“ navázal trenér HC Moeller Pardubice.

Vyjet do Švýcarska před startem extraligy je podle Miloše Říhy ideální průpravou. „Je tam hodně bruslení, kontaktů, jednoduchosti. Navíc naprosto výborně tam pískají rozhodčí. Ti nerozdělují mužstva na domácí, hosty. Neřeší, zda je faul v přesilovce, za stavu 5:0 nebo v 57. minutě. Faul je prostě faul a to nám vyhovuje,“ uvedl šéf pardubické střídačky.

Chybí brankář Ján Lašák a útočníci Peter Pucher s Janem Kolářem. Naopak Jan Starý už může jet

Dříve jezdily Pardubice na turnaj, nyní jde o turné. Moeller sehraje zápasy po různých částech Švýcarska. „Chtěli jsme na turnaj, abychom byli na jednom místě. Ale my tam letíme, to nám ušetří dost sil, navíc tam jedeme se širokým kádrem, to zvládneme,“ prohlásil.

Do země Helvétského kříže by měl odcestovat kompletní kádr vyjma zraněných Jána Lašáka, Petera Puchera a Jana Koláře. „U Jánka nemám aktuálnější zprávy, u něj léčení potrvá šest až osm týdnů. Peter by měl po Švýcarsku nastoupit na led a připravovat se pak normálně. U Honzy to vypadá na delší dobu, záleží, jak dlouho se mu bude zranění hojit a jak bude regenerovat. Pokud stihne Vánoce na ledě, bude to dobře,“ zpravil Miloš Říha.

Podle něj není zásadní nevýhodou, že Pardubice nemohou počítat se svou brankářskou jedničkou. „Naopak – my máme tři mladé gólmany – Vladislava Koutského, Alexandra Hyláka a Martina Růžičku a ať se kluci ukáží. Dostanou šanci,“ podotkl závěrem Miloš Říha.

Program hokejistů HC Moeller Pardubice na turné ve Švýcarsku

Pondělí 20. srpna 2007
17.30–18.30
trénink v Yverdonu les Bains
Úterý 21. srpna 2007
10.00–11.00
trénink v Yverdonu les Bains
19.45
utkání EHC Biel – HC Moeller Pardubice v Bielu
Středa 22. srpna 2007
10.00–11.00
trénink v Yverdonu les Bains
19.45
utkání Servette Ženeva – HC Moeller Pardubice v Yverdonu les Bains
Čtvrtek 23. srpna 2007
16.30–17.30
trénink v Kussnachtu am Rigi
Pátek 24. srpna 2007
10.00–11.00
trénink v Kussnachtu am Rigi
19.45
utkání ZSC Lions Curych – HC Moeller Pardubice v Curychu (stadion KEBO Oerlikon, čtvrť Neudorf)
Sobota 25. srpna 2007
10.00–11.00
trénink v Kussnachtu am Rigi
16.00–17.00
trénink v Kussnachtu am Rigi
Neděle 26. srpna 2007
10.00–11.00
trénink v Kussnachtu am Rigi
18.00
utkání HC Lugano – HC Moeller Pardubice ve Widnau