18.04.2018
Jan Hrabal

Carlson Hockey Games startují českým soubojem s Finy

PARDUBICE — Brány pardubické Tipsport areny se ještě v této sezoně otevírají, na podporu zaplněného hlediště se však nebude spoléhat Dynamo, ale rovnou český národní tým. Východočeský svátek hostí Carlson Hockey Games, jejichž úvodní souboj obstará duel Česko–Finsko ve čtvrtek 19. dubna 2018 od 19.00 hodin. Český národní tým obhajuje turnajové prvenství z loňského dubna. Vstupenek na čtvrteční utkání je dostatek na pokladnách Tipsport areny, jež jsou otevřeny od 9.00 do 12.00 hodin a od 13.00 do 19.00 hodin.

Carlson Hockey Games

V první hrací den je v plánu v Pardubicích jediné utkání, Češi se od 19.00 hodin představí v úvodním souboji s Finskem. Slavnostní buly vhodí před začátkem utkání Vladimír Martinec, ceny nejlepším hráčů předá po skončení zápasu stříbrný medailista z olympiády v Pchjončchangu Michal Krčmář.

U příležitosti mezinárodních hokejových utkání Carlson Hockey Games si diváci Tipsport areny vždy budou moci vyslechnout a zazpívat českou státní hymnu. Ve čtvrtek se o ni postará pardubická rodačka a operní pěvkyně Edita Adlerová.

U pardubické Tipsport areny bude každý hrací den otevřena na parkovišti velká fanzóna. Ve čtvrtek, sobotu a neděli bude otevírat vždy dvě hodiny před zápasem. Součástí fanzóny je velkoplošná obrazovka, na které poběží živé přenosy utkání, stánky s občerstvením, soutěže pro fanoušky, prezentace vozů Škoda, skákací hrad. V sobotu bude ve fanzóně také speciální hokejová střelnice a živě zde vystoupí kapela Alchymie. Vstup do fanzóny je bezplatný.

Z porce deseti přípravných utkání před začátkem šampionátu, který bude po olympiádě druhým hlavním vrcholem sezony, mají svěřenci kouče Josefa Jandače za sebou čtyři zápasy. Švýcary i Francouze shodně dvakrát porazili, navíc pokaždé minimálně tříbrankovým rozdílem.

S reprezentanty galského kohouta si dokonce dovolili luxus ospalých začátků a brzké dvougólové manko, přesto si nakonec připsali jasné výhry, a to 5:2 a 6:2.

Seveřané budou by měli české mužstvo bez mnoha omluvených opor prověřit více. „Myslíme si, že tyto zápasy určitě ukážou, jak na tom jsme. Očekáváme proto se zájmem, jak se hráči ukážou, neboť s mnoha z nich tu osobní zkušenost z národního týmu nemáme. Na tréninku je ale z týmu vidět velká energie, tak se těšíme, jak to bude vypadat. Snad ji kluci přenesou i do zápasů,“ řekl asistent trenéra Jiří Kalous po středečním tréninku ve velké hale Tipsport areny.

Tým se zaměřuje na sehrávání se. „Řešíme rovněž systémové věci, aby i ti noví hráči, které tu máme, pochopili, co chceme hrát, protože v mnoha klubech to mohou hrát jinak. Chceme to sladit, aby opravdu každý věděl – především z hlediska obrany – jakým způsobem hrajeme; jestli vysunutou aktivní obranu, nebo když hrajeme odstoupenou, aby každý znal svou roli na ledě a přesně věděl, co chceme,“ přiblížil trenér Kalous.

Dres s kapitánským „céčkem“ oblékne dvaatřicetiletý útočník Roman Červenka, jenž je nejstarším hráčem týmu. „Do branky naskočí od začátku Pavel Francouz, ohledně pozice dvojky pro čtvrteční utkání se ale teprve dohodneme,“ informoval asistent trenéra národního týmu.

Pro Carlson Hockey Games může trenérský štáb využít nejvýše třicítku hráčů. „Měli jsme představu, koho škrtneme, ale zamíchalo nám s tím ještě zranění Michala Birnera a jeho neúčast v další přípravě i na samotném šampionátu. Vše tedy budeme ještě dnes řešit, ale jisté je, že ze zdravotních důvodů nebudou hrát útočník Kaše, obránci Mozík, Vitásek a ani Polášek, který byl v širší nominaci,“ sdělil Jiří Kalous.

„Od Finů čekáme jejich standard. Hlavně na turnaji Channel One Cup a i potom na olympiádě hráli oproti minulé sezoně hodně aktivní hokej. Změnili způsob hry, hodně napadají, hrají fyzicky hodně náročný hokej. Očekávám, že to samé předvedou tady a pro nás to bude vynikající prověrka,“ podotkl.

Finové jsou po dvou turnajích Euro Hockey Tour v tabulce druzí, za vedoucím Ruskem zaostávají o dva body a stejný náskok mají před třetí Českou republikou. Vedoucí sborná odehraje první duel se Švédskem před svými diváky v Jaroslavli od 18.00 hodin.

Předpokládaná sestava České republiky: Francouz – Pyrochta, Jordán, Pláněk, D. Sklenička, F. Pavlík, T. Pavelka, J. Galvas, Moravčík – Nestrašil, Horák, D. Kubalík – F. Zadina, Chytil, Jaškin – M. Kaut, Chlapík, Červenka – A. Musil, Tomášek, D. Šťastný.