03.03.2018
Jan Hrabal

Mládí vpřed! Dynamo podepsalo smlouvu s Ondřejem Machalou

PARDUBICE — Stavět na odchovancích a hráčích, kteří prošli pardubickou mládeží. Takovou vizi chce Dynamo naplňovat, dalším krokem, který je v souladu s tímto směrem, je uzavření kontraktu s Ondřejem Machalou, který si v pátečním utkání v Třinci odbyl svou premiéru v A týmu.

„Jsme velmi rádi, že se Ondřej Machala vrátil ze zahraničí, zařadil jsem do programu v Litoměřicích, kde byl v širší nominaci pro mistrovství světa juniorů, bohužel jej ale přibrzdilo zranění. Je naším hráčem, proto jsme jej hned intenzivně sledovali. Ondřej si svými výkony v Litoměřicích řekl o to, aby dostal svůj prostor na zkoušku v Dynamu. Plánovali jsme ji v příští sezoně,“ prohlásil předseda představenstva a generální manažer Dušan Salfický.

„Situace je u nás natolik příznivá a bohužel jsme řešili zdravotní komplikace jiných hráčů, tak jsme Ondrovi dali šanci již v tomto ročníku. Musím říci, že na tréninku i v utkání v Třinci nás přesvědčuje o tom, že by mohl být dalším hráčem, kterého jsme vychovali a který by mohl u nás zakotvit,“ pokračoval šéf klubu.

Ondřej Machala přišel do Pardubic před pěti lety. „Hokejově pochází ze Žďáru nad Sázavou. Pochází tedy z našeho spádového regionu, prošel si naší akademií od mladšího dorostu. Při svém nástupu do funkce jsem deklaroval, že chci prohloubit spolupráci s kluby z regionu, nikdy nevíte, kde se zrovna narodí ten pravý a talentovaný hráč pro A tým. Nechci jej srovnávat s Martinem Kautem, oba jsou typologicky jiní. Mezi Ondrovy přednosti patří skvělé bruslení, na svůj mladý věk má velmi dobrý výběr místa, umí číst hru a je poctivý dozadu, kde se výborně orientuje, což dokázal i v pátek v Třinci,“ prohlásil Dušan Salfický.

„U Ondřeje Machaly je na čem stavět, věřím, že půjdeme-li společné cestě, tak z něj vyroste další stabilní hráč A týmu, jenž prošel pardubickou mládeží. Podepsali jsme s ním smlouvu do konce letošní sezony, o jeho nasazení v Třinci jsme se rozhodli prakticky těsně před odjezdem týmu. Mladí kluci mohou hrát bez kontraktu pouze jediné utkání, pak už nesmí. Po dohodě s agentem jsme podepsali rychlou smlouvu, aby letos za nás mohl hrát, s agentem již řešíme podmínky pro dlouholetý kontrakt od příštího ročníku,“ doplnil generální manažer Dynama.

Podpis nové smlouvy s talentovaným útočníkem přivítal hlavní trenér A mužstva Miloš Holaň. „Ondřeje máme v hledáčku pro novou sezonu. Před utkáním odstoupil Petr Sýkora, rozhodl jsem se ukázat na něj a své úlohy se zhostil. Je vidět na odehraném času přes deset minut, že nejel do Třince pouze do počtu,“ řekl.

„Budu jen rád, budou-li mladí kluci dostávat šance a nebude to vytvořeno umělými nařízeními. Ať si o ně řeknou svými výkony! V pátek jsme měli v sestavě dva hráče roku 1999, to je velké plus, k nim připočtěme hokejisty ročníku 1996, Honza Ščotka si třeba odehrál svoje ve druhé obraně. Vize klubu, se kterou se ztotožňuji, že mladí musí dostávat šance a dodávám, že si je také musí zasloužit,“ doplnil Miloš Holaň, který svou premiéru v tehdejší nejvyšší československé soutěži prožil v osmnácti letech.

Ondřej Machala působil v Pardubicích po svém příchodu z Vysočiny tři sezony, poté se vydal na zkušenou do zámoří. V průběhu letošní sezony se vrátil, nejprve odehrál osmnáct utkání za Litoměřice, po skončení základní části WSM ligy zamířil zpět na východ Čech.

„Jsem rád, že jsem se vrátil zpět do klubu, kde jsem dříve působil. Jsem vděčný za šanci již v této sezoně, že se mohu ukázat. Udělám vše pro to, abych se v kádru A týmu Dynama udržel,“ řekl vítěz Memoriálu Ivana Hlinky z roku 2016.

V pátek nastoupil za Dynamo v Třinci, na ledě Ocelářů si odkroutil bez dvou sekund deset a půl minuty. „Nato, že to byl můj první zápas, tak jsem spokojený, škoda té šance, kdy jsem nastřelil horní tyčku. Myslím si, že se mi dařila hra z obrany, hlavně jsem nechtěl být u obdrženého gólu,“ prohlásil.

„V extralize mohu hrát pouze jediné utkání bez smlouvy, jsem rád, že jsem podepsal tento krátký kontrakt. A co bude dál, se uvidí, je to hlavně na mně,“ doplnil Ondřej Machala, který vyhlíží nedělní derby s Mountfieldem HK: „Derby, to je nejlepší zápas. Již je vyprodáno, moc se všichni těšíme na fantastickou atmosféru a, věřím, skvělý hokej! Pokud nastoupím, dám do toho všechno, abychom vyhráli a postoupili jsme přímo do čtvrtfinále!“

Ondřej Machala

  • Post: útočník
  • Datum narození: 11. ledna 1999
  • Výška: 181 cm
  • Hmotnost: 85 kg
  • Držení hole: levé