13.08.2007
Jan Hrabal, foto Luboš Lang a Vladimír Škorpík

Přesun do Pardubic? Obránce Marek Posmyk jej nadšeně vítá

Už před dvěma lety nebylo příliš daleko k tomu, aby přestoupil do Pardubic. Tehdy ale zvolil České Budějovice Přesto jeho hokejový život nabral směr region pod Kunětickou horou. Letos. Důrazný obránce Marek Posmyk vyztuží defenzivní řady Moelleru. „Přišel jsem do Pardubic na přestup a o všem se bude dále zanedlouho jednat. Určitě se do Pardubic přestěhuji s rodinou,“ říká osmadvacetiletý bek, jehož zdobí tvrdá hra do těla a ostrá střela od modré čáry. Minulé dvě sezony odehrál v českobudějovickém Mountfieldu.

Na jihu Čech rovněž začal s přípravou na novou sezonu. Tu ale nakonec odehraje v Pardubicích. „Po třídenním trénování v Českých Budějovicích jsem se rozhodl přestoupit do Pardubic. Jsem moc rád, že to takto dopadlo. Pardubice o mne měly velký zájem, to mě pochopitelně těší,“ tvrdí důrazný zadák.

Pardubice chtěly získat Marka Posmyka delší dobu, k dohodě došlo až letos. „S Pardubicemi jsem mluvil dva roky zpátky, také v loňské sezoně jsme spolu hovořili. Jsem opravdu rád, že to takto dopadlo. Pardubice patří mezi nejlepší týmy v naší republice a já doufám, že jim pomůžu,“ spokojeně prohlašuje.

Českobudějovický Mountfield řešil odchodem Marka Posmyka přetlak v obraně. Naopak Pardubičtí jeho příchod vítají. Zvýší se tak konkurence v zadních řadách HC Moeller Pardubice. „Tak to je v každém mužstvu. Kdyby České Budějovice měly větší zájem, tak bych určitě zůstal,“ konstatuje odchovanec jihlavského hokeje, kterého těší, že s odchodem neměl v Českých Budějovicích žádné problémy.

Kdy Marek Posmyk pozoroval, že nemá v kádru HC Mountfield pevnou pozici? „Těžko říci,“ reaguje ihned. „Dvě sezony, co jsem na jihu Čech odehrál, podle mě nebyly špatné. Docela mě to mrzí, fakt nevím, co bych k tomu měl říci.“

Při semifinále Moeller Pardubice versus Mountfield České Budějovice Marek Posmyk masíroval své budoucí spoluhráče.

Přitom Jihočeši jej před dvěma roky vytáhli z rakouského Lince. Dali mu možnost vrátit se do české nejvyšší soutěže, kde dále dříve působil v dresech Dukly Jihlava, Hamé Zlín, Slavie Praha a Lasselsbergeru Plzeň.

„O tom se může diskutovat, já na to zkrátka mám jiné mínění. Nechci být nějak proti nim. Dali mi nějakou šanci a jsem rád, že mě bez problémů uvolnili a mohu hrát pod jiným klubem jako je Moeller,“ říká.

Ve hře o něj nebyl jen pardubický hokejový klub. Marek Posmyk přiznává, že měl rovněž nabídky ze zahraničí. „Ale dal jsem přednost zůstat v extralize a upsal se Pardubicím. Je to špičkový klub, který hraje o nejvyšší příčky.“

Pardubické angažmá nezačal Marek Posmyk na východě Čech, ale v Přerově, kde hokejisté HC Moeller Pardubice pobývali na soustředění. „Hodně sleduji internet, věděl jsem, že pojedu ihned do Přerova. Měl jsem přehled, vím, že se v Pardubicích rekonstruuje ČEZ Arena. Nebyl to žádný problém,“ usmívá se.

Během semifinále netušil, že by mohl skončit v Pardubicích

Suchou letní přípravu ale absolvoval v Českých Budějovicích. Naopak Radovan Somík, který přišel do Pardubic takřka souběžně, trénoval sám… „Zkušenější hráči mají přípravu individuálnější, vědí, jak se mají na sezonu přichystat. Umí se připravit. Je to na každém zvlášť. Já si myslím, že všechno bude v pohodě,“ podotýká Marek Posmyk.

Toho samozřejmě noví spoluhráči „přivítali“ vzpomínkou na semifinálovou sérii loňského play off, kdy proti sobě nastoupily právě Pardubice a České Budějovice. „Tehdy jsem vůbec netušil, že bych mohl skončit v Pardubicích. Jsem každopádně velice rád, že to takhle dopadlo, budu se snažit podávat co nejlepší v pardubickém dresu.“

„Trošku jsme se o tom pobavili, kluci se mnou lehce laškovali. Nám vyšlo parádně první kolo proti Slavii, v tom druhém jsme už nebyli tak koncentrovaní a dostávali jsme hloupé góly. Proto jsme prohráli,“ pokračuje Marek Posmyk.

Celá série přinesla strhující podívanou, na jejímž konci byl šťastnější celek z východu Čech. Jediným stínem celého semifinále byl zpackaný čtvrtý zápas ze strany arbitrů. „Tak toto utkání nezvládli rozhodčí a někteří hráči. Ale jinak to byl určitě skvělý hokej, hrálo se nahoru–dolů, padalo dost pěkných gólů. Myslím, že to byla vyrovnaná série,“ ohlíží se za českobudějovickým závěrem uplynulé sezony.

Premiéru si Marek Posmyk odbyl v přípravném utkání proti Prostějovu.

Nyní se ale už dívá hlavně kupředu. Extraliga už pomalu začíná klepat na dveře. Předtím ale Moeller čeká porce přípravných zápasů. „Na ně se každopádně moc těším! Trénování bez zápasů a kontaktů nemůže vyhovovat nikomu. Jsem rád, že už navazují přípravná utkání a že už se blíží sezona,“ říká.

A ještě jedna věc láká Marka Posmyka do Pardubic: ofenzivní hokej, který je Východočechům vlastní. „To je jasné. Já doufám, že mi tento styl bude víc vyhovovat a těch střel bude několik a bude tam toho padat víc,“ dodává závěrem střelec devíti branek Českých Budějovic v loňském ročníku O2 extraligy.