02.08.2007
Jan Hrabal, fotografie Vladimír Škorpík

Soustředění v Přerově pomalu končí, v pátek poprvé „doma“

Dvoutýdenní soustředění v Přerově se pomalu chýlí ke svému konci. Hokejisté HC Moeller Pardubice na něm poprvé od zisku střibrných medailí vyjeli na led. „Začátek, než se všechno rozeběhlo, byl trošku hektický. Měli tu trochu problémy s ledem, ale nyní je vše v pořádku, co se týká ubytování, jídla a celé organizace. Všechno probíhá v pohodě,“ hodnotí pobyt v Přerově trenér Miloš Říha. Včera sehráli Pardubičtí první přípravný zápas s Prostějovem, který vyhráli 4:2, dnes od 18.00 hodin nastoupí proti domácímu Přerovu. A hned zítra od 17.00 hodin na chrudimském zimním stadionu Pardubičtí rozehrají Tipsport Hockey Cup soubojem s Libercem.

Každoročně jezdí pardubičtí hokejisté na přelomu července a srpna na soustředění. Vloni byli v Šumperku, letos padla volba na Přerov. Denní program hokejistů je velice pestrý – začíná v sedm hodin ráno a končí večeří po osmé hodině.

„Ráno máme snídani, pak jedna skupina má posilovnu a druhá trénink na ledě. Tato fáze trvá hodinu a deset minut. Je delší, protože nás je trochu více. Poté se obě skupiny vymění,“ přibližuje dopolední program pardubický kouč.

Hokejisté HC Moeller Pardubice bydlí v Přerově v Hotelu Fit. Ten je od zimního stadionu vzdálen 10 minut chůze.

Ve čtvrt na jednu mají hráči v nedalekém Hotelu Fit oběd, po němž následuje krátký odpočinek před odpoledním programem. „O půl čtvrté jdeme na led. Ale už předtím máme rozcvičky, protahování, kolo, švihadla. Na ledě jsme hodinu a tři čtvrtě. V prvním týdnu jsme jen hráli a bruslili. Nyní už mám tuto fázi zpestřenu přátelskými zápasy s místními celky,“ popisuje Miloš Říha.

„Trénink na ledě trvá hodinu a tři čtvrtě. Po krátkém odpočinku a svačině následuje čtvrtá fáze – hrajeme fotbal na místním hřišti, tenis na kurtech nebo basketbal v tělocvičně. Kluci se utkávají ve vzájemných zápasech. Celý tréninkový den zakončuje večeře ve čtvrt na devět večer. Pak mají hráči osobní volno,“ doplňuje trenér HC Moeller Pardubice.

Do Přerova dorazili i Marek Posmyk a Radovan Somík

Příprava probíhá bez vážnějších problémů. Ty se vyskytly jen na jejím začátku. „Zpočátku jsme měli trochu obtíže s bruslemi. Tolik závažných puchýřů a otlaků jsem dlouho neviděl. Kluci čtyři dny, někteří až týden netrénovali. Nevím, jestli to je sérií bot, nebo se kluci nepřipravili,“ tvrdí pardubický kouč. Podle něj jsou ale veškeré patálie ta tam.

S mužstvem se v Přerově připravují i poslední dvě nové tváře, které získaly Pardubice v závěru minulého týdne. Hned v pondělí nastoupil do přípravy obránce Marek Posmyk, o den později dorazil i křídelní útočník Radovan Somík.

„S Markem Posmykem jsme koketovali v loňské sezoně, že by mohl do Pardubic přijít. České Budějovice před následující sezonou posílily o obránce a potřebovaly kádr trochu uvolnit. My chceme zkvalitnit obranu, proto jsme po něm sáhli,“ říká k příchodu důrazného beka.

Obránce Marek Posmyk (vlevo) má za sebou první zápas v dresu HC Moeller Pardubice. Včera nastoupil proti Prostějovu.

„Radovana Somíka jsme řešili na poslední chvíli, kdy on se rozhodl, že by chtěl hrát v české extralize. Byli jsme jako první, kdo mu dal nabídku a on ji přijal. Jaké to budou posily, jak zapadnou do mužstva, se uvidí až v sezoně. Každopádně to jsou zkušení borci a měli by zapadnout,“ věří Miloš Říha.

Radovan Somík je důrazný hokejista, který se nebojí jít hlavou do souboje. Pardubičtí hlavně sháněli náhradu za Jana Čalouna, jenž odešel do mateřského Ústí nad Labem. „Honza byl vyloženě střelec, nevyhledával souboje, neměl přímý tah na bránu, nehrál tolik zarputile do obrany. Kdežto Radovan je silový a důrazný hokejista, který je nekompromisní v napadání, osobních soubojích v útočné i obranné fázi. Věřím, že to bude i střelec,“ glosuje.

Sehnat tak kvalitního borce není na prořídlém trhu vůbec jednoduché. „Dlouhodobě jsme na tom ale pracovali, generální manažer to dotáhl do konce v poslední fázi, jsme za to jen rádi,“ spokojeně prohlašuje. „Kvalita mužstva a konkurence v něm se opět zvýšila. Čeká nás náročná sezona a proto máme ještě širší kádr. Věřím, že některý z mladíků se do mužstva dostane, zatím se jeví velmi dobře. Mužstvo bude sílu potřebovat.“

Organizace funguje, hráči jsou disciplinovaní

Podle Miloše Říhy je kádr do nové sezony, alespoň z hlediska příchodů, uzavřen. „Máme skoro sedm pětek, to bychom už pomalu začít vyřazovat. Co se týče hlavních posil, pokud nepřijde Jaromír Jágr, tak určitě,“ usmívá se šéf pardubické střídačky.

Brzy dojde k prvnímu zúžení početné pardubické eskadry. „Tento týden odehrajeme ještě dva zápasy, příští týden nás čekají ještě dvě utkání. To bychom se již měli domluvit s trenérem juniorů, jak to bude s mladými hokejisty. Před Švýcarskem proběhne další zužování, aby po tomto turné byl kádr základní a začali bychom se připravovat v týmu, se kterým bychom měli nastoupit do sezony,“ plánuje Miloš Říha.

„Mladí kluci, co s námi trénovali vloni, nevypadali tehdy moc dobře, ale letos je to již lepší. Junioři – tam je trošku manko v kondici a mužského hokeje. Já si myslím, že pokud se s nimi bude pracovat i další rok, tak to bude dobré. Jestli se někdo z nich dostane do mužstva, to se teprve uvidí. Máme tu ještě Lukáše Havla na zkoušce, dále Patrika Haluzu z Hradce Králové, kteří nevypadají špatně. Ale to všechno se ukáže až v přípravných zápasech,“ doplňuje.

Ve včerejším přípravném utkání proti Prostějovu se fanouškům Jestřábů představil i nejlepší střelec loňského ročníku O2 extraligy Petr Sýkora.

Trenérská dvojice Miloš Říha – Pavel Rohlík chce mít do nové sezony pět pětek. „Někteří hráči budou hostovat v Hradci Králové. Šestou pětku chceme mít připravenu z juniorů,“ upřesňuje.

V Přerově se připravuje velký počet hokejistů – to není jednoduché na organizaci jednotlivých tréninkových jednotek. Miloš Říha si ale spolupráci se svými svěřenci pochvaluje. „Kluci jsou disciplinovaní, nejsou žádné problémy.“

Jediný, kdo se nemůže do tréninků zapojit, je útočník Jan Kolář. „Honza je po operaci, asi tak čtyři měsíce se s námi nebude moci připravovat. Menší problémy s kolenem měl Ján Lašák, v úterý již byl na ledě. U jeho typu zranění uvidíme do konce týdne, jak to bude. Kromě otlaků a únavy a naraženin nemáme naštěstí žádná jiná zranění,“ dodává Miloš Říha.

Fotografie hotelu: www.hotelfit.cz