10.07.2007
(HoH)

Protivníci pro Spengler Cup: Davos, Kanada, Mannheim a Ufa

Velice zajímaví soupeři změří síly na 81. ročníku Spengler Cupu, který na závěr letošního kalendářního roku přivítá švýcarský Davos. Po dvaceti letech se tohoto nejprestižnějšího klubového turnaje starého kontinentu zúčastní také hokejový klub z Pardubic. Ten si zahraje se švýcarským mistrem HC Davos, německým šampionem Adler Mannheim, výběrem Kanady a ruským Salavat Julajev Ufa, jehož barvy hájí i expardubický útočník Michal Mikeska. Nejprve se hrají utkání, kde každý změří síly s každým, o vítězi celého turnaje rozhodne finále mezi prvním a druhým celkem následně vzniklé tabulky.

Spengler Cup pořádá domácí HC Davos, který patří k nejsilnějším účastníkům nejvyšší švýcarské soutěže. Letošní sezonu Davoští vyhráli, získali svůj osmadvacátý mistrovský titul v historii. Ovládli i loňský ročník Spengler Cupu (zde mají 14 celkových výher), kdy porazili ve finále Kanadu 3:2.

Soupiska HC Davos je plná zvučných švýcarských jmen. Tento klub příliš nekupuje zahraniční posily. Výjimkami potvrzující pravidlo jsou Josef Marha, jenž načíná svou sedmou sezonu v HC Davos, a Petr Tatíček, který do Davosu přestoupil na konci loňského roku.

Tradičním účastníkem Spengler Cupu je i výběr Kanady, který je vítaným účastníkem tradičního turnaje pod alpskými velikány. Kanaďané na loňském ročníku Spengler Cupu skončili druzí, když ve finále prohráli s HC Davos 2:3, přestože po první třetině vedli 2:1.

Naposledy Kanaďané vyhráli tento prestižní turnaj v roce 2003. Hráči s javorovým listem na hrudi se Spengler Cupu zúčastňují pravidelně od roku 1984.

Velice silným protivníkem nejen pro HC Moeller Pardubice budou zápasy s klubem Adler Mannheim, německým mistrem z uplynulé sezony. Německý celek při svou cestou za titulem, který získal po šesti letech, ztratil jediné utkání play off. O sezonu dříve přitom skončil desátý a nepostoupil do play off.

Orli hrají své zápasy v SAP Areně s kapacitou 13 600 míst. Průměrná návštěvnost se v minulém soutěžním ročníku vyšplhala na 12 688 lidí na jedno utkání.

Zajímavé z pardubického pohledu bude utkání s ruským celkem Salavat Julajev Ufa. V ní hraje bývalá pardubická opora útočných řad – Michal Mikeska. Pro Ufu se jedná o historicky první účast na Spengler Cupu. Tým Salavat Julajev Ufa hraje nejvyšší ruskou soutěž od roku 1997. V minulé sezoně skončila na třetím místě po základní části. V následujícím ročníku chce získat ruský titul.

S tím také souvisí veliké investice do nových posil ambiciózního celku. Podle ruských médií by rozpočet klubu mohl činit až 60 milionů dolarů. Například navrátilec Alexander Pěrežogin by mohl pobírat plat 1,7 milionů dolarů za sezonu. Zajímavý článek o klubu Salavatu Julajev, kde působí dále Češi Radek Philipp a Miroslav Blaťák si můžete přečíst na serveru www.hokej.cz.