13.12.2017
Matouš Soukup, Jan Hrabal

Čtvrté Derby univerzit pro Hradec. Páté za rok v Pardubicích!

PARDUBICE — Stalo se milou tradicí, že v jedné z reprezentačních přestávek se utkají obě východočeské univerzity v hokejovém souboji. Univerzita Pardubice toužila srovnat zápasové skóre, v Hradci Králové ale narazila. Čtvrté Derby univerzit získala ta královéhradecká 4:1.

Zápas mezi oběma akademickými celky začal v rychlém tempu. v čase 1:23 dostali hosté šanci trestného střílení, ale junior Dynama Dominik Dušek si na hradeckého brankáře Bechného nepřišel. Ofenzivní hokej plný přečíslení pokračoval, a vidět tak byli hlavně oba muži v brankovištích. Bezbrankové skóre zápasu však dlouho nevydrželo. Jako první se ze vstřelené branky zaslouženě radovali Hradečtí. Střelu od modré čáry šikovně tečoval hradecký odchovanec Tomáš Hofman, čímž otevřel gólový účet svého týmu – 1:0.

Slušné tempo zápasu neustávalo a o pět minut později se domácí radovali podruhé, když Tomáš Tatar usměrnil na brankovišti kotouč za záda Kličky – 2:0. Krutou třetinu z pohledu Univerzity Pardubice podtrhl gólem v samotném závěru úvodní třetiny Lukáš Junek, který povedenou ranou od modré čáry propálil vše, co mu stálo v cestě – 3:0.

Do úvodu druhé dvacetiminutovky vstoupily Pardubice s novou tváří v brankovišti. Změna v sestavě přinesla hostům i velmi rychlé gólové potěšení. Aleš Hlavnička zamířil přesně a zkorigoval skóre zápasu – 3:1. Kontaktní brankou nabuzený hostující tým ožil a silně zaměstnával Bechného, brankář loňského týmu hradecké juniorky hájící momentálně barvy Valašského Meziříčí však svůj tým nadále držel ve dvoubrankovém vedení.

Svižné utkání dále nabízelo velké množství šancí, ale ofenzivní linie obou celků nedokázaly zužitkovat své šance. Blízko ke gólové radosti měl hradecký kapitán a zároveň člen hradeckého A-týmu Jan Berger, ale jeho pokus zazvonil pouze o horní tyč. V čase 39:36 se však skóre přece jen opět měnilo. Ránu od modré čáry během přesilové hry UHK dokázal za záda Petrů dorazit Lukáš Vácha – 4:1.

Závěrečná pasáž začala ve stejném duchu jako ta předchozí. Napjatí fanoušci obou táborů hnali své týmy kupředu a napjatě vyhlíželi další gólové situace. Když ale pardubický Vosyka ujíždějící z trestné lavice ani dorážející Kozák na druhé straně neprocpali kotouč za záda brankářů, zůstalo skóre stále nezměněné. Všech 2046 diváků si však muselo zápas užívat, protože k vidění byla velká spousta šancí, nouze nebyla ani o důraznou hru z obou stran.

Hráčům pardubické univerzity se rozhodně nedala upřít snaha, kýžené úsilí o zdramatizování zápasu ale přes jistého hradeckého gólmana nepřišlo. Konec zápasu si hráči Univerzity Hradec Králové zkušeně pohlídali a se závěrečnou sirénou se mohli radovat ze zaslouženého vítězství. Výhrou 4:1 si připsali třetí vítězství v historii vzájemný soubojů mezi východočeskými univerzitami.

4. Univerzitní derby, úterý 12. prosince 2017 od 18.00 hodin, ČPP Aréna, Hradec Králové:
UNIVERZITA HRADEC KRÁLOVÉ – UNIVERZITA PARDUBICE 4:1 (3:0, 1:1, 0:0).
Branky a nahrávky: 10:01 Hofman (Bezděk, Matějček), 16:08 Tatar (Junek, Berger), 19:58 Junek (Berger), 39:36 Vácha (Berger, Bartoň) – 21:21 Hlavnička (Dušek). Rozhodčí: Veinfurter, Veselý – Roischel, Řezníček. Vyloučení: 2:6. Využití: 2:0. Diváci: 2046. Průběh utkání: 3:0, 3:1, 4:1. Nejlepší hráči: Daniel Bechný – Aleš Hlavnička.
Univerzita Hradec Králové: Bechný – Souček, Sedláček, Matějček, Hofman, Kynčl, Pecen, Kozák, Prokop, Bezděk, Faltys, Hlavatý, Beránek, Vácha, Junek, Tatar, Bartoň, Berger.
Univerzita Pardubice: Klička (20:00 Petrů) – Procházka, Vacek, Sorokáč, Pražák, Vršanský, Bažant, Křeček, Huňáček, Pilař, Janoušek, Šimončič, Dušek, Hoskovec, Hlavnička, Vosyka, Jelínek, Háze, Voldán.