26.11.2017
Jan Hrabal

Polovinu základní části zakončí očekávané DERBY #22

PARDUBICE — Po 296 dnech se opět zaplní Tipsport arena, věříme, do posledního místečka, aby zhlédla hokejové střetnutí mezi extraligovými mužstvy obou východočeských metropolí. V rámci 26. extraligového kola Dynamo Pardubice vyzve Mountfield HK.

26. kolo Tipsport extraligy: HC Dynamo Pardubice – Mountfield HK
  • Všechny derby v Pardubicích byla po přesunu extraligové licence do Hradce Králové vyprodána.
  • Dynamo bodovalo ve všech duelech po reprezentační přestávce, Mountfield HK vyhrál šest posledních zápasů v řadě.
  • Mountfield má výborné přesilovky (20,59 %) i oslabení (86,17 %), Dynamo se v obou statistikách zvedá.
  • Na Pardubice letos chodí průměrně o 2001 fanoušků více na zápas, po dnešním utkání tento rozdíl vzroste.
Neděle 26. listopadu 2017 od 17.00 hodin, Tipsport arena, Pardubice
Fanoušci

Doprovodný program DERBY #22

První přestávka
Soutěž pro fanoušky s Autocentrem BARTH.

Druhá přestávka
Soutěž pro fanoušky s Rádiem Černá Hora.

Derby

DERBY #22 přináší bezpečnostní opatření

Tipsport arena bude otevřena již 90 minut před začátkem utkání, tedy v 15.30 hodin. Hokejový klub si dovoluje fanoušky obou klubů požádat o včasný příchod do haly, neboť u vchodů do arény budou probíhat důkladné bezpečnostní prohlídky. Návštěvníci, u kterých budou nalezeny nepovolené předměty (zejména pyrotechnika a zbraně), nebudou v žádném případě do arény vpuštěni, stejně jako osoby pod zjevným vlivem alkoholu či jiných omamných látek.

Prostory Tipsport areny, jejíž hlediště bude po celý zápas osvětleno, a jejího okolí jsou monitorovány kamerovým systémem. Jakékoliv případné škody či následky chování budou na základě těchto záběrů řešeny přímo s viníky. Pořadatelé, jejichž počet bude adekvátně navýšen míře rizikovosti utkání, budou ve spolupráci s policisty důsledný v dohledu na dodržování návštěvního řádu arény. Pro tento zápas bude opětovně platit zákaz vnášení nápojů a občerstvení do hlediště. Pro sektor k stání pro hostující fanoušky bude zřízen samostatný stánek s občerstvení, který bude nabízet i desetistupňové pivo do konce druhé přestávky.

Hokejový klub Dynamo Pardubice upozorňuje, že na Jižní tribunu (sektory 101 a 115), která je určena pro domácí fanoušky, nebudou z bezpečnostních důvodů vpuštěni příznivci hostujícího týmu. Všechny sektory Tipsport areny kromě 101, 115, 201 a 216 jsou určeny k sezení. Vedení Dynama vyzývá fanoušky hostujícího celku, aby přijeli dříve, případně si pro cestu do Pardubic vybrali včasnější vlakový spoj. Od hlavního nádraží v Pardubicích budou doprovázeni příslušníky Policie České republiky.

Pro Městský obvod Pardubice I, kde leží i Tipsport arena, platí vyhláška o veřejném pořádku, která mimo jiné zakazuje užívání a provozování zábavní pyrotechniky včetně provádění pyrotechnických efektů a odpalování ohňostrojů. Příslušnou novelu naleznete na internetových stránkách statutárního města Pardubice.

Červenobílá kabina je natěšená na souboj s rivalem, Pardubice do něj půjdou plné odhodlání. Ve všech zápasech po reprezentační přestávce bodovaly, předevčírem odehrály solidní zápas v Třinci, kde prohrály 2:3 po samostatných nájezdech.

„Jsme spokojeni se ziskem bodu z Třince. Srovnat z 0:2 na 2:2 na jeho ledě je úspěchem. Samozřejmě nás mrzí, že jsme nezískali druhý v prodloužení nebo v trestných stříleních. Oceláři mají nadupaný kádr, před zápasem bychom takový zisk brali,“ řekl hlavní trenér pardubických hokejistů Miloš Holaň.

Ještě před zápasem přivítal zprávu, že oba zmíněné kluby se dohodly na prodloužení hostování Rostislava Marosze až do konce dubna příštího roku. „Pracovali jsme na tomto transferu usilovně, podařilo se nám jej dotáhnout ještě před pátečním utkáním, pro nás to je dobrá zpráva. Od začátku sezony jsme hledali centra a věřili jsme, že Rosťa bude ten pravý do první lajny. Bylo to za deset minut pět, kdy dorazily věci, nervózní jsem ale nebyl, protože jsem věděl, že veškeré dokumenty byly hotové, aby mohl hrát. Pak už se to semlelo a šlo se na zápas,“ usmál se.

Páteční zápas je ale zapomenut. Celý hokejový a nejen východočeský region nyní míří svou pozorností do Pardubic, které budou hostit dvaadvacátý hokejový souboj Pardubice – Hradec Králové. „Derby zažiji potřetí, moc dobře vím, o jak výjimečné utkání se jedná. Věřím, že noví hráči si to také uvědomují i poté, co odehráli zápas v Hradci Králové. Celé mužstvo a celé město se těší na toto utkání,“ řekl Miloš Holaň.

„V sobotu jsme měli klasický trénink, potřebovali jsme vybruslit únavu z náročného utkání v Třinci. Na tréninku chyběl Tomáš Rolinek, nevíme, jestli naskočí. Máme drobná zranění, ale ta se rychle vyléčí,“ pokračoval.

Do Pardubic přijede spolu s početným houfem svých fanoušků tým, který vyhrál posledních šest utkání, předevčírem přehrál Duklu Jihlava 5:2. „Musíme si dát pozor na silné mužstvo, Mountfield hraje velmi organizovaně do obrany,“ zdvihl varovný prst pardubický trenér.

„Uvidíme, zda nastoupí Jaroslav Bednář, který se zranil, zda bude chytat Patrik Rybár, jehož zdobí stabilita výkonů. Soupeř má silné přesilové hry, v nich je úspěšný. Tato činnost rozhoduje drtivou většinu utkání. Věřím, že budeme úspěšní v bránění jejich početních výhod a naopak budeme úspěšní při našich,“ prohlásil hlavní kouč Dynama.

Pardubice jdou do jiskřivého utkání s jasným cílem: utnout sérii již šesti proher v řadě s Mountfieldem. „Nemáme důvod mít přílišný respekt, s každým soupeřem se dá hrát. Každé utkání začíná za stavu 0:0. Hrajeme doma, měli bychom využít domácí kulisu, abychom bodovali,“ uzavřel Miloš Holaň.

Aktuálně z královéhradecké kabiny

Mountfield HK se po pomalejším startu do sezony rozjel a sbírá body jak na běžícím pásu. Jeho poslední porážka se datuje k 3. listopadu, kdy nestačil v Olomouci 0:1. Pak dokázal vyhrát na ledě Sparty Praha 2:1 v prodloužení, Zlín přehrál jasně 5:1, v Mladé Boleslavi zvítězil 2:1 po samostatných nájezdech, s Chomutovem 3:2 v nastavení, ve Vítkovicích poměrně vysoko 6:3 a doma s Duklou Jihlava také o tři branky, tentokrát 5:2.

„My máme pocit, že se zvedají všechny týmy. Celá tabulka se mele a je jedno, kdo s kým hraje. V Pardubicích to bude derby a všichni očekávají výhru,“ řekl pro www.mountfieldhk.cz zkušený zadák René Vydarený, který patří služebně mezi nejstarší hráče v týmu, tato utkání přesto výrazně prožívá: „To k tomu patří. Pro lidi je to nejvíc, navíc jim musím poděkovat i za podporu proti Jihlavě. Celý zápas nás tlačili dopředu, i když jsme nehráli tak dobře. Nejlepší způsob, jak se jim můžeme odvděčit, je výhra v derby.“

Sestavy z minulého utkání

Klub Sestavy
HC Dynamo Pardubice Kacetl – Čáslava, Trončinský, Wishart, Cardwell, Mojžíš, Holland, Ščotka – Panna, Marosz, P. Sýkora – Treille, Tomášek, Perret – Beran, Dušek, J. Sýkora – Vondráček, Poulíček, Kaut.
Mountfield HK Pavelka – Pláněk, Vydarený, Cibulskis, Gregorc, F. Pavlík, Graňák, Zámorský – Köhler, Dragoun, R. Pavlík – Bednář, Džerinš, Kukumberg – Látal, Koukal, Červený – Cingel, Miškář, Veselý.

Představení soupeře

Mountfield HK

Mountfield HK

Oficiální název klubu: Mountfield HK, a. s.
Adresa: Komenského 1214, 500 02 Hradec Králové

Internetové stránky: www.mountfieldhk.cz
E-mail: sekretariat@mountfieldhk.cz
Telefon, fax: 495 512 202, 495 512 202

Rok založení klubu: 2013 (sloučení klubů Královští lvi Hradec Králové /1925/ a HC Mountfield /2006/)
Klubové barvy: černá, bílá a červená
Kapacita stadionu: 6890 míst (z toho 3655 k sezení)
Mistr ligy: nikdy
V nejvyšší soutěži: v sezoně 1993/1994 a od roku 2013
Názvy klubu: 1925 – BK Hradec Králové, 1948 – Sokol Škoda Hradec Králové, 1952 – Spartak Hradec Králové ZVÚ, 1976 – TJ Stadion Hradec Králové, 1992 – HC Stadion Hradec Králové, 1994 – HC Lev Hradec Králové, 2000 – HC Hradec Králové, 2003 – HC VČE Hradec Králové, 2007 – HC VCES Hradec Králové, 2013 – Mountfield HK

Předseda představenstva a prezident klubu: Ing. Miroslav Schön
Předseda kolegia prezidia klubu: Igor Rejzek
Tajemník prezidenta klubu: Vladimír Geisler
Generální manažer: Ing. Aleš Kmoníček
Skaut klubu: Jaroslav Kudrna
Šéftrenér mládeže: Tomáš Martinec
Sekretářka: Mgr. Jana Müllerová
Účetní: Marie Peštová
Obchodní ředitel: Bc. Michal Skaunic
Obchodní manažeři: Mgr. Petr Neckař a Robert Šafránek
Marketingový ředitel: Bc. Petr Picka
Marketingoví manažeři: Mgr. Tomáš Borovec, Ing. Aleš Havel a Bc. Jan Vavřina
Organizační ředitel: Robert Horyna
Vedoucí zimního stadionu: David Machek
Vedoucí Hotelu Stadion: Eva Machová

Hlavní trenér: Mgr. Václav Sýkora
Asistenti trenéra: Mgr. Pavel Hynek a Tomáš Martinec
Kondiční trenér: Marián Voda
Trenér brankářů: Robert Horyna
Videotrenér a individuální dovednosti: Michal Tvrdík
Vedoucí a kustod: Ladislav Souček
Masér: Tomáš Bartoň
Kustod: Petr Pluhař
Fyzioterapeuti: Mgr. Jakub Dudek a Radoslav Sakaláš
Lékaři: MUDr. Jan Folvarský, Ph. D. a MUDr. Jan Vícha

Zápasy v české extralize

Sezona Bilance Skóre Zápasy
1993/1994 3 – 0 – 1 – 0 – 0 14:9 4:4P 4:3 2:0 4:2      
2013/2014 0 – 2 – 0 – 1 – 1 8:9 3:2P 1:2N 3:5 1:0P      
2014/2015 1 – 0 – 0 – 1 – 2 12:13 2:3 5:2 4:6 1:2P      
2015/2016 1 – 0 – 0 – 0 – 3 6:15 2:5 1:4 3:2 1:4      
2016/2017 0 – 0 – 0 – 0 – 4 7:21 2:8 3:4 1:5 1:4      
2017/2018 0 – 0 – 0 – 0 – 1 0:6 0:6            
V prvním řádku sezony jsou uvedeny zápasy v základní části.
Ve druhém řádku sezony jsou zápasy hrané v nadstavbě (play off, play out, apod.).
K – kontumace, P – prodloužení, N – samostatné nájezdy

Hráli v týmu soupeře

Klub Hráči
HC Dynamo Pardubice Petr Čáslava, Ladislav Havlík, Ondřej Kacetl, Rostislav Marosz, Tomáš Rolinek, Jan Starý a Marek Voženílek.
Mountfield HK Zdeněk Čáp, Blaž Gregorc a Petr Koukal.

Okénko do extraligové historie

Pardubice – Hradec Králové PCE–HKR HKR–PCE CELKEM
Výhry Pardubic 4 3 7
Výhry Hradce Králové 5 8 13
Nerozhodná utkání Pardubice – Hradec Králové 1 0 1
CELKEM odehraných utkání 10 11 21

Zajímavosti ze vzájemné extraligové historie

Zajímavost Hodnota
Nejvyšší výhra Pardubic Pardubice – Hradec Králové 5:2 (2014/2015)
Nejvyšší výhra Hradce Králové Hradec Králové – Pardubice 8:2 (2016/2017)
Nejvyšší remíza Pardubice – Hradec Králové 4:4 (1993/1994)
Nejvíce branek v jednom utkání Pardubice – Hradec Králové 4:4 (1993/1994)
Nejméně branek v jednom utkání Hradec Králové – Pardubice 0:1P (2013/2014)
„Celkový“ výsledek Pardubice – Hradec Králové 48:73
„Průměrný“ výsledek Pardubice – Hradec Králové 2,29:3,48
Průměrný počet gólů na utkání Pardubice – Hradec Králové 5,76
Poslední zápas v extralize Hradec Králové – Pardubice 6:0 (15. října 2017)