12.11.2017
Dušan Korel, Jan Hrabal

Třináct nováčků. Dynamo podpořilo náborovou akci k darování krve

PARDUBICE — Odběrová místnost transfuzního oddělení Pardubické nemocnice v průběhu čtvrtečního dopoledne zažila třináct premiér. Přesně tolik nových dárců se v ní vystřídalo v průběhu šestého pokračování náborové akce „Daruj krev s pardubickými hokejisty“, která se koná za podpory hokejového klubu Dynamo Pardubice.

„Počet prvodárců nás potěšil. Byl vyšší, než bývá v běžné odběrové dny. Takže z tohoto pohledu splnila akce svůj účel. Pochopitelně budeme rádi, když další noví zájemci o dárcovství krve budou dál přicházet a když se z nich stanou třeba i dárci krevní plazmy,“ řekla vrchní sestra transfuzního oddělení Iveta Krebsová a dodala: „Pochopitelně všem, kteří dnes darovali krev poprvé, děkujeme za jejich rozhodnutí. A naše poděkování patří i hokejovému klubu za jeho dlouholetou podporu této náborové akce.“

Na odběrových lůžkách samozřejmě nechyběli ani zástupci Dynama. Všem dárcům věnovali vstupenky na extraligové utkání s Litvínovem v úterý 21. listopadu a stejně jako v minulých letech se do akce také zapojili aktivně. Nejcennější životní tekutinu opět přišel darovat i bývalý vynikající gólman a dnes generální manažer klubu Dušan Salfický a spolu s ním i čtyři další kolegové z managementu.

„Můžeme tímto způsobem udělat něco pro společnost a přispět na dobrou věci. Není snad ani potřeba říkat, že darováním krve můžeme zachránit lidský život. Proto se snažíme jít příkladem a strhnout s sebou další lidi, aby se mančaft dárců co nejvíce rozšířil, protože je to potřeba,“ řekl Dušan Salfický, který absolvoval svůj třetí odběr.

Na transfuzní oddělení zavítal i trenér extraligového týmu Miloš Holaň. Kvůli prodělané leukemii nemůže darovat krev. Ale o to více si váží všech, kteří tímto způsobem pomáhají druhým. „Pro mě to je něco fantastického. Já osobně darovat jít nemohu, vážím si všech lidí, kteří toto podstoupí, aby druhému pomohli. Nejhorší je vidět mladé děti trpět takovou nemocí, mám pak radost, když čtu, že se někdo s pomocí jiných vyléčil. Je to důkaz, že dobří lidé jsou stále mezi námi,“ řekl Miloš Holaň.

Právě životní příběh bývalého vynikajícího obránce a dnes trenéra Dynama přivedl na odběrové lůžko Michala Vaňka. Byl jedním ze třinácti dnešních nováčků mezi dárci krve. „Přišel jsem díky panu Holaňovi. On, Pardubice a hokejový klub – to byla moje inspirace. Jsem celoživotní hokejový fanoušek. Když jsem si teď znovu přečetl, co Miloš Holaň prožil, byla to motivace přijít darovat krev a být prospěšný,“ řekl prvodárce, jenž si mohl s hlavním trenérem Dynama i krátce osobně popovídat.

„Rozhodnutí ve mně postupně zrálo a nyní jsem se rozhodl definitivně. A určitě chci chodit dál a pravidelně. Nikdy nevíte, kdy sami budete takovou pomoc potřebovat,“ doplnil Michal Vaněk.