15.9.2017
Vojtěch Tůma, Jan Hrabal

Premiérové trefy zámořských beků nestačily

MLADÁ BOLESLAV — Hokejisté Pardubic nestačili v utkání čtvrtého extraligového kola na Mladou Boleslav, na jejím ledě prohráli 2:4, když tři branky obdrželi v oslabení. Góly Dynama vstřelili Ty Wishart v přesilovce a Jacob Cardwell, oba zadáci se trefili prvně v nejvyšší soutěži.

Tipsport extraliga, 4. kolo, pátek 15.9.2017, ŠKO-ENERGO Aréna

Mladá Boleslav

Dynamo Pardubice

4:2
2:1, 1:1, 1:0
Branky a nahrávky: 9:51 Kotvan (Žejdl, Látal; 5/5), 13:15 Kousal (Žejdl, Látal; 5/4), 22:56 Orsava (Najman, Knot; 5/4), 48:19 Lenc (Musil, Kotvan; 5/4) – 15:34 Wishart (Cardwell, Vondráček; 4/5), 30:38 Cardwell (Kaut, Tomášek; 5/5). Rozhodčí: Hodek, M. Sýkora – Brejcha, Zavřel. Vyloučení: 7:7 (1:2, 1:2, 2:2), navíc Quenneville (Dynamo Pardubice) 5 minut a osobní trest do konce utkání. Využití: 3:1. Diváci: 3680. Střely na branku: 37:32 (11:11, 16:11, 10:12). Srážky: 7:14. Vhazování: 36:21. Blokované střely: 8:10. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 3:1, 3:2, 4:2. Nejlepší: Jakub Orsava – Jacob Cardwell.
Mladá Boleslav: Maxwell – Němeček, Hrdinka, J. Říha, Jan Hanzlík, Kotvan, Knot – Lenc, P. Musil, Pacovský – Valský, T. Knotek, Urban – Orsava, Žejdl, M. Látal – M. Procházka, Najman, L. Pabiška – P. Kousal.
Dynamo Pardubice: Kacetl – Cardwell, Wishart, Holland, Trončinský, Ščotka, Čáslava, M. Voženílek – Vondráček, Tomášek, Kaut – Bojko, Poulíček, J. Sýkora – Perret, Dušek, P. Sýkora – Starý, Beran, Quenneville.

Komentář

Trenéři opět řešili před začátkem utkání obtíže se sestavou, znovu v ní chyběl Sacha Treille, na marodku nově přibyl Tomáš Rolinek. Dres s kapitánským céčkem tak oblékl zkušený zadák Petr Čáslava.

Ty Wishart první brankou v Tipsport extralize snižoval

Zápas začal pardubickým nátlakem, největší šanci hostí ale neproměnil Ján Sýkora, který v dobré pozici mezi kruhy promáchl. Po přestání soupeřova náporu se kupředu z posledních sil vydal Valský, jeho sólo zakončené forhendovým blafákem ale skončilo ranou těsně vedle branky. To bylo ale na celkem dlouho dobu vše, až v sedmé minutě vyslal Cardwell na Maxwella nepříjemné a navíc tečované nahození, načež kotouč poskakoval skrze brankoviště, Hanzlík se ale dobře zorientoval a poslal jej do rohu kluziště.

Mladoboleslavští marně chytali tempo, desátá minuta nabídla další šanci Dynama, když domácího gólmana pořádně zaměstnal Quenneville. Bruslaři ale hned svou první možnost přetavili ve vedoucí gól, Žejdl se výtečně postavil před Kacetla, který nic neviděl a za ranou z hole Oldricha Kotvana se pouze ohlédl – 1:0.

Záhy se Východočechům málem podařilo srovnat, když si od mantinelu až před branku nabruslil Petr Sýkora, na Maxwella si ale z bezprostřední blízkosti nepřišel. Nedlouho nato měl velkou příležitost zatím bodově produktivní Tomáš Urban, jenž svůj samostatný únik zakončil střelou mezi betony, Kacetl je ale k sobě sklapl včas. V čase 13:15 už svěřenci Patrika Augusty vedli o dvě branky, když si v přesilové hře na Žejdlovu zadovku najel Pavel Kousal a milimetrově přesnou ranou vymetl pavučinky v Kacetlově pokladnici – 2:0.

Pro osmnáctiletého útočníka se jednalo o premiérovou trefu v české nejvyšší soutěži. Pardubice, kterým se také povedlo využít hru v početní převaze, ale měly připravenou odpověď, když po nahrávce od krajana Cardwella přesně ke vzdálenější tyči zamířil Ty Wishart.

Trefil se i Jacob Cardwell

Hned v úvodu prostředního dějství dostala Mladá Boleslav k dispozici další přesilovku, v ní se ale zmohla pouze na dalekonosné pokusy od Říhy a Kotvana, se kterými si Kacetl stačil poradit. Krátce po Hollandově návratu z trestné lavice ale před pardubickou svatyní vznikl pořádný závar, v němž se nejlépe ze všech zorientoval Jakub Orsava, jenž objel branku a bekhendem zasunul puk do sítě – 3:1.

Dynamo ale neskládalo zbraně a znovu se málem dočkalo kontaktní trefy, když nejprve Čáslavově ráně od modré čáry scházely opravdu jen decimetry, o chvíli později pak mladíček Kaut nechal pouze vyniknout Maxwelllovu lapačku. V čase 30:38 byl ale domácí gólman podruhé nucen lovit kotouč z vlastní sítě.

Přečíslení dvou proti jednomu totiž Kaut vyřešil přihrávkou na zapomenutého Jacoba Cardwella, jemuž zpracování sice nevyšlo podle představ, s jeho následným zakončením ale boleslavský gólman nemohl nic dělat – 3:2.

Středočeši se poté z ledu trochu vytratili, což bylo vidět i při jejich další přesilové hře, během níž se jim za celé dvě minuty nepodařilo usadit v Kacetlově bezprostřední blízkosti. V šestatřicáté minutě se Knotek mrštně vytočil zpoza branky a vyzval ke skórování Valského, ten ovšem mířil jen do výstroje pardubického brankáře. Chvíli před druhou sirénou fanouškům Bruslařů zatrnulo, když se po povedeném slalomu ke střele propracoval Dušek, Maxwell ale nadvakrát zasáhl. Půl minuty před odchodem do kabin se sám na Kacetla řítil Orsava, gólman Dynama si ale věděl rady jak s jeho pokusem, tak i s dorážkou dojíždějícího Lukáše Žejdla.

Dynamo na srovnání přes power play nedosáhlo

Start do závěrečné dvacetiminutovky byl z obou stran velice neurovnaný, hrála se spíše opatrná partie, nikdo se nechtěl dopustit zbytečné chyby. Při přesilové hře Východočechů se sám mezi kruhy zjevil Tomáš Vondráček, Maxwell ale podržel svůj tým reflexivním zákrokem. Na druhé straně Látal zvětřil před branku si sjíždějícího Orsavu, lehoučká teč domácího křídelníka ale Kacetlovi na vážnější starosti nezadělala. Na rozdíl od svého soupeře Bruslaři další nabídnutou hru v početní převaze využili – do levého kruhu si po Musilově nahrávce nabruslil Radan Lenc, jenž hostujícího gólmana překvapil svižným pokusem na bližší tyč – 4:2.

Nedlouho nato byl za nevybíravý faul kolenem na Kotvana do konce zápasu vyloučen Quenneville. Pětiminutovou přesilovku, při níž mohli utkání definitivně rozhodnout, si Středočeši zbytečně zkrátili, když špatně pohlídaného Berana fauloval Pavel Musil. Hra čtyř proti čtyřem nabídla přečíslení Dynama, Francouzi Perretovi ale před poloprázdnou pokladnicí kotouč přeskočil přes hokejku.

Po vypršení trestu prvního boleslavského centra od modré čáry nejprve nepříjemně pálil Orsava, rozvlnil ale pouze boční síť, pár okamžiků nato stoprocentní tutovku zazdil Tomáš Knotek. Samotný závěr nabídl očekávaný tlak Pardubic, které své štěstí zkusily při hře bez brankáře, svěřenci Patrika Augusty už ale žádné drama nepřipustili.

Ohlasy po utkání

Patrik Augusta (BK Mladá Boleslav): „My jsme narazili na velice houževnatého a výborně bruslícího soupeře, který nám nedal nic zadarmo po celých šedesát minut. Nebylo to vůbec jednoduché utkání. Oproti zápasu předtím, který jsme odehráli v Brně, jsme se museli daleko víc tlačit do zakončení a bylo to na nás. To nás malinko svazovalo a odskakovaly nám puky. Možná i dobrou hrou soupeře, který nám to určitě neulehčil. Přes to všechno jsme našli cestu k vítězství, čehož si vážíme, protože tady byl velice dobrý soupeř.“

Miloš Holaň (HC Dynamo Pardubice): „Přijeli jsme s cílem urvat jakýkoliv bod. Snažili jsme se, abychom něco přivezli z venku. Bohužel jsme nezachytili polovinu první třetiny. Vždycky říkám, že vítězství si musíte něčím zasloužit. A když nám propadne první gól po střele zápěstím od modré čáry, tak jsme pro to asi neudělali úplně všechno. V zápase jako bychom pořád jen marně dotahovali. Nechci se vymlouvat, ale když nám pořád chybí dva klíčoví útočníci z prvních dvou pětek, tak to není jednoduché je nahradit. Hra pak nemá takový gólový efekt. Máme žalostnou produktivitu. Navíc naše dva góly vstřelili beci. Útočníci by se tedy měli hodně zlepšit. Nevěšíme hlavy, jdeme dál. Musíme začít hrabat dál a více se prosazovat. Jedno pozitivum mám. Zatím jsme nedali ani jeden gól v přesilovce, tentokrát jsem pětku přeházel a uspěli jsme. Od toho bychom se možná měli odpíchnout a věřit tomu, že to zase může být lepší. V pátek byl ale v přesilovkách lepší soupeř, a proto vyhrál.“

Zápasy v sezóně

4. kolo, 15. 9. 2017
MBL - PCE
4:2
17. kolo, 27. 10. 2017
PCE - MBL
3:0
30. kolo, 10. 12. 2017
MBL - PCE
3:2p
43. kolo, 26. 1. 2018
PCE - MBL
3:2
Přát., 20. 2. 2018
MBL - PCE
5:1p
Přát., 22. 2. 2018
PCE - MBL
3:2sn

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Ondřej Kacetl 59 0 32 4
Obránci G A +/- TM
Jacob Cardwell 1 1 0 0
Ty Wishart 1 0 0 0
Petr Čáslava 0 0 0 0
Rhett Holland 0 0 0 0
Jan Ščotka 0 0 0 0
Marek Trončinský 0 0 0 0
Marek Voženílek 0 0 0 0
Útočníci G A +/- TM
Martin Kaut 0 1 0 0
David Tomášek 0 1 0 0
Tomáš Vondráček 0 1 0 0
Matěj Beran 0 0 0 0
Vladislav Bojko 0 0 0 0
Antonín Dušek 0 0 0 0
Jordann Perret 0 0 0 0
Patrik Poulíček 0 0 0 0
Peter Quenneville 0 0 0 0
Jan Starý 0 0 0 0
Ján Sýkora 0 0 0 0
Petr Sýkora 0 0 0 0
HC Dynamo YouTube