05.06.2007
Petr Novák, Jan Hrabal

Lázeňská idyla? Zapomeňte! Moeller v Luhačovicích tvrdě maká

Hotové galeje prožívají hokejisté HC Moeller Pardubice v těchto slunečných dnech. Každý z nich je protkán spoustou práce a námahy. Vše startuje budíčkem v sedm hodin ráno a ukončuje večeře o půl deváté. Mezi těmito hodinami nabírají Pardubičtí síly na novou sezonu. Právě probíhající soustředění v Luhačovicích je zaměřeno právě na hrubou sílu. „Tímto desetidenním pobytem zakončujeme určitý mikrocyklus zaměřený na hrubou sílu. Lázeňského života v tomto městečku si kluci vůbec neužijí,“ říká asistent trenéra HC Moeller Pardubice Pavel Rohlík.

V neděli minulý týden odjeli Východočeši na jihovýchod. Ve sportovním centru Radostova mají ideální podmínky k přípravě. „Hledali jsme vhodné lokality, ale už vloni jsme tu byli moc spokojeni,“ vysvětluje stejnou volbu pro přípravu na nový soutěžní ročník.

Luhačovickým soustředěním vrcholí první část přípravy na sezonu 2007/2008. „První týden byl náběhový, spíše volnější. Byly tam zařazeny hry plus vytrvalostní síla. Ve druhém jsme vyjeli do kopců, přitvrdili jsme v silových trénincích s činkami. Celé období vytrvalosti a hrubé síly zakončujeme tímto pobytem v Luhačovicích,“ prohlašuje.

Také vloni nabírali „Pardubáci“ fyzičku v tomto lázeňském městečku, kam to je z Pardubic autem zhruba tři a půl hodiny cesty. „Minulý rok jsme tu měli trošku zimu, letos je to zatím paráda, i výhled na další dny je daleko lepší,“ pochvaluje si Pavel Rohlík.

„Máme skvělé počasí a podmínky na cyklistiku. Je tu dobrý areál, výborný sportovní komplex. Všechno máme po ruce, nikam se nemusíme dopravovat, máme klid na přípravu,“ pokračuje asistent trenéra HC Moeller Pardubice.

Na pokojích mají hráči HC Moeller Pardubice pohodlí. Příliš si ho ale neužijí, neboť večer uléhají do postelí zmožení náročnou prací.

Program je přesně daný: začíná v sedm hodin ráno a končí večer při setmění. „Po budíčku máme snídani. O půl deváté ráno startuje výjezd na kole, který je většinou šedesát až sedmdesát kilometrů v kopcovitém terénu, vracíme se zhruba ve čtvrt na dvanáct,“ popisuje klasický den asistent trenéra.

Po obědě následuje přestávka pro odpočinek. „O půl čtvrté ale startuje další fáze – kruhové tréninky, posilovna a užíváme dalších náčiní. Máme třeba vodní pytle a další. To trvá zhruba hodinu a půl. Pak máme svačinku,“ říká.

„Po krátké relaxaci je pro hráče připraven závěrečný program v podobě různých her. Střídáme se na tenise, florbalu, basketbalu a dalších sportech,“ doplňuje Pavel Rohlík.

Asi nejnáročnější jsou náročné kopcovité etapy na jízdních kolech. „Někomu to sedne, někomu ne. Všichni hokejisté mají dobrou sílu v nohách, pro hráče to je přínosnější než dlouhé výběhy,“ tvrdí asistent trenéra s tím, že i během těchto náročných chvil si každý užije spoustu legrace. Je ale třeba si dávat bacha… „Jezdíme v pelotonech, ale musíme si dávat pozor na automobilový provoz. Je to ale pro hokejisty mnohem přijatelnější než běhání.“

Lázeňského života v malebném městečku si hokejisté HC Moeller Pardubice v těchto týdnech neužijí. Není čas. „Snad jen při rehabilitaci, tu máme přímo v našem areálu. Tahle hodinka jim možná připomene lázně,“ usmívá se Pavel Rohlík.

„Toto jsou poslední dny objemové přípravy, zakončuje to určitý mikrocyklus. Poté bude týden volnější, spíše regenerační, pak dva týdny přípravy spíše rychlostních tréninků, kde bude mnoho dynamiky a švihové práce,“ dodává asistent trenéra HC Moeller Pardubice.

Zdroj fotografie: www.radostova.cz