04.06.2007
Jan Hrabal, fotografie Vladimír Škorpík

V pardubické ČEZ Areně se již staví, hala pojme přes 10 tisíc lidí

Západní strana pardubické ČEZ Areny je obehnána plotem, reklamy ze stěny jsou sundány, u arény začaly zemní práce. Vypadá to jako klid před bouří. A také to tak je. „Začalo se s přestavbou arény. Vše započalo vyklizením celého traktu, které náhodný kolemjdoucí nemá na očích. Řešily se přeložky různých sítí, jinak práce vevnitř v aréně běží už asi čtrnáct dní,“ informuje generální manažer HC Moeller Pardubice Zbyněk Kusý. Podle něj překročí kapacita haly po dostavbě magickou hranici deseti tisíc míst. Pardubice tak budou brzy mít největší mimopražskou sportovní halu v České republice.

» Původní informace o dostavbě ČEZ Areny

Co se v ČEZ Areně změní? Hlavní výhodou dostavěné haly bude fakt, že bude průchozí po vnitřním ochozu po svém celém obvodu. „Přesně tak to je běžné na stadionech arénovitého typu. Koridor ale bude daleko užší, jsme limitováni silnicí. Aréna se k ní rozšíří, ale to bude od prvního patra. Bude vidět, že jak divák nastupuje z chodníku, tak bude pod střechou v podloubí a aréna bude končit u silnice,“ popisuje generální manažer HC Moeller změny. „Podaří se nám ČEZ Arenu zpřístupnit kolem dokola, divák může jít z jihu přes východ a na západ přijde ze severu.“

Na západní tribuně vznikne mnoho nových míst, kapacita arény určitě přesáhne 10 000 míst. Přesné číslo zatím ale nikdo neví. „Zcela jasno bude okolo 30. června,“ poznamenává Zbyněk Kusý s tím, že stále dochází k úpravám míst tak, aby hala splňovala veškeré bezpečnostní předpisy.

Pohled do minulosti. Takhle vypadala západní strana ČEZ Areny zhruba před dvěma týdny.

„Jde o ztrátu typologie a přeřazení některých permanentek do jiné skupiny, co se týká umístění schodiště a nouzových východů. Tam nám vypadne vnitřní ochoz a po jeho délce vzniknou nové dvě řady výborných míst s kvalitním výhledem. V severozápadním rohu bude vystavěn nový sektor,“ říká. Nejvyšší kapacita pardubického stadionu byla po jeho postavení – činila 11 500 míst. Tehdy bývala ale místa v přízemí k stání.

Součástí západního ochozu budou i sky boxy, stejně jako na opačné straně. „To jsou třeba věci, ze kterých klub žije. Korporátní klientela požaduje zvláštní služby a ty jim my takto nabídneme. To patří mezi oblíbené části našeho prodejního portfolia,“ prohlašuje. „Na severozápadním rohu vznikne party box pro až tři sta lidí. Bude mít podobu podobnou druhému patru v Sazka Areně. Budeme jej využívat i ke zvláštním účelům.“

Toto již neuvidíte, západní stěna je obehnána plotem, přestavba už začala.

I na jihozápadě dojde k rozšíření. Nových míst se dočká tribuna k stání. „Nový sektor bude srovnatelný s tím pro hostující fanoušky naproti. Původní projekt ale počítal s tím, že tato místa budou až k ledové ploše jako na celém jihu, ale protože je aréna multifunkční, tak tam musíme zachovat skladovací místa pro koše a tak podobně. Bude tam tedy zhruba sedm terasovitých schodů. Každopádně na stání dostaneme víc diváků,“ vzkazuje Zbyněk Kusý divákům, kteří raději chodí na hokej na proslulou jižní tribunu.

„Poprsník“ nebude, vylepšený zvuk ano

Další vylepšení se bude týkat audiovizuální projekce v ČEZ Areně. „Městský rozvojový fond si nechal udělat studie a budeme mít k dispozici nový akustický podhled, který bude řešit kvalitu poslechu. Jsem na to zvědav, tato hala je v tomto atypická, nejsem odborník, nevím, jak zcela to bude fungovat, každopádně jsem zvědav, jak to dopadne,“ prohlašuje.

V plánech na dostavbu se přemýšlelo i o vybudování „poprsníku“, který je k vidění například v Sazka Areně nebo Liberci. Místo na stěně balkonů by bylo v Pardubicích vhodné… „Na něj nejsou v tuto chvíli peníze. Výběrové řízení mělo za úkol kopírovat finanční možnosti Městského rozvojového fondu, my osmdesát procent rozpočtu stavby platíme ze svých peněz. To jest 105 milionů, daň z přidané hodnoty a úroky, což je dost peněz. My si na tyto věci musíme vydělat, halu budou využívat všichni.“

Zde už brázdí sbíječky a bagry.

Celá dostavba bude podle posledních údajů stát zhruba 130 milionů korun. „Městský rozvojový fond na to používá úvěrové zdroje z poslední přestavby haly. Je třeba říci, že úhrada těchto peněz ve druhé etapě je z velké části z peněz hokejového klubu,“ popisuje mechanismy Zbyněk Kusý.

Mládež se dočká nových kabin a rehabilitační linky

Podle původních plánů ale měla dostavba vyjít na šedesát až osmdesát milionů korun… „O navýšení jsme se bavili v roce 2001. Podívejte se na stavební boom v republice, firmy nemají důvod se prát o všechny zakázky, je jich zkrátka dost. Firmy mají problémy dát dohromady dodávky, řeší obtíže s kapacitami. Většina společností na Pardubicku staví, to je možná daň za to, že jsme arénu nepřestavěli celou už v roce 2001. Je to o nějakou korunu dražší, s tím jsme bohužel nic neuděláme,“ reaguje generální manažer HC Moeller Pardubice.

Na přestavbě vydělají i mládežnická družstva pardubického klubu. Součásti rekonstrukce je totiž i kompletní přestavění hráčských kabin pod západní tribunou, novinkou bude rehabilitační linka jen pro mládežníky.

„Kabiny maximálně vylepšíme, budou v trochu jiné podobě. Pro obě družstva dorostu a juniory vznikne na rozhraní severu a západu zcela nová rehabilitační linka pro jejich potřebu ve stejné kvalitě jako má A mužstvo,“ prozrazuje Zbyněk Kusý.

Pohled přes ulici, nyní již historická fotografie. První patro haly bude dosahovat až k silnici, pod ním vznikne nové podloubí.

„Hokej je náročným sportem v náročnosti, fyzické agresivity, my si myslíme, že rehabilitace a rekondice patří do běžného tréninkového procesu na základě odborných studií i pro tyto kategorie. Je to zkrátka nezbytné. To jsou řádově mnohamilionové investice, které klubu přinášejí zátěž, ale divák je nevidí,“ doplňuje jedním dechem.

Dostavba neohrozí letní přípravu A mužstva

Podle Zbyňka Kusého příliš neovlivní náročná dostavba program A mužstva HC Moeller Pardubice. Tým totiž velkou halu během letní přípravy příliš nevyužívá. „Občas jen jako tělocvičnu, ale nyní jedeme na soustředění do Luhačovic, takže se nás to nijak nedotkne,“ konstatuje.

„Program A týmu na ledě po návratu z dovolené bude velice nabitý. Prvních čtrnáct dní budeme trénovat na soustředění v Přerově, potom máme zhruba týden v Pardubicích v malé hale a pak odjíždíme do Švýcarska. Po návratu zase budeme využívat malou halu, tohle nám nevadí,“ usmívá se Zbyněk Kusý s tím, že pro hokejisty se nic neděje, „jen“ to mají z kabiny na led o třicet metrů dál.

K vyřešení spěje i problém ohledně sehrání zápasů Hokejového poháru a dalších přípravných utkání, jejichž termíny se právě dolaďují. „Budeme hrát v Chrudimi a jiných městech. U poháru vidím jako reálnou možnost, že bychom dva zápasy odehráli v Chrudimi a další jinde, pravděpodobně Kolíně. To je otázka pár příštích dní,“ říká pardubický manažer.

Takhle už ne. Historický panoramatický snímek západního křídla.

Náročná přestavba by měla podle plánů být hotova zhruba v polovině září, kdy by měl být zahájen zkušební provoz. Vloni ale extraliga začínala 8. září… „Ještě nevíme rozlosování, ale buďme optimisté. Nechci nikoho zbytečně strašit, věřím, že okolo 15. září začneme se zkušebním provozem,“ prohlašuje pardubický manažer.

V tuto chvíli totiž ani není jasné, kolik mužstev bude naši nejvyšší soutěž hrát. „Je pravděpodobné, že nás bude patnáct. Extraliga by měla začít buď sedmého nebo patnáctého září, v tuto chvíli nevíme rozlosování,“ připomíná Zbyněk Kusý.

„Existuje výpočet podle Froňkových tabulek a také nemusíme hrát první tři kola doma. První kolo můžeme mít volno a pak jet dvakrát ven. To zatím nikdo ale neví, s tím nekalkulujeme. Počítáme ale s tím, že liga začne sedmého nebo patnáctého a my se podle rozlosování zařídíme,“ dodává generální manažer HC Moeller Pardubice.