18.05.2007
Petr Novák, Jan Hrabal

Martin Richter končí se zámořím, teď se soustředí na Pardubice

Hokejisté HC Moeller Pardubice získali první posilu pro novou sezonu. Po čtyřech odchodech doplní tým pardubických hokejistů do nového soutěžního ročníku obránce Martin Richter. Devětadvacetiletý mistr světa z roku 2001 hrál v uplynulé sezoně v Hartfordu, na farmě New York Rangers. Do prvního týmu se ale neprobojoval, a tak se rozhodl vrátit. Podle svých slov se jednoznačně dohodl na podmínkách svého působení na východě Čech. „Je to i z důvodu, že Pardubice jsou kvalitní klub a tým na nejvyšší extraligové úrovni s velkými ambicemi,“ hlásí spokojeně prostějovský rodák, jenž si včera prohlédl své nové působiště, aby v pondělí mohl naplno naskočit do letní přípravy.

Martin Richter v sezoně 2006/2007
  • 52 odehraných zápasů
  • 2 vstřelené branky
  • 6 asistencí
  • 8 kanadských bodů
  • 3 kladné body v hodnocení +/−
  • 46 trestných minut

Martin Richter se na východě Čech usadí trvaleji. S vedením HC Moeller Pardubice totiž podepsal víceletý kontrakt. „Zájem Pardubic trval již delší dobu, ale dříve to nedopadlo tak, jako nyní. Dohodli jsme se nyní zcela jednoznačně,“ spokojeně prohlašuje ke svému novému angažmá.

Sám přiznává, že jednal s více zájemci, ale nakonec dal přednost nabídce pardubického klubu. „Je to také z důvodů, že v Pardubicích je kvalitní tým a klub, který je na nejvyšší extraligové úrovni, má velké ambice,“ pokračuje sympatický zadák.

Čtyřnásobný účastník mistrovství světa poslední soutěžní ročník strávil v zámoří. Idylicky na něj ale nevzpomíná… „Když jsem před sezonou odcházel do Ameriky, tak jsem byl přesvědčený, že šanci v NHL dostanu. Ta ale bohužel nepřišla,“ otevřeně říká.

„Touto sezonou ale mé účinkování v Americe definitivně skončilo. V Pardubicích teď mám víceletou smlouvu, takže se budu snažit hrát co nejlépe za pardubický klub,“ rezolutně dodává jedním dechem nová posila HC Moeller.

Martin Richter má podle svých slov se zámořím špatné zkušenosti. „Zkoušel jsem to tam dvakrát, ale do NHL se mi dostat nepodařilo. Nemá ale cenu to nějak řešit. Teď jsem totiž v Pardubicích, mám tady smlouvu a podřídím vše přípravě v tomto klubu,“ hledí do budoucna.

Devětadvacetiletý bek má kromě tří sezon v Hartfordu zkušenosti také s evropským hokejem. Na přelomu tisíciletí působil ve finské Lappeenrantě, sezonu 2003/2004 dohrával v CSKA Moskva.

Teď se ale chtěl vrátit, zakotvit trvaleji… „Měl jsem nabídky ze Švédska a ze Švýcarska, ale rozhodování není pouze o mně. Mám už rodinu, takže musím takovéto věci konzultovat s manželkou a musím hledět i na jiné aspekty. Dohodu jsem Pardubicích uzavřel velice rychle, takže v tom problém nebyl,“ popisuje své úvahy před podpisem smlouvy.

Poprvé přijel Martin Richter do ČEZ Areny včera před polednem. „V Pardubicích jsem vlastně poprvé jako hráč Moelleru a opravdu jsem přijel teprve nyní. Teď se tady porozhlédnu, obhlédnu zázemí a v pondělí nastoupím do přípravy společně s týmem,“ líčí své nejbližší kroky.

„Čeká mě také hodně organizačních záležitostí, ale vše vyřídím tak, abych v pondělí začal naplno trénovat se svým novým týmem,“ dodává Martin Richter.

Fotografie: www.hartfordwolfpack.net