6.5.2007
(HoH)

Třikrát vedli, nakonec jsou rádi za bod. Česko je ve čtvrtfinále

Normálně by mužstvo po takovém vývoji zápasu plakalo, čeští hokejoví reprezentanti ale jásají. V prozatím nejtěžším utkání na letošním mistrovství světa uhráli proti Kanadě kýžený bod, díky kterému si zajistili postup do čtvrtfinále ze čtvrtého místa. Naši reprezentanti třikrát vedli, ale zápas nakonec rozsoudilo až prodloužení. Zkraje zápasu byli Češi jasně lepší, ale Kanada postupem času hru vyrovnala, aby ve třetím dějství dostala naše borce pod souvislý tlak. Ti ale odolali a v čase 60:00 si řádně oddychli. Česko je ve čtvrtfinále! Radost nezakalila ani kanadská branka v prodloužení.

Mistrovství světa v ledním hokeji 2007, 6. kolo, neděle 6.5.2007, Arena Mytišči

Česko

Kanada

3:4p
1:0, 1:1, 1:2 – 0:1
Branky a nahrávky: 13:17 Židlický (Výborný, J. Hlinka), 32:06 Plekanec (Výborný), 46:39 Olesz – 22:15 McClement, 43:22 E. Staal (Phaneuf, Cammalleri), 50:57 Doan (Lombardi), 60:23 E. Staal (Murphy, Brewer). Rozhodčí: Bulanov (Rus.) – Fonselius (Fin.), Gemeinhardt (Něm.). Vyloučení: 6:9. Využití: 3:0. Diváci: 6500. Střely na branku: 33:34. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:2, 3:2, 3:4.
Česko: Čechmánek (60:00 Pinc) – Židlický, ČÁSLAVA, Z. Michálek, Klesla, Hamr, Barinka, Šmíd – Výborný, Plekanec, Olesz – Irgl, Čajánek, Hubáček – Bednář, Marek, Tenkrát – Balaštík, J. Hlinka, ROLINEK – P. SÝKORA. Trenéři: Alois Hadamczik, Josef Paleček a František Musil.
Kanada: Roloson – Brewer, Commodore, Weber, Hamhuis, Phaneuf, Schultz Murphy, Jackman – Mayers, McClement, Chimera – Williams, E. Staal, Cammalleri – Doan, Lombardi, Nash – Armstrong, J. Staal, Toews. Trenéři: Andy Murray, Michael Johnston a Gerard Gallant.

Komentář

Byli v obtížné situaci. Pokud by proti Kanadě prohráli, museli se strachovat o postup do čtvrfinále. Náročný úkol ale Češi zvládli. Sice měli méně fyzických sil než odpočatý soupeř, ale nezdolná vůle a touha uspět nakonec slavila postup.

Byl to náročný zápas i pro diváka. Oba celky nabídly téměř zaplněné Areně Mytišči velmi kvalitní podívanou, která se určitě zařadila mezi nejlepší zápasy na letošním šampionátu. Aktivněji do zápasu vstoupili naši reprezentanti.

A ti se zaslouženě ve 14. minutě radovali z vedení! Jaroslav Hlinka na modré přihrál perfektně Marku Židlickému, jehož střela byla sice tečována, ale i tak ladně zaplula do sítě – 1:0. První dějství sehráli Češi bravurně, poměr střel 18:7 v jejich prospěch výmluvně hovoří o převaze hráčů v bílých dresech.

Kanada ale na počátku druhé třetiny srovnala krok. A jak! Takový gól se totiž jen tak nevidí! Po zabezpečené střele na Romana Čechmánka všichni slyšeli zapískání jako od rozhodčího a najednou přestali hrát. Prvním, kdo zjistil, že se nic neděje, byl Jay McClement a mezi kruhy vystřelil. Překvapil nepřipraveného Romana Čechmánka – 1:1. Díky zahvízdání z hlediště Kanada srovnala.

Zámořští hokejisté poté více přidali, najednou jich byl plný led. Roman Čechmánek ale odolával i za přispění obratné defenzívy náporu soupeře. Velký díl pomoci odvedl i zadák HC Moeller Petr Čáslava, který ale z Pardubic na příští sezonu odchází.

V době souvislého tlaku ale až nečekaně udeřili Češi. Pomohla jim k tomu druhá proměněná přesilovka v utkání. Po závaru před kanadskou brankou přistrčil David Výborný puk na Tomáše Plekance, který obratně vrátil Čechům vedení – 2:1.

A v čase 39:40 se naši opět radovali ze vstřelené branky. Rostislav Olesz totiž obratně objel branku a zasunul kotouč k tyči. Rozhodčí Vjačeslav Bulanov jel celou situaci řešit se svým kolegou u videa. A byť se zdálo, že branková kamera ukázala část kotouče viditelně za tyčkou, tak sudí po zhruba pěti minutách rozpažil.

Kanaďanům se opět povedl vstup do třetiny. Už ve 44. minutě se hosté radovali z vyrovnání na 2:2. Kanonýr Eric Staal totiž v souboji s Romanem Čechmánkem neváhal – položil si jej a bekhendem zakončil. A drama tedy pokračovalo.

V čase 46:39 se Češi opět dostali do vedení. A opět jim pomohla přesilová hra. Ve skrumáži před bránou našel kotouč Rostislav Olesz – 3:2. Kanada odpověděla mohutnou ofenzívou, do konce utkání dokázala srovnat počet střel.

A v 51. minutě hráči s javorovým listem na hrudi zaslouženě vyrovnali. Shane Doan se totiž dostal k vyhraném buly a prostřelil českého brankáře mezi betony – 3:3. Byl to nervydrásající souboj!

Češi potřebovali ke čtvrtfinálové jistotě vydřít plichtu po šedesáti minutách. Podřídili tomu veškerou snahu, byť jim viditelně docházely síly. Včera totiž hráli náročný duel se Slovenskem, zatímco Kanada odpočívala.

Hektický závěr základní hrací doby ale nakonec změnu skóre nepřinesl. Naštěstí, nutno dodat. Několikrát létal kotouč nebezpečně okolo Čechmánkovy klece, ale česká obrana odolala. Stav 3:3 po šedesáti minutách viditelně slavila.

Prodloužení nic neřešilo, Češi měli jasný postup ze čtvrtého místa. A tak do brány nastoupil Marek Pinc, jenž vystřídal znaveného Romana Čechmánka. Vítkovický gólman ale vydržel mezi třemi tyčemi pouze 23 sekund. Kanaďané vlétli do našeho pásma a Eric Staal svým druhým gólem uzavřel účet zápasu – 3:4.

Ve čtvrtfinále si totiž Češi ve středu 9. května 2007od 14.15 hodin zahrají s úspěšnějším z pondělního zápasu Ruska se Švédskem, tedy vítězem osmifinálové skupiny E.

Zápasy v sezóně

1. kolo, 27. 4. 2007
BLR - CZE
2:8
2. kolo, 29. 4. 2007
CZE - AUT
6:1
3. kolo, 1. 5. 2007
CZE - USA
4:3
4. kolo, 3. 5. 2007
GER - CZE
2:0
5. kolo, 5. 5. 2007
CZE - SVK
2:3
6. kolo, 6. 5. 2007
CZE - CAN
3:4p

Statistiky zápasu

HC Dynamo YouTube