5.5.2007
(HoH)

Patálie! Po prohře se Slovenskem jde s Kanadou o všechno

Do pořádné šlamastyky se dostali čeští hokejisté na mistrovství světa v Rusku. V osmifinálové skupině totiž prohráli i své druhé utkání a pro jistotu postupu musí v zítřejším utkání bodovat proti Kanadě! Češi vstoupili do derby se Slováky kvalitně, první třetinu zaslouženě vyhráli. Ale v prostředním dějství se vše otočilo, soupeř se vzchopil a dvakrát gólově odpověděl. Ve třetí dvacetiminutovce museli dohánět jednobrankovou ztrátu, pozměněná sestava dostala Slováky pod tlak, ale ti úspěšným brejkem v 54. minutě odskočili na 1:3 z českého pohledu. Prakticky hned z protiútoku snížil Rostislav Klesla, ale naši reprezentanti přes power play na prodloužení nedosáhli.

Mistrovství světa v ledním hokeji 2007, 5. kolo, sobota 5.5.2007, Arena Mytišči

Česko

Slovensko

2:3
1:0, 0:2, 1:1
Branky a nahrávky: 8:02 Plekanec (Marek, Barinka), 54:03 Klesla (Olesz, Plekanec) – 22:24 Demitra (Gáborík, Marián Hossa), 30:44 Kapuš (Šatan, Podhradský), 53:18 Gáborík (Šatan). Rozhodčí: Vinneborg – Karlberg (oba Švéd.), Oskirko (Rus.). Vyloučení: 1:5. Využití: 1:0. Diváci: 3400. Střely na branku: 28:15. Průběh utkání: 1:0, 1:3, 2:3.
Česko: Čechmánek – Židlický, ČÁSLAVA, Z. Michálek, Barinka, Klesla, Hamr, Platil – P. SÝKORA, Výborný, J. Hlinka – Tenkrát, Plekanec, Olesz – Irgl, Čajánek, Hubáček – Bednář, Marek, ROLINEK. Trenéři: Alois Hadamczik, Josef Paleček a František Musil.
Slovensko: Križan – Podhradský, Chára, Starosta, Štrbák, Harant, Stehlík, Jurčina – Šatan, Kapuš, Uram – Radivojevič, Kukumberg, Somík – Marián Hossa, Demitra, Gáborík – Melichárek, Podkonický, Surový. Trenéři: Július Šupler, Zdeno Cíger a Miroslav Miklošovič.

Komentář

Chudá střelba a chabý tlak v koncovce. Tyto dva fakty rozhodly o dnešní prohře se Slovenskem. V první třetině to přitom na takový výsledek nevypadalo. Po úvodním oťukávání přidali naši reprezentanti na tempu a převzali iniciativu.

V 9. minutě se zaslouženě dostali do vedení. V přesilovce se prosadila přesná střela Tomáše Plekance z prostoru mezi kruhy. Výborně mu na volej přihrál Jan Marek – 1:0.

I v další fázi zápasu byli naši reprezentanti lepší, snadněji se dostávali do pásma soupeře a výsledkem byly nadějné příležitosti ke zvýšení náskoku. Proti byl ale slovenský gólman Križan.

První přestávka ale všechnu českou převahu smyla. Ta tam byly lehkost a kombinační manévry. Tyto hokejové vlastnosti se přestěhovaly na slovenské hole.

Už ve 23. minutě se naši východní sousedé dočkali zaslouženého vyrovnání. Šťastně se trefil Pavol Demitra, jehož střelu z možná záporného úhlu si do branky nešťastně srazil Roman Čechmánek – 1:1.

Pak sice promarnili nadějné šance Jan Marek a Petr Sýkora, ale pohoda vyzařovala z hráčů v modrých dresech. Český brankář musel řešit nebezpečné příležitosti Pavola Demitry, Mariána Gáboríka a Andreje Podkonického.

A tak nebylo divu, že v čase 30:54 otočil stav Richard Kapuš. Peter Podhradský jej zpoza branky našel perfektně v palebné pozici a jeho bekhend se nemýlil – 1:2. Do konce druhé třetině diváci registrovali prakticky jen akce slovenského mužstva.

Alois Hadamczik během druhé přestávky doslova přeoral českou sestavu. Ta se pomalu začala opět prosazovat. Slováci ale trpělivě bránili, gólman Križan podal vynikající výkon. Aktivitou hýřil hlavně útok Petra Čajánka, který dostával soka pod asi nejsoustavnější tlak.

Česká jízda do útoku a snaha o vyrovnání ostře kontrastovala s ladně proměněným brejkem Mariána Gáboríka v 54. minutě. Miroslav Šatan jej při přečíslení našel v parádní pozici, Roman Čechmánek neměl naději – 1:3.

Ale naši reprezentanti se nevzdali! Neutekla ani minuta a po tvrdé střele Tomáše Plekance si odvážně před bránu najel Rostislav Klesla a snížil na 2:3. Češi vycítili šanci na zvrat.

Nadále podnikali útočné výpady, ale slovenská obrana odolala. Poradila si i proti šestici českých reprezentantů. Ani power play nezabránila druhé české prohře. V obtížné situaci pokračuje mistrovství světa z českého pohledu zítra od 18.15 hodin zápasem proti Kanadě.

Zápasy v sezóně

1. kolo, 27. 4. 2007
BLR - CZE
2:8
2. kolo, 29. 4. 2007
CZE - AUT
6:1
3. kolo, 1. 5. 2007
CZE - USA
4:3
4. kolo, 3. 5. 2007
GER - CZE
2:0
5. kolo, 5. 5. 2007
CZE - SVK
2:3
6. kolo, 6. 5. 2007
CZE - CAN
3:4p

Statistiky zápasu

HC Dynamo YouTube