16.02.2017
Jan Hrabal

Zákrok na Petra Čáslavu nebude trestán, Dynamo nesouhlasí

PARDUBICE — Středeční utkání 46. kola Tipsport extraligy nedohrál pardubický obránce Petr Čáslava poté, co jej zranil chomutovský obránce Brett Flemming. Sedmatřicetiletý zadák utrpěl otřes mozku a má nadvakrát zlomený nos, po transportu je stále hospitalizován v Pardubické nemocnici.

Vzhledem k tomu, že bek Pirátů obdržel i osobní trest do konce utkání, zabývala se jeho zákrokem Disciplinární komise Českého svazu ledního hokeje. Na základě videozáznamu dospěl její předseda Karel Holý k závěru, že zákrok byl veden čelně na protihráče, který byl podle Pravidel ledního hokeje v držení kotouče. Hráč ho nevedl ve vysoké nájezdové rychlosti, mimo zorný úhel protihráče ani z pozice třetího v souboji, před střetem se s cílem dosažení vyšší intenzity neodrazil a nedopustil se s výjimkou zvýšení intenzity při zásahu ramenem ani jiného závadného jednání.

„Z dostupných záběrů není možné bez jakékoliv pochybnosti prokázat, zda při zákroku došlo k přímému zásahu hlavy a krku protihráče nebo zda k němu došlu sekundárně. Ani případný přímý zásah by však nebyl výhradně důsledkem jednání hráče, nýbrž zejména výsledkem toho, že protihráč při odehrání kotouče snížil těžiště, přičemž nevěnoval dostatečnou pozornost postavení soupeře a možnosti, že jím bude ve své pozici napadán,“ uvedl ve své zprávě s tím, že disciplinární řízení s hráčem Chomutova zastavil.

Hokejový klub Dynamo Pardubice s výkladem předsedy disciplinární komise nesouhlasí. „Situaci jsme s trenéry studovali na videu i ve zpomalených záběrech, podle našeho společného názoru se jednalo o hrubý faul ze strany hráče Chomutova – útok na hlavu. Brett Flemming prokazatelně vedl pohyb zespoda nahoru a zasáhl hlavu Petra Čáslavy svým loktem. Přesně takové zákroky bychom se měli snažit vymýtit, což se podaří jen jejich důsledným posuzováním. Tím myslím tvrdým disciplinárním potrestáním. Možná se mýlím, ale toto ať posoudí každý fanoušek sám z přiloženého videa a fotografií,“ uvedl generální manažer Dušan Salfický.

Šéfa klubu překvapilo hodnocení asistenta trenéra Pirátů Chomutov na tiskové konferenci. Jan Šťastný zhruba dvacet minut po skončení zápasu uvedl: „Hodně mě mrzí, že došlo k nějakému šrámu, viděli jsme i zuby venku. Brett není zákeřný hráč. Situaci nechci hodnotit, ale podívat se na ni na videu. Nechci se vyjádřit proti Brettovi nebo domácímu hráči. Zda to byl faul, záleží na posouzení na lidech, kteří jsou za to zodpovědní.“

„Vyjádření Jana Šťastného, byť bylo ihned po skončení utkání a nemusel mít všechny dostupné informace, považuji za velmi necitlivé. Považovat dvojitou frakturu nosu a otřes mozku za šrám, to mi nepřijde vhodné. Už jen v úctě k Petru Čáslavovi se proti takovému výroku musím ohradit,“ doplnil Dušan Salfický.

Fotogalerie