26.1.2017
Marek Votke

Starší dorostenci zdolali Plzně a drží se na čele

PARDUBICE — Vyrovnaný zápas s indiány dokázali starší dorostenci Dynama strhnout na svou stranu. Východočeši vedli 2:0 a 3:2, Západočeši dokázali vždy srovnávat, na Machačovu trefu z 56. minuty ale již nenašli odpověď.

NOEN extraliga staršího dorostu, 39. kolo, čtvrtek 26.1.2017, Tipsport arena

Dynamo Pardubice

Plzeň

4:3
1:0, 2:2, 1:1
Branky a nahrávky: 11:47 Bucek (Černý), 24:36 Černý (Bucek, Kostka), 39:01 Pochobradský (Kostka), 55:41 Machač – 29:28 Matiášek (Kovařík), 33:12 Kovařík (Kaňák), 49:39 Reitspies (Kaňák, Procházka). Rozhodčí: Pilný – Potůček, Urubčík. Vyloučení: 5:1. Využití: 0:1. Diváci: 50. Střely na branku: 28:33 Průběh utkání: 2:0, 2:2, 3:2, 3:3, 4:3.
Dynamo Pardubice: Kulich – Dubovči, Leder, Oliva, Žouželka, Rudy, Sýkora, Javůrek, Blažej – Machač, Pochobradský, Kostka, Chára, Černý, Bucek, Matýs, Rozlílek.
Plzeň: R. Červenka – Houdek, Kaňák, Štěpánek, Lokajíček, Čada, Šilhán, Beneš – Reitspies, Procházka, Přikryl, Lang, Matiášek, Hajžman, Roubal, Straka, M. Červenka, Hajšman, Hasman, Váňa, Kovařík.

Komentář

Hned v první minutě zápasu měli obrovskou šanci domácí, když dva na jednoho ujížděli Martin Kostka s Jiřím Buckem, ale druhý jmenovaný v rychlosti nedokázal zpracovat kotouč a následně zakončit.

Jako první se v zápase radovali hosté, ovšem marně. Ve vlastním oslabení po úniku sice skóroval jeden z plzeňských útočníků, rozhodčí ovšem branku neuznal pro postavení hráče v brankovišti.

Za to domácí se o pár chvil později na druhé straně radovali právem. Jiří Bucek napravil své zaváhání ze začátku utkání, když před brankou číhal na přihrávku a zamířil přesně pod víko, čímž ve dvanácté minutě otevřel skóre – 1:0. Plzeň poté měla několik šancí na vyrovnání, ale poprvé se do kabin odcházelo za těsného vedení Dynama.

Druhá dvacetiminutovka byla na góly podstatně bohatší. Za zmínku ovšem nejprve stojí krásné fair play gesto Jana Matiáška v jednadvacáté vteřině třetiny, kdy rozhodčím přiznal, že nebyl faulován a odvolal tak trest pro svého soupeře.

Čtyři minuty na to přišel první gól ze čtyř. Postaral se o něj Jan Černý, když napodruhé dokázal bekhendem dostat kotouč za Radka Červenku – 2:0. O pět minut později si vzal znovu slovo Jan Matiášek, jenž využil nedorozumění mezi gólmanem a obráncem Dynama a umístil kotouč do odkryté klece Východočechů – 2:1.

Plzni se posléze podařilo dokonce vyrovnat! Při přesilovce se kapitán hostů Vojtěch Kovařík dostal do brejku a vyřešil jej bezchybně střelou pod ruku pardubického brankáře – 2:2.

Plzeň vzápětí dostala výhodu další přesilové hry, ale bylo to Dynamo, kdo si nakonec vzal zpět své vedení. V první vteřince poslední minuty prostředního dějství se bekhendem dokázal prosadit Michal Pochobradský a určil stav po druhé siréně – 3:2.

Aktivnějším celkem byla od začátku do konce třetí třetiny hostující Plzeň. Od prvních minut dobývala obranné pásmo Dynama a Kulich měl plné ruce práce, v poslední dvacetiminutovce si připsal třináct zásahů, oproti soupeřovým šesti.

Tlak Západočechů vyústil v padesáté minutě ve druhé vyrovnání, když se po svižné střele dokázal prosadit Vít Reitspies – 3:3. V následujících pěti minutách měli další velké šance Roubal s Langem, ale první jmenovaný nedokázal napodruhé procpat kotouč za Kulicha, druhý potom v gól neproměnil přesně mířenou střelu pod ruku pardubického gólmana po přihrávce do jízdy.

V šestapadesáté minutě rozboural tlak hostů Michal Machač, když z čista jasna vystihl plzeňskou rozehrávku a švihem se trefil přesně do pravého růžku, čímž rozhodl celé utkání – 4:3! Západočeši potom sice znovu zavřeli svého soupeře v jeho obranném pásmu, ale ani přes závěrečné power play se jim nepodařilo vyrovnat.