13.05.2016
Jan Hrabal

Puk mám schovaný, usmíval se Tomáš Zohorna po brance

MOSKVA / PARDUBICE — Parádními výkony se prezentuje český národní tým na Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2016. Naši reprezentanti vyhráli počtvrté v řadě – Norsko smetli jednoznačně 7:0 už v prvních dvou třetinách. Vysoké výhře přispěl i Tomáš Zohorna, jenž v 10. minutě zvyšoval na rozdíl dvou branek.

„Jsme rádi za výhru, dobře jsme se na zápas připravili. Věděli jsme, že nás nečeká lehký soupeř. Myslím si, že od začátku jsme hráli výborně, pak jsme brankami Nory přehráli, došli jim síly. Hráli jsme po celé utkání lépe jak oni,“ řekl po skončení utkání expardubický útočník v rozhovoru pro Českou televizi.

„Puk mám samozřejmě schovaný,“ ubezpečil osmadvacetiletý útočník a ke své úspěšné trefě doplnil: „Naskočil jsem na led v době, kdy Norové zakládali útok. Michal Řepík je napadal, jejich bek udělal chybu, vypíchl jsem mu puk k nim do třetiny. Počkal jsem si, až Michal vyjede, přesto bylo dost času. Nabruslil jsem si, viděl jsem prostor pro střelu, podíval jsem se a trefil jsem se,“ usmíval se.

Podle svých slov je za úspěšnou trefu vděčný, nejen z důvodu, že se jednalo o první na mistrovství světa. „Navíc naše pětka není úplně od toho, aby střílela góly, spíše máme bránit a neinkasovat,“ konstatoval Tomáš Zohorna, podle kterého nehráli Norové tak tvrdě, jak se možná dalo očekávat: „Pár hitů tam bylo, ale přišli mi dost unavení ze středečního zápasu. Až tak agresivně podle mě nehráli.“

Robert Kousal

Robert Kousal bude hrát

Útočník Robert Kousal sice utkání s Norskem nedohrál, i on se ale může těšit na páteční odpolední souboj s Kazachastánem od 15.15 hodin. „Bude fit. Trochu jsme ho šetřili, aby se něco nestalo,“ řekl hlavní trenér české reprezentace Vladimír Vůjtek.

Přesto čeští hokejisté nedohráli komplet, poslední třetinu utkání s Norskem sledoval pouze zpoza mantinelu moskevské haly expardubický forvard Robert Kousal, který dostal pořádně naloženo ve 34. minutě.

„Dostal ránu na hlavu, po utkání jsme se bavili a říkal, že se cítí dobře, jen ho trochu bolí noha. Podle mě v pátek nastoupí bez vážnějšího problémů,“ pověděl Tomáš Zohorna.

Rodák z Havlíčkova Brodu hraje svoje první mistrovství světa. „Zápasy před šampionátem jsou ve vysokém tempu, tady je to ale ještě vyšší. Týmy jsou ještě kvalitnější, všichni hrají opravdu na sto procent, chtějí vyhrávat. Vedeme skupinu, je to super. Do každého utkání půjdeme koncentrovaně s cílem ho vyhrát,“ doplnil reprezentant, který za extraligové Pardubice odehrál 434 utkání, v nichž vstřelil 90 branek a přidal 112 nahrávek.