06.05.2016
Jan Hrabal

Těžký zápas, oddychl si po vydařené premiéře bek Jan Kolář

MOSKVA / PARDUBICE — Na podtrženou jedničku s několika hvězdičkami zvládli čeští hokejisté vstup do Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2016 v Rusku. Český národní tým porazil domácí tým 3:0, velecenné výhře pomohl i obránce Jan Kolář.

„Celý zápas byl těžký, hráli skvěle na puku, který se jim těžko odebírá. Dostali jsme se do vedení, pak jsme se snažili hrát zodpovědně bez chyb,“ pověděl v rozhovoru pro Českou televizi bezprostředně po utkání expardubický zadák.

Jan Kolář byl druhým nejvytíženějším Čechem v utkání, v sedmadvaceti střídáních odehrál bez osmnácti vteřin dohromady dvacet minut. Hlavně ve druhé třetině se pořádně zapotil, porce osmi minut a patnácti sekund byl jasně nejvyšší.

Právě v prostředním dějství prožívala naše reprezentace nejtěžší chvíle, takřka tři minuty v kuse i pardubický rodák odvracel ruské dobývání Furchovy klece. Dlouhé obléhání ale Češi přežili. „Pro mě to bylo docela lehké, já si stoupl před bránu, čekal jsem, že Dominik chytí puk, nebo ho vyhodíme,“ pousmál se Jan Kolář.

„Útočníci tam dost létali, my jsme si spíše hlídali naše pozice, abychom nepustili Rusy do dorážek. Byly to těžké chvíle, Rusům se odrážely puky, ale zvládli jsme to. Bylo důležité, že jsme se z tohoto tlaku vymanili a udrželi dvoubrankové vedení po dvou třetinách.

Český národní tým ubránil všech pět přesilovek Rusů, naopak svou druhou využil, a to na začátku prostředního dějství. „Tlak v oslabení je u každého týmu stejní. Rusové mají velmi šikovné hráče, dokáží si rychle přihrát. Hodně nás podržel Dominik Furch,“ děkoval Jan Kolář.

Kdekdo čeká ruskou palbu po celý zápas, ta ovšem zůstala kdesi mimo Park legend. Vždyť čeští reprezentanti přestříleli soupeře 27:25! „Věděli jsme, že po nás půjdou, chtěli jsme je zavřít, aby jim to tolik nešlo. Chodili jsme po nich, vycházelo to. Jak jsme vedli i díky využité přesilovce, tak se nám hrálo lépe,“ doplnil pardubický odchovanec.

Světový šampionát si připravil pro české hokejové reprezentanty velmi svižný start, výhru nad Ruskem je třeba co nejdříve vypustit z hlavy, neboť již v sobotu 7. května 2016 nastoupí od 19.15 hodin českého času proti Lotyšsku, které v premiérovém utkání turnaje uzmulo bod Švédsku po prohře 1:2 v prodloužení.

Fotogalerie: Michal Eger