29.03.2007
Jan Hrabal, fotografie Luboš Lang

Takový jsem holt já. Prostě spalovač, smál se Miroslav Hlinka

Vloni touhle dobou hledal příčinu neúspěchu, letos se raduje z postupu do finále. Kapitán HC Moeller Pardubice Miroslav Hlinka přispěl včera velmi důležitým zásahem v prvním dějství k obratu vývoje utkání s HC Mountfield České Budějovice a pomohl dotáhnout pardubickou loď do finálových moří. V něm se o vládu nad českým hokejovým oceánem střetne se sparťanským korábem. „Byl jsem přesvědčený, že to zvládneme. Každopádně mám velkou radost a cítím velkou úctu k tomu, že jsme se dostali do finále. Máme za sebou dvě série, jdeme do bojů o titul daleko uvolněnější,“ prohlásil čtyřiatřicetiletý bojovník.

Tvář má zarostlou jako Rumcajs z pohádek Václava Čtvrtka. Teď ale na ni často naleznete i úsměv. Září z ní spokojenost z dobře odvedené práce, ale zároveň touha vyhrát ještě jeden souboj. Dva vyřazovací boje už Moeller zvládl. Ve čtvrtfinále skolil Znojmo, v semifinále srazil českobudějovický Mountfield 4:1 na zápasy.

„Máme před sebou vidinu velkého úspěchu. Teď nám začíná to nejlepší z této sezony. Všichni makáme jako jeden muž, musí být vidět, že táhneme za jeden provaz pro úspěch mužstvu. Toho si moc cením,“ podotkl Miroslav Hlinka.

Východočeši poprvé v semifinálové sérii s Českými Budějovicemi prolomili fakt, že vítězí mužstvo, které vstřelí úvodní branku. Ve včerejším duelu sice Kamil Brabenec v čase 6:00 otevřel gólové počítání, ale do konce první třetiny zvládl Moeller otočit stav. A dovedl zápas do vítězného závěru.

„Chvíli nám trvalo, než jsme se dostali do toho správného tempa. Možná se také projevila únava z cestování,“ vyprávěl. „Neměli jsme ale důvod plašit se, dělat paniku. Trenér nás hodně uklidňoval, důležité samozřejmě bylo, že se nám podařilo stav do konce první třetiny otočit.“

Miroslav Hlinka. I clonit Romanu Turkovi je jeho práce.

A povedlo se. Už v 11. minutě vyrovnal Jiří Cetkovský, jenž vstřelil svou úvodní branku v extralize, pak zaúřadoval kapitán. Na počátku 17. minuty naskočil na led z trestné lavice, vyměnil si kotouč s Dušanem Andrašovským a bekhendem z kruhu zacílil přesně k tyči – 2:1 pro Pardubice.

„Soupeř ztratil kotouč, tak jsem se snažil protlačit mezi obránce. Když mi to Dušan Andrašovský vrátil, tak jsem chtěl vystřelit okolo pravé Turkovy nohy, nechtěl jsem to zvedat. Povedlo se mi to, byl to určitě jeden z mých šťastnějších gólů,“ popsal svou trefu, která obrátila vývoj zápasu.

„Vše se seběhlo ve velké rychlosti. Nemáte moc času přemýšlet nad tím, co uděláte. Roman Turek je výborný gólman, prokázal to v celé sérii. I když nás tentokrát více podržel Jánko Lašák,“ doplnil jedním dechem.

Sparta má mužstvo stvořené pro play off, soudí Miroslav Hlinka

Pardubičtí hokejisté pak poměrně v klidu dovedli zápas do vítězného konce. Ve druhé třetině navýšili vedeni 4:1 a přestože HC Mountfield na počátku posledního dějství kuriózní brankou snížil, tak Moeller větší drama nepřipustil.

„Soupeř začal riskovat, na ledě to pochopitelně bylo cítit. Myslím si, že celkově jsme měli celé utkání pod kontrolou. Závěr jsme si mohli pokazit jen sami, kdybychom přestali hrát aktivně,“ pronesl Miroslav Hlinka.

Ještě jednu obří šanci měl při power play soupeře v závěru. Střílel na prázdnou bránu, ale puk mířící do sítě vyškrábl Milan Toman, českobudějovický zadák. „Jsem výborný spalovač. Prostě já,“ usmál se a připomněl svůj neproměněný nájezd z prvního utkání v Budvar aréně.

Miroslav Hlinka. Kapitán HC Moeller Pardubice.

Pardubice tak vyhrály semifinálovou sérii 4:1. Výsledek je jednoznačnější, než byl průběh jednotlivých utkání. Moeller každopádně postoupil zaslouženě. „České Budějovice mají opravdu skvělý tým, skvěle bruslí. V tom to bylo nesmírně náročné. Dali jsme ale do toho více srdíčka, týmovým výkonem jsme to zvládli. Některé zápasy také byly poměrně vypjaté, ale udrželi jsme nervy na uzdě,“ prohlásil kapitán HC Moeller Pardubice.

Nyní Miroslav Hlinka odpočívá před opravdovým vrcholem sezony. Ve finále se střetnou dva poslední mistři naší nejvyšší soutěže – pražská Sparta bude obhajovat titul, Pardubice se jej pokusí po roční odmlce vrátit pod Kunětickou horu.

„Sparta má silové i technické mužstvo. Je to typické mužstvo pro play off. Očekávám velice vyrovnanou sérii, pochopitelně bude záležet na výkonech gólmanů. Ostatně jako v celém play off,“ uzavřel vůdce pardubické družiny.