20.03.2007
Jan Hrabal, fotografie Luboš Lang

Ján Lašák ovládl brankářské statistiky play off České pojišťovny

Podívejte se na kterákoliv statistická čísla gólmanů, která vyjadřují jejich úspěšnost v letošních vyřazovacích bojích, a udělejte si jejich žebříček. V play off České pojišťovny O2 extraligyje na tom nejlépe brankář HC Moeller Pardubice Ján Lašák. V počtech vychytaných nul, procentuální úspěšnosti nebo průměru obdržených branek na zápas. Všude je v čele hodnocení. „Kluci mi o tom v kabině povídali, že to píší na teletextu. Je to hlavně výsledek celého mužstva,“ říká pardubický gólman, který v sedmi odehraných zápasech čtvrtfinále inkasoval pouze devět branek.

Statistiky Jána Lašáka v letošním play off
  • 7 zápasů, 419 minut, 9 inkasovaných branek
  • Bilance 4 výhry a 3 porážky
  • Průměr 1,29 branky na zápas
  • Procento úspěšnosti: 95,38
  • 3 vychytaná čistá konta

HC Moeller Pardubice se musel v sedmi zápasech bít o svůj postup do semifinále. Nakonec to vyšlo, poslední duel se Znojemskými Orly proměnil v nadšenou exhibici, vyhrál 5:0.

„Bylo to velice náročné hlavně psychicky. Na sedmý zápas jsem byl výborně připraven, akorát bylo náročné čekání na něj,“ poznamenal pardubický gólman.

Ján Lašák ale už má zkušenosti se sedmým zápasem play off. V mistrovské sezoně 2004/2005 se musel Moeller prokousávat do souboje o finále přes sedm duelů s Kladnem.

„Trošku mi tyto zkušenosti pomohly. Stejně jako zápasy play off na mistrovství světa, kde vlastně každý souboj je jakýmsi sedmým zápasem. Vždycky je to velice náročné, ale já chci v těchto utkáních být co největší oporou a dělat maximum pro tým,“ pokračoval slovenský reprezentační brankář.

Nakonec dokončil čtvrtfinálové boje jako jeden z hrdinů. V rozhodujícím zápase neinkasoval ani gól a vylepšil nevídanou bilanci: ze sedmi zápasů čtvrtfinále vychytal tři čistá konta! „Je to zásluha hlavně spoluhráčů!“ zdůraznil.

„Nula v sedmém utkání byla z mé pozice jednodušší, Znojmo v tomto zápase mělo prakticky jen dvě nebezpečné střely na branku, jinak nic. Jsme jeden tým, proto nemohu říci, že jsem já vychytal nulu. Zásluhu na ni má celé mužstvo,“ pokračoval Ján Lašák.

Jeho výsostné postavení v gólmanských statistikách je ale zřejmé. Průměr hluboko pod jeden a půl branky na zápas, procento úspěšností nad magickým číslem devadesát pět. Přeloženo do běžné řeči: soupeř potřebuje více než dvacet střel, aby překonal Jána Lašáka.

„To je výsledek práce celého mužstva, ale kluci mi v kabině povídali, že to četli na teletextu. Ale povězme si, že třeba Roman Turek měl mnoho práce v sérii s pražskou Slavií, pochytal toho opravdu hodně. Těžko se to porovnává, důležité jsou výhry, ty každopádně rozhodují,“ konstatoval gólman HC Moeller, jenž nemá prázdnou ani statistiku trestů – ve čtvrtém utkání série obdržel dvě minuty za podražení.

Podle Jána Lašáka byla se Znojmem psychicky velice obtížná série. „Možná nejnáročnější, co jsem kdy hrál. Hlavně se hrálo nahoru dolů v sedmi zápasech. Ale těžko se mi to porovnává se čtvrtfinále s Kladnem před dvěma roky. To jsme také hráli doma pátý zápas, ve kterém jsme útočili na postup. My jsme ale hráli dopředu a oni nám ujížděli a dávali góly. Už je to ale přece jen docela dávno,“ pousmál se.

Mám ho! Ján Lašák chytá puk do lapačky.

Velká opora HC Moeller Pardubice si v sobotu během dne oddychla, společně s rodinou vyrazila na výlet do Prahy. „Počasí nám sice nepřálo, ale to nám nevadilo. Byli jsme v jednom zábavním centru a navštívili jsme také kino. Věnoval jsem se rodině,“ radostně hlásil.

Roman Turek je podle Jána Lašáka velkou osobností HC Mountfield České Budějovice

Tou dobou, jak sám přiznal, ale už myslel na souboj s českobudějovickým Mountfieldem. „Už jsem dávno v napětí na semifinále. Nepotřeboval jsem si nijak čistit hlavu od hokeje. Porazili jsme Znojmo, čímž jsme udělali první krok. Teď si všichni přejeme, abychom zvládli ještě dva,“ zdůraznil.

Ján Lašák nebere semifinálový souboj s HC Mountfield České Budějovice jako duel s Romanem Turkem, jenž je velkou osobností v kádru Jihočechů. „Kdybychom šli na Třinec, tak by se tak psalo o boji Lašák – Čechmánkem. Proti Liberci by to zase bylo Lašák – Hnilička. Nemůžeme hovořit o nějakých výzvách. Před námi je nyní kolektivní úkol – vyřadit České Budějovice,“ uvedl brankář HC Moeller Pardubice.

Ján Lašák je oporou HC Moeller. Prokázal to i v sérii se Znojmem.

Podle něj narazí HC Moeller hlavně na velice kvalitní a skvěle složený tým. Jihočeši sice skončili v tabulce po základní části za Pardubicemi, ale boj to byl těsný až do posledního kola. „Nakonec jsme je předběhli a oni skončili třetí za námi. Jejich výborně složené mužstvo se opírá o výkony gólmana Romana Turka. On je velká osobnost nejen svou postavou, ale i výkony. Zápasy play off jsou šité přímo pro něj. Má spoustu zkušeností, dokáže se vyrovnat s tlakem a chytat si svoje,“ adresoval komplimenty do tábora Českých Budějovic.

„Mají velice silné mužstvo bez větších slabin, ale my máme silnou motivaci je porazit. Pokud zahrajeme jako v pátek, tak musíme jít dále,“ optimisticky pokračoval Ján Lašák.

Pardubická opora mezi třemi tyčemi očekává velice zajímavé semifinále. Dá se očekávat, že si daleko více zachytá oproti zápasům se Znojemskými Orly… „Na jedné straně to je dobře, nemusím čekat na nějaké nebezpečné situace, ale budu v permanentním zápřahu. Na druhou stranu České Budějovice hrají podobným stylem jako Znojmo, kdy nebezpečně střílí a aktivně se tlačí do brány a gólman toho moc nevidí. Čekají nás každopádně velice náročné zápasy,“ dodal Ján Lašák.