28.09.2015
Jan Hrabal

David Tomášek: z rozehrání v juniorce do zahajovací lajny

PARDUBICE — V prvním kole seděl na lavičce, ve druhém se objevil na ledě pouze dvakrát a od třetího hraje prvního centra. Pardubický útočník David Tomášek možná ani sám nečekal, jak razantně nastoupí do české nejvyšší soutěže.

Šikovný útočník s číslem 11 přitom nemohl mít na začátku sezony veselou náladu. Trápilo jej nepříjemné zranění, které mu znemožňovalo makat naplno, když se blížil extraligový start. I proto se 10. září 2015 rozehrával v pardubické juniorce, která i díky jeho brance a nahrávce porazila Mladou Boleslav 4:2…

Poprvé do zápasu Tipsport extraligy nastoupil David Tomášek v letošním 2. kole doma proti Plzni, kdy dvakrát skočil na led ve třetí třetině. Pro zápas v Chomutově přišlo i pro něj překvapení: hlavní trenér Miloš Říha ukázal právě na něj, aby hrál první centra. Pardubice duel v SD Aréně sice prohrály, ale jeho výkon a souhra celé formace byly a jsou příslibem…

„Jsem za tuhle šanci strašně rád a doufám, že to takhle vydrží, chci se dál zlepšovat a pracovat na sobě. Pořád můžu být v hodně věcech lepší,“ řekl David Tomášek v rozhovoru pro Pardubický deník.

Následné vítězné zápasy s Třincem (odehrál 13 minut a 50 sekund) a Karlovými Vary (16:20) v Tipsport areně si mohl užít z pozice prvního centra. Na svůj první gól v naší nejvyšší soutěži čeká, jeho parťáci z lajny Petr Sýkora (313) a Tomáš Rolinek (140) vstřelili dohromady 453 branek.

David Tomášek

„Je to hodně velký skok,“ pousmál se a pokračoval: „Hokej je nahoru, dolů. Chvíli jsem byl třináctý útočník, teď jsem první centr. Jsem strašně rád za tuhle šanci a doufám, že to takhle vydrží, chci se dál zlepšovat a pracovat na sobě. Pořád můžu být v hodně věcech lepší. Skok je to velký, ale když nemyslíte na to, s kým hrajete a soustředíte se jenom na hokej, je to v pohodě.“

Faktu, že může hrát právě s hráči, kteří mají spoustu zkušeností, si váží. „Je to s nimi hodně zajímavé, oba jsou neuvěřitelní hráči, co toho mají děsně moc za sebou. Jasně, že je tam trochu takový ten tlak. Přijde mezi ně mladý kluk a hlavně jim nechce nic kazit. Ale snažím se, abych si to nepřipouštěl, co nejvíc se od nich naučil a hrál si přitom to svoje, jenom tak jim můžete být i něčím platný. Oni mi dost radí, z toho si chci vzít co nejvíc,“ nechal se slyšet.

I když počet svých startů v naší nejvyšší soutěži může počítat na prstech jedné ruky, tak se příležitosti nezalekl. „Když mohu, tak se snažím puk hrát na bránu, možná, že to nějaký vliv zámoří je. Je to hodně jednoduchý způsob, ale tak se má hrát. Pokud jsou kluci v lepší pozici, tak je samozřejmě hledám. Můj první cíl je, hrát dobře každý zápas a pak se uvidí, co přijde dál,“ řekl.

Pojďme ale sledovat Tomáškův příběh zpátky do minulosti: současný hráč Dynama s číslem jedenáct hokejově vyrostl v pražské Spartě, posledních pět sezon, tedy od svých čtrnácti let, strávil v zámoří. Poslední dvě sezony působil v Ontario Hockey League v týmu Belleville Bulls.

„Rozhodně nelituju, že jsem tam šel. Posunulo mě to jako člověka, rychleji jsem se osamostatnil a snad mi to dalo i něco jako hokejistovi. Zahrál jsem si nejlepší juniorskou soutěž na světě, bojoval o NHL, což bohužel neklaplo. Ale to může vyjít vždycky, když budete makat,“ řekl devatenáctiletý forvard.

Na jarním draftu jeho jméno vůbec nezaznělo. „Bohužel jsme si vůbec nesedli s trenérem v Belleville. Sestavou jsem pendloval, hrál jsem čtvrtou lajnu, ve druhé sezoně bylo moje místo dokonce v obraně,“ řekl a hned ukázal kus zámořského naturelu v sobě: „Beru to tak, že nakonec to bylo hrozně pozitivní, je přeci super si zahrát vzadu, poznat něco jiného, pro mě to je teď velká zkušenost.“

David Tomášek

Po skončení minulé sezony se vrátil domů a dle svých slov řešil dvě cesty, po kterých se vydá dál ve své hokejové kariéře: pokračovat v zámoří, nebo se pokusit prosadit v Evropě mezi muže. Jeho hráčská práva držela pražská Sparta, on ale trénoval v Letňanech s hráči z NHL.

Na nich si jej vyhlédl hlavní trenér Pardubic Miloš Říha, přijel si jej omrknout na trénink a osobně spolu pohovořili. Na základě dalších získaných pozitivních referencí se začal poměrně rychle rodit Tomáškův přestup do Dynama, se kterým podepsal víceletý kontrakt.

„Hokej je hodně rychlý byznys, místa se docela bleskově zaplňují, mně je navíc devatenáct a skoro každý tým hledal spíš dospělé chlapy, co hrají ligu už několik let. Já trénoval a čekal, jestli se něco stane a přišly Pardubice,“ řekl a pousmál se, že je jasné, že krok na východ Čech byl tím správným.

„Možná mě působení v zámoří změnilo. Na ledě snad tolik ne, mám v sobě pořád něco evropského a chci to v sobě mít. Možná jsem pochytil ten smysl pro pracovitost, tam musíte pořád strašně makat, protože se perete s obrovskou konkurencí. Jestli to na mě lidi vidí, jsem jedině rád,“ doplnil David Tomášek.

David Tomášek